Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Olgun anne sütünün özellikleri

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 2, 258 - 274, 07.09.2017

Öz

Amaç: Kolostrum, geçiş sütü yaşamda kısa süreli oluşan, farklı karakterli süt iken, matür/olgun süt, temel
bebeğin büyüme ve gelişmesi için önemli olan süttür ve emzirme en az 6-12 ay sürdürülmesi ile etkinliği
yaşamda daha öne çıkmaktadır. Bu konu irdelenmektedir.
Giriş: Kolostrum doğumdan 4 güne, geçiş sütü de 2 hafta salgılanan süt iken, bir yıla kadar, en az 6 ay
tek başına anne sütü verilmesi önerisi ile olgun süt öne çıkmaktadır.
Başlıca boyutlar: Protein kapsamı 1.8’den 0.9 g/dL kadar olgun sütte inmektedir. Whey proteinin
yüksek olmasının birçok faydaları saptanmıştır. Nükleotidler de önemli orandadır. Trigliserit
niteliğinde lipitler enerji kaynağı yanında beyin gelişiminde de katkıları önemlidir. Karbonhidrat olarak
laktoz Mikrobiyomların üremesi içinde iyi bir ortam yaratmaktadır. Sütteki elektrolitler, mineraller,
anne plazmasından sızmakta ve sekrete edilmektedir ki, bebek için gereken düzeydedir.
Yorum: Bebeklerin gereksinimlerine göre ihtiyaçlar değişmektedir, aynı şekilde de süt yapısı da
değişim göstermektedir; kolostrum geçiş ve olgun süt temel farklı olanlardır. Günlük ve bebek
büyüdükçe oluşan farklılık kendi içinde oynamaktadır.

Kaynakça

  • 1000 Gün, Anne Sütü Kursu çalışmasıdır, Ankara
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ufuk Çakır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çakır, U. (2017). Olgun anne sütünün özellikleri. Türk Dünyası Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2(2), 258-274.