BibTex RIS Kaynak Göster

MAX HORKHEIMER: SCIENTIFIC CRITICISM OF RATIONALISM AND EMPIRISM

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 3, 45 - 55, 01.01.2017

Öz

Max Horkheimer, who is one of the thinkers of the Frankfurt School, generally known for criticizing positivism on the philosophy of science of the twentieth century. These criticisms create reactions in the course of time and provide the inspiration for his follower. However, when we work through his thought, it is possible to find not only criticisms of positivism but also detailed criticisms and analyzes of materialism, empiricism and rationalism with regard to creating resource to positivism. Philosophers, selected in these criticisms and commentaries on them are significant for understanding failures about truth investigations in the history of philosophy and involve some explanations, which can be reference for scientists nowadays

MAX HORKHEİMER: RASYONALİZM VE EMPİRİZMİN BİLİMSEL OLARAK ELEŞTİRİSİ

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 3, 45 - 55, 01.01.2017

Öz

Frankfurt Okulu düşünürlerinden Max Horkheimer, genel olarak yirminci yüzyıl bilim felsefesinde pozitivizm eleştirileri ile bilinmektedir. Söz konusu eleştiriler dönem içerinde oldukça yankı uyandırmış ve sonraki düşünürler için esin kaynağı olmuştur. Ancak Horkheimer düşüncesi derinlemesine analiz edildiğinde, pozitivizm eleştirilerinin yanında pozitivizme kaynaklık etmesi bakımından; materyalizm, empirizm ve rasyonalizm gibi anlayışların da detaylı bir tahlili ve eleştirisi ile karşılaşmak mümkündür. Bu eleştirilerde seçilen isimler ve yapılan yorumlar felsefe tarihinde hakikat araştırmaları adına yapılan hataları göstermesi yanında günümüzde bilim insanları için de referans olabilecek açıklamaları içermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25MM65GE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Uğur Daştan

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Daştan, U. (2017). MAX HORKHEİMER: RASYONALİZM VE EMPİRİZMİN BİLİMSEL OLARAK ELEŞTİRİSİ. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(3), 45-55.

Creative Commons License

ETÜSBED, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


open-access-logo.png

14283