BibTex RIS Kaynak Göster

EVALUATION OF THE VIEWS OF TEACHERS AND ADMINISTRATORS OF A SCIENCE AND ART CENTER (SAC) ABOUT PROFESSIONAL DEVELOPMENT AND SCHOOL IMPROVEMENT

Yıl 2012, Cilt: 11 Sayı: 42, 152 - 177, 01.07.2012

Öz

Abstract
This study aims to examine views of teachers and administrators of a Science and Art Center (SAC) in the city of Ordu, about professional development and school improvement. Study was designed in qualitative approach and phenomenography is used as the method for data collection purposes. Study was carried out during the spring semester of 2010-2011 academic years. Study group consists of 3 administrators and 17 teachers with a total of 20 participants who work in a SEC. Semi-structured interviews used as the main source of data collection. The data obtained were analyzed through "constant comparison method". Findings were presented in table and concept map forms and were supported with quotations from interview conversations. According to the findings the majority of the participants find centrally and locally offered professional development opportunities inadequate. It was concluded that teacher professional development lies at the heart of school improvement. At the end of the study, it was suggested that inter-disciplinary studies in relation to improvement of SAC's and its teachers should be carried out and it is recommended that professional development opportunities should be considered in different format in SAC's various activities should be offered to in order to encourage administrators and teachers of SAC's.
Key Words: Teacher professional development, school improvement, phenomenography, science and art center.

BİLİM VE SANAT MERKEZİNDE (BİLSEM) GÖREV YAPAN ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİN MESLEKİ GELİŞİM VE OKUL GELİŞİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2012, Cilt: 11 Sayı: 42, 152 - 177, 01.07.2012

Öz

Bu araştırma, üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren Ordu Bilim ve Sanat Merkezinde görevli öğretmen ve yöneticilerin öğretmen mesleki gelişimi ve okul gelişimi konusundaki görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmış olup yöntem olarak fenomenografi kullanılmıştır. Araştırma 2010-2011 bahar yarı-yılında geçekleştirilmiştir. Araştırmanın, çalışma grubunu bir Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapmakta olan 3 yönetici 17 öğretmen olmak üzere toplam 20 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada temel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış 10 sorudan oluşan mülakat formu kullanılmıştır. Ayrıca yazarlardan birinin araştırma yapılan Bilim ve Sanat merkezinde görevli öğretmen olarak görev yapmasından dolayı, bu araştırmacının bireysel gözlem ve deneyimlerinden de yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler nitel veri analizi yöntemlerinden "sürekli karşılaştırmalı metod" kullanılarak işleme tabi tutulmuştur. Bulgular tablo ve kavram ağları şeklinde sunulmuş, katılımcı konuşmalarından alıntılarla desteklenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre katılımcıların büyük çoğunluğu merkezi ve yerel otoriteler tarafından öğretmenlere sunulan mesleki gelişim fırsatlarını yetersiz bulmaktadırlar. Ayrıca, okul gelişimin temelinde öğretmen gelişiminin yattığı, öğretmenlerin bireysel olarak okul gelişimine katkıda bulunabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonunda sonuçlara dayalı olarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Öğretmen mesleki gelişimi, okul gelişimi, fenomenografi, bilim ve sanat merkezi.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Taner Altun Bu kişi benim

Selma Vural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 11 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA Altun, T., & Vural, S. (2012). BİLİM VE SANAT MERKEZİNDE (BİLSEM) GÖREV YAPAN ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİN MESLEKİ GELİŞİM VE OKUL GELİŞİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11(42), 152-177.

   21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.