Religion Culture and Knowledge Ethic Course Curriculum has been changed two times at the last twelve years because of political, social, legal, pedagogic etc. reasons and it has been developed related to Alavism content. In this study, it has been comparatively examined to Secondary Education Religion Culture and Knowledge Ethic Course Curriculum which accepted in the 2005 and 2010 years and Primary Education Religion Culture and Knowledge Ethic Course Curriculum which approved in the 2006 and 2010 years. It has been analyzed that which kind of Alavism perception structure designed for ideal citizenship profiles according to the Religion Culture and Knowledge Ethic Course Curriculums by the state under coverage of the compulsory religion education. It also has been analyzed how Alavism content and which context is taking place into the curriculum.
Research has been structured as qualitative research analysis works. It has determined to Alavism belonging essences in the curriculum as learning field, unit, subject, skills, descriptions and activity samples and expressed to differences between old and new curriculums. It has been determined to there is no changes at the religiousscience and educational structures of the curriculums. Also, Alavism has been revealed to less taking place in the 2005-2006 curriculums and more taking place in the 2010 curriculums. It has been seen that Alavism content is supported by activity samples, explanations and reading texts in the new curriculum. In the examining to given place of the Alavism content and Alevism comprehension, it has been revealed that it is aimed to teach Alevism as mystical comment of the "Alavism and Bektashism" to the new generations. It has been prevented to Alavism is a different belief, denomination, religion etc. with this preferences and aimed to teach to the student as an comment of the religion understanding.
Key Words: State, Alawism, Alawism-Bektashism, Religious Education, Religious Culture and Knowledge of Ethic Course, Curriculum of Primary, Curriculum of Secondary.
State Alawism Religious Culture and Knowledge of Ethic Course Curriculum of Primary Curriculum of Secondar.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programları siyasi, sosyal, hukuki, pedagojik vb. nedenlerle son on yılda iki defa değiştirilmiş ve Alevilikle ilgili içerik açısından geliştirilmiştir. Bu çalışmada 2005 ve 2010 yıllarında kabul edilen Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programlarıyla, 2006 ve 2010 yıllarında onaylanan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Zorunlu din öğretimi kapsamında devletin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Programlarında tasarladığı ideal vatandaş profilinde nasıl bir Alevilik algısı oluşturulmak istendiği ve Aleviliğe programlarda hangi bağlamda nasıl yer verildiği analiz edilmeye çalışılmıştır.
Araştırma nitel desenli bir analiz çalışması olarak yapılandırılmıştır. Programlarda Aleviliğe ait temel unsurlar; öğrenme alanı, ünite, konu, kazanım, açıklamalar ve etkinlik örnekleri üzerinden belirlenmiş, eski ve yeni programlardaki farklılaşmalar ortaya konulmuştur. Programların dinbilimsel ve eğitimsel yapılarında hiçbir değişme olmadığı ve 2005 ve 2006 öğretim programlarında oldukça az, fakat 2010 programlarında Aleviliğe daha çok yer verildiği ortaya çıkmıştır. Yeni öğretim programlarında Alevilik konusunun etkinlik örnekleri, açıklamalar ve okuma metinleriyle desteklendiği görülmüştür. Aleviliğe yer verilen bağlam ve Alevilik anlayışı incelendiğinde ise Aleviliğin yetişmekte olan nesle "Alevilik-Bektaşilik" adı altında tasavvufi bir yorum olarak öğretilmesinin hedeflendiği ortaya çıkmıştır. Bu tercihle Aleviliğin ayrı bir inanç, mezhep, din vb. olması bertaraf edilmiş, din anlayışında bir yorum olarak öğrencilere kazandırılması amaçlanmıştır.
Anahtar Kavramlar: Devlet, Alevilik, Alevilik-Bektaşilik, Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, İlköğretim Programı, Ortaöğretim Programı.
Anahtar Kavramlar: Devlet Alevilik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi İlköğretim Programı Ortaöğretim Programı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 12 Sayı: 47 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.