Hayvansal ürün tüketiminin 2050 yılına kadar %60-70 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Artan tüketimin karşılanması daha fazla kaynak arayışına itmekle birlikte, bu kaynakların sınırlı olması, üretimin çevresel etkileri, iklim değişikliği, gıda-yem-yakıt yarışı gibi birçok nedenlerle yem kaynaklarının sürdürülebilirliği zor bir konu haline gelmiştir. Bu nedenle kullanılan geleneksel yem kaynaklarının yerine alternatif kaynak arayışı daha önemli hale gelmiştir. Yenilebilir böceklerin alternatif yem olarak değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar son yıllarda ivme kazanmıştır. Hayvan beslemede böcek kullanımı umut verici olarak görülmekle birlikte, araştırılması gereken birçok parametre bulunmaktadır. Bu çalışma yonca kuru otuna farklı oranlarda un kurdu (Tenebrio Molitor L.) larvası ilavesinin in vitro gaz ve metan üretimine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yonca kuru otuna kuru maddede %0.5, %1 ve %1.5 oranında un kurdu ilave edilmiştir. Çalışmada rumen sıvısı kesimhaneden (2 adet sağlıklı besi sığırı) elde edilmiştir. Çalışmada gaz üretimi un kurdu ilave edilen gruplarda daha yüksek bulunmuştur (PL<0.05, PQ<0.05). Benzer şekilde in vitro organik madde sindirilebilirliği ve laktasyon için net enerjisi un kurdu larvası ilave edilen gruplarda kontrole kıyasla artmıştır (PL<0.05, PQ<0.05). Metabolik enerji değerleri ise lineer olarak un kurdu ilavesi ile artış gösterirken, kuadratik etkisi önemsiz bulunmuştur. Yonca kuru otuna un kurdu ilavesinin in vitro metan üretimine etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak un kurdu larvasının ruminant yemlerinde yem katkı maddesi olarak kullanımı ile yoncanın sindirilebilirliğinin metan üretim oranını etkilemeksizin artırabileceği belirlenmiştir. Ayrıca un kurdunun ruminant beslemenin sürdürülebilirliğini artırabilecektir. Ancak bu sonuçların farklı dozlarda ve in vivo çalışmalar ile desteklenmesi önerilmektedir.
Bu makale Merve Hanönü isimli öğrencinin yüksek lisans tezinden üretilmiştir.
The study was conducted to determine the effects of adding different levels of mealworm (Tenebrio Molitor L.) larvae to alfalfa hay on in vitro gas and methane production. For this purpose, mealworms were added to alfalfa hay at the rate of 0.5%, 1%, and 1.5% of the dry matter. In the study, rumen fluid was obtained from the slaughterhouse (2 healthy beef cattle). In the study, gas production was found to be higher in the groups supplemented with mealworms (PL<0.05, PQ<0.05). Similarly, in vitro, organic matter digestibility and net energy for lactation increased in groups supplemented with mealworm larvae compared to the control (PL<0.05, PQ<0.05). While metabolic energy values increased linearly with the addition of mealworms, the quadratic effect was found to be insignificant. The effect of mealworm addition to alfalfa hay on in vitro methane production was found to be insignificant (P>0.05). As a result, it was determined that the use of mealworm larvae as a feed additive in ruminant feeds could increase the digestibility of alfalfa without affecting the methane production. Additionally, mealworms may increase the sustainability of ruminant feeding. However, it is recommended that these results be supported by in vivo studies at different levels.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Şubat 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 4 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1 |