Polikarbonat
(PC) malzeme, gıda ile temas eden malzemelerden özellikle su damacanaları ve
sofra malzemelerinin üretiminde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bisfenol-A
(BPA) ise PC malzemelerin üretiminde kullanılan önemli bir monomerdir ve son
yıllarda BPA’nın PC malzemelerden gıdaya geçebildiği ve insan sağlığı üzerinde
olumsuz etkilerinin olabileceği doğrulanmıştır. PC malzeme farklı sıcaklıklarda
farklı sürelerde su ile temas halinde bulunabilmekte, yıkama, sterilizasyon
gibi tekrarlayan işlemlere maruz kalabilmektedir. Nem, yüksek sıcaklık gibi farklı
çevresel koşullara maruz kaldığında PC malzemenin degrade olabileceği ve PC
malzemenin degradasyona uğraması sonucunda malzemede bulunan BPA miktarında
değişiklik olabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle bu çalışmada su ile temas halinde
kullanılan PC malzemelerde BPA migrasyon mekanizması incelenmiş, PC malzemenin
maruz kaldığı sıcaklık, süre ve tekrarlayan işlemlerin BPA migrasyonuna etkisi
araştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |