Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kültür Ürünlerinin Mekânsal Değişimi Sibirya Türklerinde Tarım ve Hayvancılık Kültüründen Müzik Kültürüne Geçen Çalgılar

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 2, 205 - 223, 01.10.2020

Öz

Kültür ürünlerinin mekânsal değişimi, genellikle bir nesne ya da olgunun değişen yaşam şartları ile eski kullanım alanını terk ederek, yeni mekânlara aktarımı veya işe yaramaz hale gelişi açısından ele alınır. Ancak bu kuram, kültür ürünlerinin farklı uygulama sahaları arasındaki geçişi ile oluşan simgesel etkileşimi ve kültür ürününün “aynı anda” birden çok alanda kullanımda olmasını da inceler. Betimsel karakterli bu çalışmada, tarım ve hayvancılık kültür ürünü olup, mekânsal değişim yaşayarak müzik kültürüne geçmiş Sibirya Türk çalgıları konu edilmektedir. Çalışma, Güney Sibirya bölgesinde yer alan Tuva ve Kuzey Sibirya Bölgesinde bulunan Saha (Yakutistan) Özerk Cumhuriyetleri özelinde yürütülmüştür. Makalede, sözü edilen bölgelerde gerçekleştirilen alan araştırmaları esnasında uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ve katılımcı olarak gözlem tekniği sonucu elde edilen veriler ile literatür taraması sonuçlarından faydalanılmıştır.

Teşekkür

Kılavuz ve kaynak kişiler ile Prof. Dr. Timur Vural’a teşekkürler.

Kaynakça

  • Biçe-ool Tatyana Nikolaevna, Anai-Haak Ertineevna Oyun, Ailana Romanovna Irgit (2016). “География Сельского Хозяйства Республики Тыва Kırgıs Zoya Kırgısovna (2007). Горловое Пение как Целостное Явление Традиционной Музыкальной Культуры Тувинцев Naksıl Mariya (2016). В Национальном музее Тувы прошел Праздник урожая — ”Тараа дою”, (Tuva Ulusal Müzesi Hasat Festivali'ne ev sahipliği yaptı - "Taraa Doyu)
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültürel çalışmalar, Müzik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Feyzan Göher

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi 26 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Göher, F. (2020). Kültür Ürünlerinin Mekânsal Değişimi Sibirya Türklerinde Tarım ve Hayvancılık Kültüründen Müzik Kültürüne Geçen Çalgılar. Etnomüzikoloji Dergisi, 3(2), 205-223.