Amaç: Sütün yeterliği tanımlanması, bebeğin emzirme boyutunu planlama açısından önemlidir. Bu parametreler
irdelenmektedir.
Giriş: Sütün yeterliliği konusunda güvenilir kriterle olmalıdır; a) yetersiz kilo alımı, b) az ve konsantre idrar
yapması, c) dışkılamanın az olmasıdır.
Genel Yaklaşım; Yetersizlik konusunda, a) anneye ait nedenler (Annenin psikolojik durumu, hormonal
yetersizlik (oksitosin gibi), ağır malnutrisyon, yeniden gebe olması, aldığı ilaçlar (diüretikler gibi), alkol ve
sigara, meme gelişiminde bozukluk.), b) bebeğe ait nedenler (Bebeğin hasta olup, güçlü emememesi,
anomaliler, kalp hastalıkları, nörolojik problemler), c) emzirme teknikleri (bebeğin tutuluşu, pozisyonlar gibi)
bulunmaktadır.
Yaklaşım: Emzirme tekniklerinin öğretilmesi ile sütün yeterli gelmesi ve emzirme boyutunda başarı oranı
artmaktadır.
Yorum ve Sonuç: Emzirme konusunda uzman danışmanlara başvurularak başarı oranı ve etkinlik sağlanabilmektedir.
En önemlisi annenin özgüvenini tekrar kazanması için anneye destek olunmasıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2 |