Araştırma Makalesi

Clericis Laicos'tan Anagni Aşağılanması'na, Papa VIII. Bonifacius-Kral IV. Philippe Çatışması

Sayı: 16 30 Nisan 2023
PDF İndir

Clericis Laicos'tan Anagni Aşağılanması'na, Papa VIII. Bonifacius-Kral IV. Philippe Çatışması

Öz

1294 yılında Benedict Gaetani, papa olarak seçildi ve kendisi Bonifacius ismini aldı. Onun Papalık dönemini karakterize eden olay Fransa kralı ile girdiği çatışmadır. Kavga, din adamlarının vergilendirmesi ile başladı ve papa bu eylemin önüne geçmek için 1296 yılında Clericis laicos’u deklare etti. Ferman İngiltere ve Fransa krallarını eşit derecede muhatap almasına rağmen tepki Fransa’dan geldi. Kutuplaşmaya Roma’nın önemli bir aristokratik kılanı olan Colonnaların mücadeleleri de eklendi. Colonnalar papa ile girdikleri mücadeleyi kaybederek, Fransa’ya sığındılar ve kral üzerinden papaya muhalefet etmeyi sürdürdüler. Bonifacius’un sert tabiatı işleri daha da zorlaştırdı. Papa, Papalığın üstünlüğünü ve ayrıcalığını monarşilere kabul ettirmek idealindeydi. Fransa kralı ise bağımsız, özgür bir Fransız ulusu tasarımındaydı. Kavganın devamını Unam sanctam izledi. Papa, kralı Apostolik Makama ve kendisine tabi olmaya davet etti. Sonrasında kralı aforoz etti ve onun güç temellerine saldırdı. Philippe ise papanın eylemlerine Anagni’de bir komplo hazırlayarak karşılık verdi. Anagni Aşağılanması olarak bilinen olay neticesinde papa Bonifacius esir alındı. Üç gün tutsak kaldıktan sonra kurtarıldı. Papa Anagni’den Roma’ya geçti ve birkaç gün sonra öldü. Onun ölümü VII. Gregorius’tan beri başarılı bir şekilde sürdürülen Papalık üstünlüğünün son bulması demekti. Anagni olayı ve peşine papanın ölümü, Orta Çağ Papalık monarşinin yıkımı anlamına gelmekteydi.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. “Anonim Cronoca Senese”, (1752). Ludovico Muratori (Ed.), Rerum Italicarum Scriptores. Vol: XV. Bologno. Nichola Zanichelli, 42-172.
  2. Agnolo di Tura del Grasso, (1752). “Cronoca Senese”. Ludovico Muratori (Haz.), Rerum Italicarum Sprictores. Vol: XV. Bologno. Nicola Zanichelli, 255-564.
  3. Bartolomeo Platine (1927) The Lives of the Popes. (Çev.: W. Benham). London. Okeden&Welsh.
  4. Beck, H. G. J. (1946). “William Hundleby’s Account of the Anagni Outrege”. The Catholic Historical Review, 32 (2), 190-220.
  5. Bell, M. A. I. (1921). The Fall of the Medieval Church, New York. Dodd, Mead and Company.
  6. Boase, T. S. R. (1933). Boniface VIII. London. Constable &CO Ltd.
  7. Bokenkotter T. (1977). A Concise History of the Catholic Church. New York. Doubleday Press.
  8. Challencor, J. (1912). The Life and Times of Edward I. London. Weidenfeld and Nicolson.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

29 Nisan 2023

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2023

Gönderilme Tarihi

14 Mart 2023

Kabul Tarihi

24 Nisan 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA
Abdurrahmanoğlu, A. (2023). Clericis Laicos’tan Anagni Aşağılanması’na, Papa VIII. Bonifacius-Kral IV. Philippe Çatışması. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 73-85. https://doi.org/10.29157/etusbed.1265082

Creative Commons License

ETÜSBED, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


open-access-logo.png

14283