Bu araştırmada, Kayseri yöresindeki kanatlı işletmelerinden toplanan, Salmonellozis şüpheli tavuklardan, Salmonella türleri izole ve identifiye edilerek, etkenlerin antibiyotik duyarlılıkları saptandı. Araştırma için, Kayseri yöresindeki 15 adet tavukçuluk işletmesinden toplanan, 473’ü tavuk ve 105’i civciv olmak üzere 578 kanatlı örneği Salmonellozis yönünden incelendi. İzole edilen 61 adet Salmonella spp.’nin 46(% 75.4)’sı D1 serogrubunda bulundu. D1 serogrubundaki 46 izolatın 13 (%28.3)’ü Salmonella gallinarum, 33(%71.7)’ü Salmonella enteritidis, B serogrubundaki 15(%100) izolat ise Salmonella typhimurium olarak tiplendirildi. İzolatların disk difüzyon metodu ile 11 antibiyotiğe karşı duyarlılıkları araştırıldı. Ampsilin’e, 14(%23)’ü Neomisin’e, 58(%95)’i Eritromisin’e ve 61(%100)’i Penisilin’e dirençli bulundu. Antibiyotik duyarlılık test sonuçlarına göre en fazla Enrofloksasin, Danofloksasin, Gentamisin, Trimethoprim+S ülfamethoksazol ve Amoksisilin’e duyarlılık saptandı. Halk sağlığını da yakından ilgilendiren Salmonellozis’in, Kayseri yöresindeki tavukçuluk işletmelerinde sorun teşkil ettiği ve önemli ekonomik kayıplara neden olduğu belirlendi. İşletmelerde hastalığın tedavisinin duyarlı antibiyotik gruplarıyla yapılması gerektiği, Salmonella ile kontamine tavuk eti, yumurta ve ürünlerinin de gıda zehirlenmeleri yönünden risk faktörü olabileceği sonucuna varıldı
In this study, Salmonella strains were isolated and identified from suspicious chicken with Salmonella infection in poultry establishment in Kayseri and susceptibility of these strains to antibiotic groups was determinated. In this study, a total of 578 chicken samples consisting of 473 chicken and 105 chicks, collected from 15 chicken enterprises in Kayseri region were examined for Salmonellosis. In the investigated samples 61 out of 578(10.5%) were diagnosed with Salmonella spp. Fourthsix (75.4 %) of isolated Salmonella spp. were found in D1 serogroup while 15(24.6%) were found in B serogroup. Thirteen (28.3%) of 46 strains in D1 serogroup were typed as Salmonella gallinarum, 33 of 46 were typed as Salmonella enteritidis. Fifteen strains in B serogroup were typed as Salmonella typhimurium. The susceptibility of isolates to 11 antibiotic was determined by standard disc diffusion test. Out of 61 strains, 12(20%), 14(23%), 58(95%) and 61(100%) of the strains were resistant to Ampicilline, Neomycin, Eritromycine and Penicilline respectively. In antibiotic susceptibility tests, most isolates were sensitivite to Enrofloxacin, Danofloxacin, Gentamycin, Trimetophrim+ Sulfamethoxazole, Kanamycin and Amoxicilline. It was concluded that salmonellosis, which is closely related to public health and poses a problem for poultry enterprises in Kayseri region, causes considerable economic losses treatment of the disease has to be made by determination of effective antibiotic groups and contaminated meat, eggs and egg products are risk factors for food poisining
Diğer ID | JA42EY47NK |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 1 |