Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI

Yıl 2018, Cilt: 27 Sayı: 3, 221 - 227, 25.12.2018

Öz

Bu çalışma, yumurta tavuğu yemlerine ilave edilen
propolis ve kafeik asitin performans, yumurta kalitesi ve
serum değişkenlerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı.
Çalışmada 40 haftalık yaşta 192 adet beyaz Leghorn yumurta tavuğu dört tekrarlı altı gruba ayrıldı. Tavuklar bazal yem (kontrol grubu) veya bazal yeme sırasıyla 0,5, 1, 3,
6 g/kg propolis ve 0,5 mg/kg kafeik asit ilave edilerek
(deneme grupları) 12 hafta beslendi. Propolis ve kafeik asit
ilavesi canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi ve yemden yararlanma oranını etkilemedi (P<0.05). Ancak yumurta ağırlığı 0,5 g/kg kafeik asit katılan grupta önemli
oranda arttı (P<0.01). En yüksek ak indeksi ve Haugh birimi 6 g/kg propolis katılan grupta belirlendi (P<0.001).
Serum aspartat aminotransferaz (AST), alkali fosfataz
(ALP) ve laktat dehidrogenaz (LDH) aktiviteleri yönünden
kontrol ve deneme grupları arasında önemli bir farklılık
belirlenmedi. Yeme farklı dozlarda propolis ve kafeik asit
ilavesi serum alanin aminotransferaz (ALT) (P<0.01),
trigliserit (TG) ve total kolesterol (TC) düzeyini (P<0.05)
azalttı, serum yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) düzeyini
artırdı (P<0.001). Serum glikoz düzeyi 6 g/kg propolis ve
kafeik asit grubunda kontrol grubuna göre düşük iken 0,5
ve 3 g/kg propolis grubunda yüksek bulundu (P<0.001).
Öte yandan 3 g/kg propolis grubu dışındaki propolis ve
kafeik asit gruplarında total protein (P<0.01) ve albumin
(P<0.001) kontrol grubuna göre düşük bulundu. Propolis
(1 g/kg dozu hariç) ve kafeik asit serum kalsiyum (Ca) ve
magnezyum (Mg) düzeylerini artırdı (P<0.001). Ancak
serum inorganik fosfor (Pi) düzeyi muamelelerden etkilenmedi. Ayrıca 3 ve 6 g/kg propolis ve 0,5 mg/kg kafeik asit
katılan gruplarda serum malondialdehit (MDA) düzeyi
önemli oranda azaldı (P<0.01). Sonuç olarak, yumurta
tavuklarının yemlerine propolis katılması performansı
olumsuz etkilemeksizin yumurta kalitesini ve bazı serum
parametrelerini olumlu etkiledi.  

Kaynakça

  • 1. Kumova U, Korkmaz A, Avcı BC, ve ark. Önemli bir arı ürünü: Propolis. U Arı D 2002; 2:10-23. 2. Greenaway W, May J, Scaysbrook T, et al. Identification by gas chromatography mass spectrometry of 150 compounds in propolis. Z Naturforsch 1991; 46:111-121. 3. Saeed M, Arain MA, Kamboh AA, et al. Raw propolis as a promising feed additive in poultry nutrition: Trends and advances. J Anim Health Prod 2017; 5:132-142. 4. Khan SH. Recent advances in role of propolis as natural additive in poultry nutrition. J Apic 2017; (61):2. 5. Galal A, Abd El-Motaal AM, Ahmed AMH, et al. Productive performance and ımmune response of laying hens as affected by dietary propolis supplementation. Int J Poult Sci 2008; 7:272-278. 6. Seven PT. The effects of dietary Turkish propolis and vitamin C on performance, digestibility, egg production and egg quality in laying hens under different enviromental temperatures. Asian-Aust J Anim Sci 2008; 21:1164-1170. 7. Abdel-Kareem AA, El-Sheikh TM. Impact of supplementing diets with propolis on productive performance, egg quality traits and some haematological variables of laying hens. J Anim Physiol Anim Nutr 2017; 101:441–448. 8. Özkök D. Yumurta Tavuğu Rasyonuna Propolis İlavesinin Performans ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri 2010; ss 1-65. 9. Belloni M, Almeida Paz ICL, Nääs IA, et al. Productive, qualitative, and physiological aspects of layer hens fed with propolis. Braz J Poultry Sci 2015; 7:467-472. 10. AOAC. Official Methods of Analysis (18 nd ed). Horwitz W. (Ed) Arlington, VA, Association of Analytical Chemists, AOAC International 2005 11. Ohkawa H, Ohishi N, Yagi K. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal Biochem 1979; 95:351-358. 12. Shalmany SK, Shivazad M. The effect of diet propolis supplementation on Ross broiler chicks performance. Int J Poultry Sci 2006; 5:84-88. 13. Silici S, Güçlü BK. Yumurtacı damızlık japon bıldırcın (coturnix coturnix japonica) rasyonlarına propolis ve kafeik asit katılmasının verim ve kuluçka performansı ile yumurta kalitesi ve bazı serum parametrelerine etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2010; 19:140-150. 14. Zeweil HS, Zahran SM, Abd El-Rahman MHA, et al. Effect of using bee propolis as natural supplement on productive and physiological performance of japanese quail Egypt Poult Sci 2016; 36:161-175. 15. Haro A, Lo´Pez-Aliaga I, Lisbona F, et al. Beneficial effect of pollen and/or propolis on the metabolism of iron, calcium, phosphorus, and magnesium in rats with nutritional ferropenic anemia. J Agric Food Chem 2000; 48:5715-5722. 16. Seven I, Seven PT, Silici S. Effects of dietary Turkish propolis as alternative to antibiotic on growth and laying performances, nutrient digestibility and egg quality in laying hens under heat stres. Revue Méd Vét 2011; 162:186-191 17. Mujica V, Orrego R, Pérez J, et al. The role of propolis in oxidative stress and lipid metabolism: a randomized controlled trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2017; 6:1-11. 18. Kalafova A, Hascik P, Kacaniova M, et al. The effect of propolis on biochemical parameters and antioxidant status of the blood of broiler chickens. J Apic Res 2015; 54:173–178. 19. Doğanyiğit Z. Propolis ve karaciğere koruyucu etkisi. U Arı D 2013; 13(2):70-78. 20. Arslan AS, Seven PT. The effects of propolis on serum malondialdehyde, fatty acids and some blood parameters in japanese quail (coturnix coturnix japonica) under high stocking density. J Appl Anim Res 2017; 45:417–422. 21. Bozkurt AF. Farklı Düzeylerde Propolis Uygulamalarının Farelerde Lipid Peroksidasyonu (MDA) ile Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkilerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya 2010; ss 1-53.

THE INFLUENCE OF PROPOLIS AND CAFFEIC ACID SUPPLEMENTATION TO LAYING HENS DIET ON PERFORMANCE, EGG QUALITY AND SERUM VARIABLES

Yıl 2018, Cilt: 27 Sayı: 3, 221 - 227, 25.12.2018

Öz

This study was conducted to investigate the influence of
dietary propolis and caffeic acid supplementation on performance, egg quality and serum variables of laying hens.
One hundred and ninety two, 40 weeks old, White Leghorn
hens were assigned to 6 groups with 4 replicates. Hens
were fed basal diet (control group) or 0.5, 1, 3, 6 g/kg propolis and 0.5 mg/kg caffeic acid supplemented basal diets
(treatment groups) for 12 weeks. Propolis and caffeic acid
addition did not affect live weight, feed consumption, egg
yield and feed efficiency (P>0.05). However, egg weight
increased significantly in the 0.5 g/kg caffeic acid suplemented group (P<0.01). The highest egg albumen index
and Haugh unit were determined in the 6 g/kg propolis
supplemented group (P<0.001). There were no significant
differences among control and treatment groups for serum
aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase
(ALP) and lactate dehydrogenase (LDH) activities. Addition
of propolis at different doses and caffeic acid to diet reduced serum alanine aminotransferase (ALT) (P <0.01),
triglyceride (TG) and total cholesterol (TC) levels (P<0.05)
and increased serum high density lipoprotein (HDL)
(P<0.001). Serum glucose levels were significantly low in
the 6 g/kg propolis and caffeic acid groups of than that of
the control group, but higher in the 0.5 and 3 g/kg propolis
groups (P<0.001). On the other hand, total protein
(P<0.01) and albumin (P<0.001) were low in propolis and
caffeic acid groups except 3 g/kg propolis group than control group. Propolis (excluding 1 g/kg level) and caffeic
acid increased serum calcium (Ca) and magnesium (Mg)
levels (P<0.001). However, serum inorganic phosphorus
(Pi) levels were not affected by treatments. In addition,
serum malondialdehyde (MDA) levels decreased in groups
supplemented with 3 and 6 g/kg propolis and 0.5 mg/kg
caffeic acid (P <0.01). As a result, the addition of propolis
to the diet of laying hens effected positively egg quality and
some serum parameters without adversely affecting performance

Kaynakça

  • 1. Kumova U, Korkmaz A, Avcı BC, ve ark. Önemli bir arı ürünü: Propolis. U Arı D 2002; 2:10-23. 2. Greenaway W, May J, Scaysbrook T, et al. Identification by gas chromatography mass spectrometry of 150 compounds in propolis. Z Naturforsch 1991; 46:111-121. 3. Saeed M, Arain MA, Kamboh AA, et al. Raw propolis as a promising feed additive in poultry nutrition: Trends and advances. J Anim Health Prod 2017; 5:132-142. 4. Khan SH. Recent advances in role of propolis as natural additive in poultry nutrition. J Apic 2017; (61):2. 5. Galal A, Abd El-Motaal AM, Ahmed AMH, et al. Productive performance and ımmune response of laying hens as affected by dietary propolis supplementation. Int J Poult Sci 2008; 7:272-278. 6. Seven PT. The effects of dietary Turkish propolis and vitamin C on performance, digestibility, egg production and egg quality in laying hens under different enviromental temperatures. Asian-Aust J Anim Sci 2008; 21:1164-1170. 7. Abdel-Kareem AA, El-Sheikh TM. Impact of supplementing diets with propolis on productive performance, egg quality traits and some haematological variables of laying hens. J Anim Physiol Anim Nutr 2017; 101:441–448. 8. Özkök D. Yumurta Tavuğu Rasyonuna Propolis İlavesinin Performans ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkileri. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri 2010; ss 1-65. 9. Belloni M, Almeida Paz ICL, Nääs IA, et al. Productive, qualitative, and physiological aspects of layer hens fed with propolis. Braz J Poultry Sci 2015; 7:467-472. 10. AOAC. Official Methods of Analysis (18 nd ed). Horwitz W. (Ed) Arlington, VA, Association of Analytical Chemists, AOAC International 2005 11. Ohkawa H, Ohishi N, Yagi K. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal Biochem 1979; 95:351-358. 12. Shalmany SK, Shivazad M. The effect of diet propolis supplementation on Ross broiler chicks performance. Int J Poultry Sci 2006; 5:84-88. 13. Silici S, Güçlü BK. Yumurtacı damızlık japon bıldırcın (coturnix coturnix japonica) rasyonlarına propolis ve kafeik asit katılmasının verim ve kuluçka performansı ile yumurta kalitesi ve bazı serum parametrelerine etkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2010; 19:140-150. 14. Zeweil HS, Zahran SM, Abd El-Rahman MHA, et al. Effect of using bee propolis as natural supplement on productive and physiological performance of japanese quail Egypt Poult Sci 2016; 36:161-175. 15. Haro A, Lo´Pez-Aliaga I, Lisbona F, et al. Beneficial effect of pollen and/or propolis on the metabolism of iron, calcium, phosphorus, and magnesium in rats with nutritional ferropenic anemia. J Agric Food Chem 2000; 48:5715-5722. 16. Seven I, Seven PT, Silici S. Effects of dietary Turkish propolis as alternative to antibiotic on growth and laying performances, nutrient digestibility and egg quality in laying hens under heat stres. Revue Méd Vét 2011; 162:186-191 17. Mujica V, Orrego R, Pérez J, et al. The role of propolis in oxidative stress and lipid metabolism: a randomized controlled trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2017; 6:1-11. 18. Kalafova A, Hascik P, Kacaniova M, et al. The effect of propolis on biochemical parameters and antioxidant status of the blood of broiler chickens. J Apic Res 2015; 54:173–178. 19. Doğanyiğit Z. Propolis ve karaciğere koruyucu etkisi. U Arı D 2013; 13(2):70-78. 20. Arslan AS, Seven PT. The effects of propolis on serum malondialdehyde, fatty acids and some blood parameters in japanese quail (coturnix coturnix japonica) under high stocking density. J Appl Anim Res 2017; 45:417–422. 21. Bozkurt AF. Farklı Düzeylerde Propolis Uygulamalarının Farelerde Lipid Peroksidasyonu (MDA) ile Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkilerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya 2010; ss 1-53.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırmalar
Yazarlar

Sibel Silici

Berrin Kocaoğlu Güçlü

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Silici, S., & Kocaoğlu Güçlü, B. (2018). YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 27(3), 221-227.
AMA Silici S, Kocaoğlu Güçlü B. YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI. JHS. Aralık 2018;27(3):221-227.
Chicago Silici, Sibel, ve Berrin Kocaoğlu Güçlü. “YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 27, sy. 3 (Aralık 2018): 221-27.
EndNote Silici S, Kocaoğlu Güçlü B (01 Aralık 2018) YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI. Sağlık Bilimleri Dergisi 27 3 221–227.
IEEE S. Silici ve B. Kocaoğlu Güçlü, “YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI”, JHS, c. 27, sy. 3, ss. 221–227, 2018.
ISNAD Silici, Sibel - Kocaoğlu Güçlü, Berrin. “YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 27/3 (Aralık 2018), 221-227.
JAMA Silici S, Kocaoğlu Güçlü B. YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI. JHS. 2018;27:221–227.
MLA Silici, Sibel ve Berrin Kocaoğlu Güçlü. “YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 3, 2018, ss. 221-7.
Vancouver Silici S, Kocaoğlu Güçlü B. YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA PROPOLIS VE KAFEIK ASIT İLAVESININ PERFORMANS, YUMURTA KALITESI VE SERUM DEĞIŞKENLERI ÜZERINE ETKILERI. JHS. 2018;27(3):221-7.