Araştırma Makalesi

Ceditçi Bir Aydın Olarak Sadri Maksudi’nin Erken Dönem Çalışmaları

Sayı: 20 30 Eylül 2024
PDF İndir
TR EN

Ceditçi Bir Aydın Olarak Sadri Maksudi’nin Erken Dönem Çalışmaları

Öz

Çalışmamızda aile çevresi büyükleri ve öğrenim süreci bağlamında ceditçi bir çevrede, ceditçilik hareketinin hızla yükseldiği ve toplumsal taban bulduğu sıralarda yetişen Sadri Maksudi’nin bu süreç ve çevrenin etkisi doğrultusunda ortaya koyduğu ilk çalışmalar tanıtılmıştır. Sadri Maksudi’nin toplumsal meseleleri ele almaya başladığı, bu meselelerin çözümüne elinden geldiğince eserleri ile katkı vermeye çalıştığı faaliyetlerinde ilk yıllarından itibaren ceditçi bir yaklaşıma sahip olduğu tespit edilmiştir. Makalede incelemeye konu olan metinler Sadri Maksudi’nin Milli Roman Maişet, İlm-i Arz ve İngiltere’ye Seyahat adlı kitapları ile Yuldız gazetesinde halka siyaset kavramlarını öğretmek üzere yazdığı yazılardan oluşmaktadır. Maksudî, Maişet romanı ile öğretici bir üslupla toplumsal meseleleri ele alan ilk edebi metinlerden birini yazan aydınlardan olmuştur. İlm-i Arz ceditçi okulların ders kitabı ihtiyacını karşılama dönük çabaların bir ürünüdür. İngiltere’ye Seyahat, İsmail Gaspıralı başta olmak üzere ceditçi aydınların gelişmiş ve müreffeh toplumların örnek alınacak yönlerini ön plana çıkardıkları anlatımlara benzer içerikte bir eserdir. Yuldız gazetesindeki yazıları ise halka siyaset konusunda bilgi vermenin vasıtası olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdullin, Y. G. (1996). İcat hem Köreş Baskıçları. In Y. G. Abdullin (Ed.), Sadri Maksudi (pp. 18-28). Kazan: Tatarstan Fenner Akademiyese G. İbragimov İsemendege Tel, Edebiyat hem Tarih İnstitutı.
  2. Aşmarin, H. İ. (2002). Doklad H. İ. Aşmarina o tatarskih soçineniyah po geografii. In V. Yagku (Ed.), Obzor Uçebnikov prinatıh k upotrebleniyu v tatarskix konfessionalnıh şkolah (mektebah v medresah) i izdannıh bolşeyu çastyu za poslednee 3 goda (1911-1913) (pp. 33-39). Kazan: İzdatelstvo İman.
  3. Ayda, A. (1991). Sadri Maksudi Arsal. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  4. Emelyanov, A. İ. (1915). Kratkiy Obzor Tatarsko-Muhammedanskoy Povremennoy Peçati za 1914. Kazan: Tsentralnaya Tipografiya.
  5. Gaynullin, M. (1978). Tatar Ediplere. Kazan: Tataristan Kitap Neşriyatı.
  6. Hesenov, M. H. (1999). Sadri Maksudi-Tatar hem Törek Yanarışının Eşliklisi. In R. F. Möhemmetdinov (Ed.), Sadri Maksudi Tarih hem Hezerge Zaman (pp. 5-14). Kazan: Tatarstan Fenner Akademiyase Tarih İnstitutı.
  7. İbragimova, D. İ. (2005). Kazanskaya Tatarskaya Uçitelskaya Şkola. Kazan: İzdatelstvo Gasır.
  8. Maksudi, S. (1914). Angliyaga Seyahat. Kazan: Tipografiya Ümid.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Genel Türk Tarihi (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

27 Eylül 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

17 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA
Alp, A. (2024). Ceditçi Bir Aydın Olarak Sadri Maksudi’nin Erken Dönem Çalışmaları. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20, 243-250. https://doi.org/10.29157/etusbed.1520773

Creative Commons License

ETÜSBED, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


open-access-logo.png

14283