Eating
disorders are more common among young people. Orthorexia nervosa is known as a
nutritional obsession that has not yet been classified but has been considered
as eating disorder. The purpose of this study is to determine the frequency of
orthorexia among university students and to examine its relationship to health
literacy. This cross-sectional study was conducted on 1014 university students.
The students were randomly selected by stratified cluster sampling method and
the questionnaire covering the demographic characteristics of the students with
ORTO-15 scale and the European Health Literacy Survey (HLS-EU) were applied
under observation. SPSS 22 were used to analyze the data. The prevalence of
ortorexia was 12.2% (12.6% for male, 12.0% for female). 80% of them were found
to have inadequate health literacy. Those having a low level of health literacy
also received a low score on the ORTO-15 scale. It was observed that orthorexia
was more common among people who had regular sports and doctor-dietician as
information source. The frequency of orthorexia was found to be 12% in this
study. It was found that orthorexia was higher among the regular sportsmen and
those who got information from doctors and dieticians. Moreover, it can be said
that the increase in the level of health literacy is at a low level of
protection from orthorexia
Amaç: Gençlerde yeme bozuklukları sık görülmektedir. Henüz yeme bozukluğu olarak sınıflandırılmamış ortoreksiya nevroza sağlıklı beslenme takıntısı olarak bilinir. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde ortoreksiya sıklığını saptamak ve sağlık okuryazarlığı ile ilişkisini tespit etmektir.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan bu çalışma 1014 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrenciler tabakalı küme örnekleme yöntemi ile seçilmiştir ve gözlem altında uygulanan anket; sosyodemografik bölüm, ORTO-15 ölçeği ve Sağlık Okuryazarlığı ölçeklerinden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 22 kullanılmıştır.
Bulgular: Öğrencilerde ortoreksiya sıklığı %12.2 (erkelerde %12.6, kadınlarda 12.0) olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %80’i yetersiz sağlık okuryazarıdır. Düşük düzeyde sağlık okuryazarlığı olanlar ORTO-15 ölçeğinden düşük puan almışlardır (p = 0.001). Düzenli spor yapanlarda ve beslenme konusunda uzmanlardan bilgi alan kişilerde ortoreksiya eğiliminin daha fazla olduğu görülmüştür.
Sonuç: Bu çalışmada ortoreksiya sıklığı %12 olarak bulunmuştur. Ortoreksiya düzenli spor yapanlarda, doktor ve diyetisyenlerden bilgi alanlarda daha fazladır. Ayrıca sağlık okuryazarlığının ortoreksiyadan düşük seviyede koruyucu olduğu söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tıp |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 14 Mayıs 2019 |
Başvuru Tarihi | 21 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 11 Mayıs 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 4, Sayı 2 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz Açık Erişim Politikasını benimsemiş olup dergimize gönderilen yayınlar için gerek değerlendirme gerekse yayınlama dahil yazarlardan hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.