İnsan beslenmesinde mükemmel bir gıda olan yumurta sağlıklı beslenme için çok önemli gıda maddesidir. Anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin ögelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. Dünya yumurta üretimi 2020, FAO verilerine göre 86 milyon ton olup, Çin % 34,6 ile dünyanın en büyük yumurta üreticisi konumundadır ve Türkiye ise %1,3 oran ile dünya tavuk yumurtası üretiminde 11. sırada yer almaktadır. Kullanılan yumurta kabukları geri dönüştürülmeden çöpe atılmaktadır. Bu çalışma toz yumurta kabuğuna bitkisel kökenli yağlar emdirilerek, Pirinç biti Sitophilus oryzae (Coleoptera: Curculionidae)’ne karşı toksisitesi araştırılmıştır. Bu amaçla Kekik (KekYum), Sarımsak (SarYum), Lavanta (LavYum) ve Tarçın (TarYum) yağları yumurta kabuğu tozu ile karıştırılmıştır. Denemeler 15 ergin böcek ile 3 tekrarlı olarak, 25° C sıcaklık ve %65 nem içeren laboratuvar koşullarında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda aynı dozdaki etkinlik sıralaması Tarçın> Sarımsak> Lavanta >Kekik olarak belirlenmiştir. Ele alının tüm yağlar 3. gün sonunda böceklerin %93-100’ünü öldürdüğü belirlenmiştir. Uygulama sonrası pirinçte bıraktığı tat ve aroma tadım testleri ve tüketici anketi ile değerlendirilmiştir. Özellikle TarYum uygulanmış pirinç pilavı, lezzetli bulunmuş ve TarYum depolanmış ürünlerin korunmasında ticari potansiyeli olduğu belirlenmiştir.
Egg, which is an excellent food in human nutrition, is one of the most basic foodstuffs for a healthy diet. It contains all the nutrients from the egg after the breast milk. World egg production has reached 86 million tons in 2020. China is the largest with 34% and Turkey, ranks 11th in the world for chicken eggs with 1.3%. Used egg shells are thrown away without recycling. In this study, dust egg shells were combined with essential oils and investigate toxicity against rice weevil, Sitophilus oryzae (Coleoptera:Curculionidae). Experiments were carried out under 25±1°C temperature, 65±5% relative humidity and dark laboratory conditions with 3 replications, each including 15 adult insects. Efficiacy of egg shell powder combined with essential oils were Cinnamon> Garlic> Lavender> Thyme, respectively in same concentraiton. All essential oils were determined to kill 93-100% of insects after 3 days application. After the application, the taste and aroma left by the essential oils in the rice were evaluated with taste tests and consumer surveys. Expecially, TarYum applied rice pilaf was found delicious by consumers and TarYum determined that it can be commercial potential as a natural insecticide product for stored product protection.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1 |