Araştırma Makalesi

ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Cilt: 4 Sayı: 2 14 Mayıs 2019
PDF İndir
TR EN

ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Öz

Uluslararası afet veri tabanına göre (UNISDR / EM-DAT) 2018 yılı içinde doğa kaynaklı afetlerden etkilenen kişi sayısı 61,772,617 kişi olarak raporlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization- WHO) (2011) verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşmaktadır. Afet ve acil durum olaylarında, zarar görme olasılıkları diğer bireylere kıyasla çok daha yüksek olmasına karşın, risk azaltma çalışmalarında göz ardı edilen engelli bireyler için uluslararası sözleşmelere uygun çözümlerin geliştirilmesi son derece önemlidir.

Afet yönetimi çalışmalarında afetten etkilenen alanın ve nüfusun hızlı bir şekilde belirlenmesine yönelik çalışmalar kriz yönetimi evresinde önem taşımaktadır. Ayrıca olası bir afet öncesinde tehlike alanlarının belirlenmesi, risklerin ve afetlerden etkilenebilecek nüfusun ortaya konması, afetin boyutunu azaltmaya yönelik zarar azaltma çalışmalarının ilk aşaması olarak değerlendirilebilir.

Bu çalışmada, afetlerde özel gereksinimli bireylere erişme konusu coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Afetzedeye, ihtiyaç duyulan hizmetlerin ulaştırılması veya hizmet noktalarına bu kişilerin erişebilmesi amacıyla çift yönlü bir erişebilirlik analizi risk azaltmaya yönelik çalışmalar için önemli veriler sağlayabilecektir. Bu çalışmada Eskişehir il örneğinde, engelli bireylerin yaşadığı adresler coğrafi konum bilgisi (enlem, boylam) ile ilişkilendirilmiş ve diğer öznitelik bilgileri ile birlikte veri tabanına aktarılmıştır. Bu verinin saklanması, sorgulanması ve analiz edilmesi aşamalarında Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) çözüm tekniklerinden yararlanılmıştır. CBS, ağ analiz yöntemleri kullanılarak zihinsel engelli, bedensel engelli, işitme engelli ve görme engelli bireylerin acil toplanma merkezlerine en hızlı erişebilecekleri ulaşım güzergahları belirlenmiştir. Bu kapsamda ağ analiz yöntemlerinden hizmet alanı yöntemiyle yol ağı üzerinde belirli zaman dilimleri içerisinde afet toplanma merkezlerine ulaşılabilirlik alanları oluşturulmuş ve bu alanlar içerisindeki engelli bireylerin konumları ve sayıları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar sayısal haritalar oluşturularak yorumlanmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1- WHO, World Bank. World health statistics 2011. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2011.
  2. 2- UNISDR U, editor Sendai framework for disaster risk reduction 2015–2030. Proceedings of the 3rd United Nations World Conference on DRR, Sendai, Japan; 2015.
  3. 3- Han SC, Sauber J, Luthcke SB, Ji C, Pollitz FF. Implications of postseismic gravity change following the great 2004 Sumatra‐Andaman earthquake from the regional harmonic analysis of GRACE intersatellite tracking data. Journal of Geophysical Research: Solid Earth. 2008;113(B11).
  4. 4- UNESCAP. Disability at a Glance 2012: Strengthening the Evidence Base in Asia and the Pacific. Social Development Division, Economic and Social Commission for Asia and the Pacific, United Nations, Bangkok, at http://wwwunescapsddorg/files/documents/PUB_Disability-Glance-2012pdf. 2012.
  5. 5- Gökçe O, Özden Ş, Demir A. Türkiye'de afetlerin mekansal ve istatistiksel dağılımı afet bilgileri envanteri: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü; 2008.
  6. 6- Robinson A. Disability inclusion and disaster risk: Principles and guidance for implementing the Sendai Framework. . Norwegian Association of Disabled (NAD) in partnership with the Federation of Disability Organisations in Malawi (FEDOMA) and the National Union of Disabled People of Uganda (NUDIPU). 2017.
  7. 7- Tiyek R, Eryiğit BH, Baş E. Engellilerin erişilebilirlik sorunu ve TSE standartları çerçevesinde bir araştırma. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;12(2):225-61.
  8. 8- Özmen HB. Eskişehir ili sismik tehlike analizi. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı: Anadolu Üniversitesi; 2018.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Emrah Pekkan Bu kişi benim
Türkiye

Onur Kurt
Türkiye

Hakan Uyguçgil Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

14 Mayıs 2019

Gönderilme Tarihi

3 Mart 2019

Kabul Tarihi

11 Mayıs 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tün, M., Pekkan, E., Kurt, O., & Uyguçgil, H. (2019). ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi, 4(2), 88-104. https://doi.org/10.35232/estudamhsd.534880
AMA
1.Tün M, Pekkan E, Kurt O, Uyguçgil H. ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi. 2019;4(2):88-104. doi:10.35232/estudamhsd.534880
Chicago
Tün, Muammer, Emrah Pekkan, Onur Kurt, ve Hakan Uyguçgil. 2019. “ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi 4 (2): 88-104. https://doi.org/10.35232/estudamhsd.534880.
EndNote
Tün M, Pekkan E, Kurt O, Uyguçgil H (01 Mayıs 2019) ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi 4 2 88–104.
IEEE
[1]M. Tün, E. Pekkan, O. Kurt, ve H. Uyguçgil, “ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”, ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 88–104, May. 2019, doi: 10.35232/estudamhsd.534880.
ISNAD
Tün, Muammer - Pekkan, Emrah - Kurt, Onur - Uyguçgil, Hakan. “ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi 4/2 (01 Mayıs 2019): 88-104. https://doi.org/10.35232/estudamhsd.534880.
JAMA
1.Tün M, Pekkan E, Kurt O, Uyguçgil H. ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi. 2019;4:88–104.
MLA
Tün, Muammer, vd. “ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ”. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi, c. 4, sy 2, Mayıs 2019, ss. 88-104, doi:10.35232/estudamhsd.534880.
Vancouver
1.Muammer Tün, Emrah Pekkan, Onur Kurt, Hakan Uyguçgil. ENGELLİ BİREYLERE ERİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE AĞ ANALİZ YÖNTEMİNİN KULLANIMI; ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi. 01 Mayıs 2019;4(2):88-104. doi:10.35232/estudamhsd.534880

Cited By

Uluslararası Hakemli Dergi

Crossref Content Registration logo

Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiş olup dergimize gönderilen yayınlar için gerek değerlendirme gerekse yayınlama dahil yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir. 

by-nc.eu.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.