Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Anne sütünün sindirimi

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 2, 298 - 307, 07.09.2017

Öz

Amaç: Yenidoğan bebeklerin gastrointestinal sistemi tam olarak olgunlaşmamıştır. Anne sütü bu açıdan hem
olgunlaşması hem de sindirim açısından prematürelerde özellikle olmak üzere gereklidir.
Giriş: Bağırsak epiteli sadece sindirim işlevi değil nöro-endokrin ve savunma açısından da etkindir.
Genel Yaklaşım; Amnion sıvısının yutulması gelişimde önemli katkılar sağlar. Pretermlerde Gastroözefegeal
reflü sıktır ve kalori değişiklikleri de mide boşalmasına etki eder.
Başlıca boyutlar: Anne sütü kapsadığı büyüme faktörleri ile enzimatik aktivite oluşması, epitel
farklılaşması ve çoğalma, gelişimi sağlamaktadır.
Yaklaşım: Pankreatik enzim aktivitesi düşük olsa bile, anne sütünün; protein, yağ, karbonhidrat
sindirimi kolay olması ötesinde, kapsadığı enzimlerle de sindirim doğrudan başlatmaktadır.
Yorum ve Sonuç: Yenidoğan döneminde ve özellikle prematürelerde anne sütünün gerek kapsam gerek
enzimatik aktivite, kısmen olsa da sindirilmiş yapısı ile besin olarak en idealdir. Ancak bunun yanında,
gastro-intestinal sistemin her türlü gelişimi ve immün açıdan da desteklemesi ile beslenme ötesi bir
karakteri oluşmaktadır.

Kaynakça

  • 1000 Gün, Anne Sütü Kursu çalışmasıdır, Ankara
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Davut Bozkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 7 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bozkaya, D. (2017). Anne sütünün sindirimi. Türk Dünyası Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2(2), 298-307.