Başlık: Kısa ve açıklayıcı olmalı, Times New Roman yazı tipinde 12 punto ve koyu, kelimelerin ilk harfi büyük olmalı, ortalanarak yazılmalı ve en kısa şekilde çalışmayı tanımlamalıdır. Başlığın altında yazarların isim, Orcid numaraları ve kurum bilgileri yer almalı ve sorumlu yazar belirtilerek e-mail adresi verilmelidir. İngilizce başlık Türkçe başlığı tam olarak karşılamalı, baş harfleri büyük, Times New Roman yazı tipinde 12 punto, koyu ve ortalı olacak şekilde Türkçe Özetten ve Anahtar Kelimelerden sonra Abstract'ın hemen öncesine yazılmalıdır.
Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri 300 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe ve İngilizce özetlerde sırasıyla “Özet” ve “Abstract” kelimeleri kullanılmalıdır.
Türkçe ve İngilizce özetlerin 1 satır altına, anahtar kelimenin ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi biçimde tanımlayacak ve aralarında virgül (,) olacak şekilde en az 4, en fazla 6 anahtar kelime yazılmalıdır.
1.GİRİŞ
Bu bölümde; çalışma konusu, gerekçesi, konu ile doğrudan ilgili önceki çalışmalar ve çalışmanın amacı verilir.
2. MATERYAL VE YÖNTEM
Kullanılan materyal ve yöntem aynı başlıkta verilmelidir. Alt başlık verilecekse bölüm numarası ile birlikte numaralandırılmalı (2.1. gibi) ve italik yazılmalıdır. Yeni veya değiştirilmiş yöntemler, aynı konuda çalışanlara araştırmayı tekrarlama olanağı verecek nitelikte açıklanmalıdır.
3. ARAŞTIRMA BULGULARI VE TARTIŞMA
Elde edilen bulgular verilmeli, gerekirse çizelge, şekil ve grafiklerle desteklenerek bulgular açıklanmalıdır.
Elde edilen bulgular tekrardan kaçınılması amacıyla ya çizelge ya da grafik olarak verilmelidir. İstatistikî olarak önemli bulunan faktörler, uygulanan istatistik analiz tekniğine uygun karşılaştırma yöntemi ile yorumlanarak ilgili istatistikler üzerinde harflendirme yapılmalıdır. İstatistiki analiz yönteminin doğru seçilmediği ve/ya analizin gereği gibi yapılmadığı durumlarda editörler kurulu makaleyi değerlendirme dışında tutabilir. Bulgular tartışılmalı ancak gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Bulguların başka araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, nedenleri açıklanmalıdır.
4. SONUÇLAR VE ÖNERİLER
Elde edilen sonuçlar, bilime ve uygulamaya katkısıyla birlikte kısa ve öz olarak verilmelidir. Giriş ile Araştırma Bulguları ve Tartışma bölümünde verilen ifadeler bu kısımda aynı şekilde tekrar edilmemelidir.
TEŞEKKÜR
Gerekli ise mümkün olduğunca kısa olmalı ve yapılan katkı ifade edilerek verilmelidir.
KAYNAKLAR
Eserde yararlanılan kaynaklara ilişkin atıf metin içinde “(Yazarın soyadı yıl)” yöntemine göre yapılmalıdır.
Örnek:
(Doymaz, 2003), (Basunia and Abe 2001). Yazara atıf yapılırsa sadece yayının yılı parantez içine alınmalıdır. Örnek: Doymaz (2003)’e göre ya da Basunia and Abe (2001).Üç ya da daha fazla yazar için makale içindeki atıfta “ve ark.” kullanılmalıdır. Örnek: (Lawrence ve ark., 2001) veya Lawrence ve. ark., (2001)’e göre. Aynı yazarın aynı yıl içinde 1’den fazla yayını varsa, yıldan sonra küçük harfler verilmelidir. Örnek: (Akpınar ve. ark., 2003a). Aynı yazarın birden fazla yayınına atıf yapılacaksa yıldan sonra noktalı virgül (;) işareti ile ayırt edilmelidir. Örnek: (Akpınar, 2007; 2009; 2013). Birden fazla atıf yapılırsa atıflar arasında noktalı virgül (;) kullanılmalıdır. Örnek: (Perl ve. ark., 1987; Bailly ve. ark., 1996; Copeland and McDonald, 2001; Goel and Sheoran, 2003). Eğer bilginin, kaynağın belirli bir sayfasından ya da sayfalarından alındığı belirtilmek istenirse (Hardeman and Jochemsen, 2012, s 657-674; Naess, 1991, s 34) biçiminde gösterilmelidir. Kaynaklarda Anonim ya da Anonymous şeklinde gösterim yapılmamalıdır.
Kaynaklar bölümünde metin içinde atıfı yapılan tüm kaynaklar alfabetik olarak (yazarların soyadlarına göre) ve orijinal dilinde verilir. İki veya daha fazla yazarlı eserlerin bildiriminde son yazardan önce “ve ya da and” kullanılmalıdır. Örnek: Lawrence, K. C., Funk, D. B., and Windham, W. R., 2001. Kaynağın sonuna nokta (.) işareti konulmamalıdır. Dergi isimleri kısaltma yapılmadan tam adı ile yazılma ve italik yazılmalıdır. Kongre kitaplarında Türkçe ya da yabancı dilde özeti yayınlanmış çalışmalara atıf yapılamaz. Makaledeki yanlış atıf ve kaynak gösterimlerine ait sorumluluk yazar(lar)a aittir. Kaynaklar bölümündeki her bir kaynağın sonuna nokta (.) konmamalıdır.
Dergi:
Doymaz. I., 2003. Drying kinetics of white mulberry. Journal of Food Engineering 61(3): 341-346.
Basunia, M. A., and Abe, T., 2001. Thin-layer solar drying characteristics of rough rice under natural convection. Journal of Food Engineering 47(4): 295-301.
Lawrence, K. C., Funk, D. B., and Windham, W. R., 2001. Dielectric moisture sensor for cereal grains and soybeans. Transactions of the ASAE 44(6): 1691-1696.
Akpinar, E., Midilli, A., and Bicer, Y., 2003a. Single layer drying behaviour of potato slices in a convective cyclone dryer and mathematical modelling. Energy Conversion and Management 44(10): 1689-1705.
Kitap:
Yıldırım, O., 1996. Bahçe Bitkileri Sulama Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1438, Ders Kitabı: 420, Ankara
Mohsenin, N. N., 1970. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science Publishers, New York
Kitapta Bölüm:
Fıratlı, Ç., 1993. Arı yetiştirme. (Ed: M Ertuğrul), Hayvan Yetiştirme, Baran Ofset, Ankara, s. 30-34
Rizvi, S. S. H., 1986. Thermodynamic properties of foods in dehydration. In: M A Rao & S S H Rizvi (Eds), Engineering Properties of Foods, Marcel Dekker, New York, pp. 190-193
Yazarı Belirtilmeyen Kurum Yayınları:
TUİK, 2012. Tarım İstatistikleri Özeti. Türkiye İstatistik Kurumu, Yayın No: 3877, Ankara
ASAE, 2002. Standards S352.2, 2002, Moisture measurement-unground grain and seeds. ASAE, St. Joseph, MI
İnternetten Alınan Bilgi:
FAO, 2013. Classifications and standards. http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/ (Erişim tarihi:10.02.2013)
Tez:
Koyuncu, T., 1992. Tarım arabalarında kullanılan çarpma etkili frenlerin araştırılması. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Ankara.
Berbert, P. A., 1995. On-line density-independent moisture content measurement of hard winter wheat using the capacitance method. PhD Thesis, Crandfield University (Unpublished), UK.
Tam Metin Kongre/Sempozyum Kitabı:
Yağcıoğlu, A., Değirmencioğlu, A., and Cağatay, F., 1999. Drying characteristics of laurel leaves under different drying conditions. In: Proceedings of the 7th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy, 26–27 May, Adana, Turkey, pp. 565–569
Kara, Z., ve Beyoğlu, N., 1995. Konya ili Beyşehir yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin göz verimliliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Bildiriler (II): 3-6 Ekim, Adana, s. 524-528
Şekiller ve Çizelgeler:
Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri “Şekil”, sayısal değerler ise “Çizelge” olarak belirtilmelidir. Tüm şekil ve çizelgeler makalenin içerisine yerleştirilmelidir. Şekil ve çizelgelerin boyu tek sayfa düzeninde en fazla 16x20 cm olmalıdır. Şekil ve çizelgelerin boyutu baskıda çıkabilecek çözünürlükte olmalıdır. Dergimiz siyah beyaz olarak basıldığından şekildeki ayrı grupları ifade eden gösterimler ayırt edici özellikte olmalıdır. Araştırma sonuçlarını destekleyici nitelikteki resimler 600 dpi çözünürlüğünde ”jpg” formatında olmalıdır. Renkli resimler yerine gri ya da siyah tonlu resimler tercih edilmelidir. Çizelgelerde sadece yatay çizgiler olmalı, düşey çizgi kullanılmamalı ve makale hazırlama şablonunda belirtildiği gibi hazırlanmalıdır. Her çizelge ve şekle metin içerisinde atıf yapılmalıdır. Tüm çizelge ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalıdır (Çizelge 1 ve Şekil 1). Çizelge ve şekil başlıkları ve açıklamaları kısa ve öz olmalıdır. Çizelge ve şekillerin İngilizce başlıkları, Türkçe başlığın hemen altına italik olarak yazılmalı, ilk yazılan Türkçe başlık yazısı koyu olmalıdır. Şekil ve çizelge başlık yazıları 9,5 punto, şekil ve çizelgelerin içindeki yazılar 9 punto, çizelge altı yazılar 8 punto Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Şekillerde düşey kılavuz çizgiler ve rakamlar bulunmamalıdır. Ancak istatistiksel karşılaştırmalar yapılıyorsa küçük harfler bulunabilir. Çizelge ve şekillerde kısaltmalar kullanılmış ise hemen altına bu kısaltmalar açıklanmalıdır. Şekil ve çizelge başlıkları ile çizelge altı yazılarının sonuna nokta (.) konmamalıdır. Birimler: Tüm makalelerde SI (Systeme International d’Units) ölçüm birimleri kullanılmalıdır. Ondalık kesir olarak virgül kullanılmalıdır ( 1.25 yerine 1,25 gibi). Birimlerde “/” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (m/s yerine m s-1, J/s yerine J s-1, kg m/s2yerine kg m s −2 gibi). Sayı ile sembol arasında bir boşluk bırakılmalıdır ( 4 kg N ha-1, 3 kg m −1 s−2, 20 N m, , 1000 s−1, 100 kPa, 22°C ve %29 gibi). Bu kuralın istisnaları düzlemsel açılar için kullanılan derece, dakika ve saniye sembolleridir (°, ′ ve ″). Bunlar sayıdan hemen sonra konmalıdır (10°, 45’, 60” gibi). Litrenin kısaltması “l” değil “L” olarak belirtilmelidir. Cümle sonunda değillerse sembollerin sonuna nokta konulmamalıdır (kg. değil kg). Formüller ve Eşitlikler: Formüller numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir. Formüllerin yazılmasında Word programı matematik işlemcisi kullanılmalı,ana karakterler 12 punto, değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1” biçiminde verilmelidir (…ilişkin model, Eşitlik 1’ de verilmiştir).