This study was conducted to reveal the antimethanogenic effects of tarragon (Artemisia dracunculus) extracts obtained by different extraction methods using the in vitro gas production technique. Extracts obtained from tarragon using four different extraction methods (water, acetone, ethanol, and methanol) were added to the total mixed ration (TMR) of dairy cattle at a 1% level to form experimental groups. The rumen fluid used in the in vitro gas production technique was obtained postslaughter from a special slaughterhouse, sourced from Simmental cattle aged between 4-6 years and weighing approximately 500 kg. Compared to the control group, the groups supplemented with acetone, ethanol, and methanol extracts exhibited higher in vitro gas production values, as well as higher estimated parameters such as ME, NEL, and OMS, while no significant effect on methane production was detected (P<0.05). The NDF digestibility value determined using the Daisy incubator was highest in the ethanol group (36.01) and lowest in the acetone group (18.33) (P<0.05). Among the digestibility parameters, the partitioning factor (PF) and microbial protein synthesis efficiency (MPSE) values were found to be the lowest in the acetone group, at 2.43 and 9.33, respectively (P<0.05). In conclusion, it was determined that tarragon extracts affect rumen fermentation and energy efficiency, do not have a significant effect on methane production, but have the potential to improve feed value. It was concluded that higher doses should be tested to reveal the antimethanogenic effect of these extracts.
Bu çalışma, farklı ekstraksiyon yöntemleriyle elde edilen tarhun (Artemisia dracunculus) ekstraktlarının in vitro gaz üretim tekniğiyle antimetanojenik etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Tarhun bitkisinden su, aseton, etanol ve metanol olmak üzere dört farklı ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen özütler süt sığırı toplam rasyon karşımı (TMR)’na %1 seviyesinde olacak şekilde ilave edilerek deneme grupları oluşturulmuş, in vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan rumen sıvısı ise özel bir kesimhaneden, 4-6 yaş aralığında ve yaklaşık 500 kg ağırlığındaki Simental ırkı sığırdan kesim sonrası temin edilmiştir. Kontrol grubuna kıyasla, aseton, etanol ve metanol ekstraktı eklenen gruplarda in vitro gaz üretim değerleri ile ME, NEL ve OMS gibi tahminlenen parametreler daha yüksek saptanırken, metan üretimi üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (P<0.05). Daisy inkübatörle belirlenen NDF sindirilebilirlik değeri en yüksek etanol grubunda (36,01) en düşük ise aseton grubunda (18,33) belirlenmiştir (P<0.05). Sindirilebilirlik parametrelerinden taksimat faktörü (PF) ve mikrobiyal protein sentezlenme etkinlik (MPSE) değerleri 2,43 ve 9,33 ile en düşük aseton grubunda saptanmıştır (P<0.05). Sonuç olarak, tarhun ekstraktlarının rumen fermantasyonu ve enerji verimliliği üzerinde etkili olduğu, metan üretimi üzerine anlamlı bir etksinin olmadığı ancak yem değerini iyileştirme potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Söz konusu ekstraktların antimetanojenik etkisini ortaya koyabilme adına daha yüksek dozların denenmesi gerektiği ve kanaatine varılmıştır.
Sayın editör, yapılan çalışma da herhangi bir etik belgesine gerek duyulmamaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2025 |
Kabul Tarihi | 21 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |