Mycobacterium paratuberculosis’in (Mycobacterium avium subspecies paratubercolosis) Crohn hastalığının etiyolojisinde yer alıp almadığı kültür, PCR ile mikobakteri DNA’sının belirlenmesi ve immunolojik yöntemlerle ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Hastalığın etiyolojisindeki varlığı kesin olarak doğrulanmamış fakat insan patojeni olduğu kabul edilmiştir. Çiğ ve pastörize sütlerde varlığının belirlenmesi ve pastörizasyon sıcaklıklarına diğer patojenlerden daha dayanıklı olmasından dolayı, enfekte hayvanlardan elde edilen besinler vasıtasıyla bulaşma ihtimali oldukça yüksektir
Crohn hastalığı Mycobacterium paratuberculosis besin enfeksiyonu
In the etiology of Crohn’s disease of Mycobacterium paratuberculosis (Mycobacterium avium subspecies paratubercolosis) has being determined by bacterial culture, PCR and immunological methods. Presence in the etiology of Crohn’s disease has not been confirmed yet, but it has been accepted a human pathogen. Because of the existence in raw and pasteurized milk and higher survival rate than the other pathogens to pasteurization temperature, contamination risk is very high via food produced from infected animals
Crohn’s disease Mycobacterium paratuberculosis food infection
Diğer ID | JA54NB85GT |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2004 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 13 Sayı: 3 |