KÖYDE YAŞAYAN EVLİ KADINLARIN AİLE YAŞAMLARINA İLİŞKİN SORUNLARI
Öz
Araştırma, köyde yaşayan evli kadınların aile yaşamlarına ilişkin sorunlarının incelenmesi amacı ile yürütülmüştür. Çalışmaya İzmir ili, Ödemiş ilçesine bağlı Hamamköy, Demirdere köyü, Çayır köy, Güney köy ve Küçükören köylerinde yaşayan evli kadınlardan oranlı tabakalı örnekleme tekniğine göre 323 evli kadın alınmıştır. Kadınların %43’ünün 46 yaşında ya da daha büyük yaşta olduğu, %10,2’sinin okur-yazar olmadığı, %63,8’inin 18 yaşında ya da daha küçük yaşta evlendiği, %57,0’sinin ailesinin seçtiği eş ile evlendiği bulunmuştur. Köyde yaşayan evli kadınların; kadının evde ve dışarıda çalışması nedeniyle karşılaşılan sorunlarının, ev işlerinin yerine getirilmesi ile ilgili sorunlarının, aile gelirinin kullanımı ile ilgili sorunlarının kadının yaşına göre farklılaştığı bulunmuştur. Ev işlerinin yerine getirilmesi ile ilgili sorunları 10 yıl ya da daha az süreden beri evli olan kadınların daha çok yaşadığı saptanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların; ev işlerinin yerine getirilmesi ile ilgili sorunları ailede eş ve çocuklardan başka yaşayan bireyler olup olmaması durumuna göre, kadının eşinin çalışma durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Kırsal kesimdeki kadınların ve erkeklerin eğitim düzeyleri verilecek eğitimlerle yükseltilmelidir, böylece eşler arasında iş bölümü ve yardımlaşma da artırılabilir. Televizyon, internet, gazete gibi iletişim araçlarından teknolojik gelişmeler ve yenilikler konusunda bilgi alarak kişiler arası iletişim artırılabilir. Çocuk, yaşlı bakımı, tarla ve ev işlerinin kadının değil ailenin sorumluluğu olarak görülmesi sağlanmalıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acat, B. (2012). Ailede iletişim ve etkileşim. M.B. Acat. (Ed.), Aile içi uyumlu etkileşim içinde. (s.26-44). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı [ASPB]. (2011). Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması. Ankara: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
- Agheneza, Z.E. (2003). The status of rural women farm-household systems. A case study in Ngie Clan in the Northwest Province of Cameroon. Doctoral Dissertation. Michigan State University.
- Alkan, S., & Toksoy, D. (2009, Şubat). Orman köylerinde kadın ve kırsal kalkınma (Trabzon İli örneği). II. Ormancılıkta Sosyo-Ekonomik Sorunlar Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Isparta.
- Alptekin, K. (2014). Türkiye’de kadının statüsü. http://www.sosyalhizmetuzmani.org/kadin statu.htm sayfasından erişilmiştir.
- Alvarado, B.R. (2006). Issues of voice and agency in andean rural young women’s education: An ethnographıc university. Doctoral Dissertation. The Ohio State University, Columbus.
- Arıkan, G. (1988). Kırsal kesimde kadın olmak. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 5(2), 1-16.
- Bayoğlu, A. S. (2010). Kırsal alanda kadının ekonomik konularla ilgili karar verme sürecine katılımı: Polatlı örneği. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi(26), 57-65.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
23 Ekim 2017
Kabul Tarihi
20 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2
