Bu çalışmada, Ankara Garnizonu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı için alımı yapılan -18 oC’de dondurulup-poşetlenmiş bütün tavuk etlerinden 50 adet numunenin but, deri ve göğüs kısımlarının mikrobiyolojik kontaminasyon düzeyleri araştırıldı. Bu amaçla, toplam aerobik mezofilik genel canlı, psikrofilik bakteri, Pseudomonas spp., S. aureus, koagulaz (+) S. aureus, enterobakteri, koliform grubu bakteri, E. coli ve Salmonella spp. yönünden kontaminasyon düzeylerini tespit etmek için askeri birliğin soğuk hava deposuna donmuş olarak teslim edilen tavuk etleri, 4 °C’de çözündürüldükten sonra but, deri ve göğüs kısımlarından uygun besiyerlerine ekim yapıldı. Analiz edilen tavuk but, deri ve göğüs numunelerinde sırasıyla; toplam aerobik mezofilik genel canlı tüm numunelerin % 100’ünde, psikrofilik bakteri; % 100, % 98 ve % 100’ünde, Pseudomonas spp.; % 96, % 98 ve % 96’sında, S. aureus; % 66, %100 ve % 74’ünde, koagulaz (+) S. aureus; % 28, % 82 ve % 38’inde, enterobakteri; % 62, % 98 ve % 58’inde, koliform grubu bakteri; % 26, % 96 ve % 22’sinde, E. coli; % 12, % 64 ve % 4’ünde ve Salmonella spp.; % 18, % 26 ve % 16’sında saptandı. Sonuç olarak, Ankara Garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin üretiminde teknolojik kurallara belirgin bir şekilde uyulduğu, ancak üretimden tüketime kadar olan dönemde hijyen ve sanitasyona gerekli önemin verilmediği kanaatine varıldı
In this work, 50 samples of chicken meat (packed and frozen at -18 °C) bought for the need of Turkish Military Forces in Ankara Garrison was investigated for the detection of microbiological contamination level. For this aim, chicken meat delivered to the cold air stock of military force’s in frozen state dissolved at 4 °C after that, for the determination of the contamination level of aerobic mezophilic general bacteria, psychophilic bacteria, Pseudomonas spp., S. aureus, coagulase (+) S. aureus, Enterobacteriaceae, coliform type bacteria, E. coli and Salmonella spp. plantings were done to suitable parts of the meat from the parts such as the thigh, skin and thorax. Microbiological analysis of chicken’s thigh, skin and thorax yielded the following results in respectively: all samples were 100 % contaminated by aerobic mesophilic general bacteria, 100 %, 98 % and 100 % of the samples respectively were contaminated by psychophilic bacteria, 96 %, 98 % and 96 % of the samples were contaminated by Pseudomonas spp., 66 %, 100 % and 74 % of the samples were contaminated by S. aureus, 28 %, 82 % and 38 % of the samples were contaminated by coagulase (+) S. aureus, 62 %, 98 % and 58 % of the samples were contaminated by Enterobacteriaceae, 26 %, 96 % and 22 % of the samples were contaminated by coliform type bacteria, 12 %, 64 % and 4 % of the samples were contaminated by E. coli, and 18 %, 26 % and 16 % of the samples were contaminated by Salmonella spp. In conclusion, our study suggests that although chicken meat served for consumption in Ankara Garrison is produced by modern technology, conditions of hygiene and sanitation are not observed adequately enough from production till consumption
Diğer ID | JA46EN67TY |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 14 Sayı: 3 |