BibTex RIS Kaynak Göster

A CASE STUDY COMPARING ENVIRONMENTAL EDUCATIONAL POLICIES OF COUNTRIES

Yıl 2011, Cilt: 10 Sayı: 37, 202 - 223, 01.02.2011

Öz

It can be said that in Turkey as well as in a lot of countries environmental education has come out with the concept of global warming. Because the impact of the environmental problems increased on the world together with the global warming, countries focused their own educational and political policies on the solution of environmental problems. The aim of this study is to examine the environmental education policies of such countries in detail Fiji, Papua New Guinea, India, Greece and Turkey. For this reason environmental education policies of the countries that form the sample are translated into Turkish, the common factors affecting the environmental education are found out by being read over and over again. In this sense common and uncommon features which are effective in countries' environmental education are tried to be explained with the help of analysis of the meaning of statements and descriptive analysis. The results of these evaluations show that environmental policies of Turkey and Greece have more similar characteristics. It is understood that there are differences between Turkey and the other countries that form the sample in terms of environmental education policy. In brief, it is concluded that the most similar country to the environmental policy of Turkey is Greece, whereas the most different one is Papua New Guinea.

FARKLI ÜLKELERİN ÇEVRE EĞİTİM POLİTİKALARINI KARŞILAŞTIRMAYA YÖNELİK BİR DURUM ÇALIŞMASI

Yıl 2011, Cilt: 10 Sayı: 37, 202 - 223, 01.02.2011

Öz

Birçok ülkede ve Türkiye'de çevre eğitiminin küresel ısınma kavramı ile ortaya çıktığı söylenebilir. Küresel ısınma ile birlikte çevresel problemlerin dünya üzerindeki etkisi artmıştır. Bundan dolayı ülkeler kendi eğitim ve siyasi politikalarını çevresel sorunların çözümü üzerine odaklamışlardır. Bu çalışmanın amacı; Fiji, Papua Yeni Gine, Hindistan, Umman ve Yunanistan gibi ülkelerin çevre eğitim politikalarına etki eden faktörleri belirlemek ve Türkiye'nin çevre eğitim politikasına etki eden faktörlerle karşılaştırmaktır. Bu çalışmada doküman analizi kullanılmıştır. Bunun için de örneklemi oluşturan ülkelerin çevre eğitim politikaları ile ilgili genel tarama (literatür taraması) yapılmıştır. Elde edilen kaynaklar belirli bir norma göre düzenlenip, Türkçeye tercüme edildikten sonra çevre eğitimine etki eden ortak faktörler çıkarılmıştır. Bu bağlamda ülkelerin çevre eğitiminde etkili olan özellikler anlam çözümleme tablosu ve betimsel analiz yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan bu değerlendirmeler sonucunda, Türkiye ve Yunanistan'ın çevre eğitim politikaları bakımından benzer özelliklerinin daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye ile örneklemi oluşturan diğer ülkelerin, çevre eğitim politikaları açısından farklılıklar taşıdığı görülmüştür. Türkiye'nin çevre eğitim politikasına en yakın ülke Yunanistan iken, en uzak ülkenin ise Papua Yeni Gine olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Anlam Çözümleme Tablosu

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Bakırcı Bu kişi benim

Hüseyin Artun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2011
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 10 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA Bakırcı, H., & Artun, H. (2011). FARKLI ÜLKELERİN ÇEVRE EĞİTİM POLİTİKALARINI KARŞILAŞTIRMAYA YÖNELİK BİR DURUM ÇALIŞMASI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(37), 202-223.

                                                                                                                                                                          21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.