BibTex RIS Kaynak Göster

KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 1, 35 - 41, 01.03.2006

Öz

Bu araştırmada, Kayseri yöresindeki kanatlı işletmelerinden toplanan, Salmonellozis şüpheli tavuklardan, Salmonella türleri izole ve identifiye edilerek, etkenlerin antibiyotik duyarlılıkları saptandı. Araştırma için, Kayseri yöresindeki 15 adet tavukçuluk işletmesinden toplanan, 473’ü tavuk ve 105’i civciv olmak üzere 578 kanatlı örneği Salmonellozis yönünden incelendi. İzole edilen 61 adet Salmonella spp.’nin 46(% 75.4)’sı D1 serogrubunda bulundu. D1 serogrubundaki 46 izolatın 13 (%28.3)’ü Salmonella gallinarum, 33(%71.7)’ü Salmonella enteritidis, B serogrubundaki 15(%100) izolat ise Salmonella typhimurium olarak tiplendirildi. İzolatların disk difüzyon metodu ile 11 antibiyotiğe karşı duyarlılıkları araştırıldı. Ampsilin’e, 14(%23)’ü Neomisin’e, 58(%95)’i Eritromisin’e ve 61(%100)’i Penisilin’e dirençli bulundu. Antibiyotik duyarlılık test sonuçlarına göre en fazla Enrofloksasin, Danofloksasin, Gentamisin, Trimethoprim+S ülfamethoksazol ve Amoksisilin’e duyarlılık saptandı. Halk sağlığını da yakından ilgilendiren Salmonellozis’in, Kayseri yöresindeki tavukçuluk işletmelerinde sorun teşkil ettiği ve önemli ekonomik kayıplara neden olduğu belirlendi. İşletmelerde hastalığın tedavisinin duyarlı antibiyotik gruplarıyla yapılması gerektiği, Salmonella ile kontamine tavuk eti, yumurta ve ürünlerinin de gıda zehirlenmeleri yönünden risk faktörü olabileceği sonucuna varıldı

Kaynakça

  • Arda, M., Minbay, A., Leloğlu, N., Akay, Ö., İzgür, M., ve ark. Özel Mikrobiyoloji. Medisan Yayınevi Ankara. 1997, ss 50-55.
  • Bekar, M. Enterobacteriaceae Mikroorganiz- maların Genel Karakterleri ve Tanı Yöntemle- ri. Merk Vet Kont Arş Enst Ankara. 1997, ss 38-99.
  • Krieg, N, R., Holt, J, G. Bergey’s Manuel of Systematic Bacteriology. Williams&Wilkins Battimore, MD 21202 U.S.A. 1984, pp 427- 458.
  • Davison, S., Benson, C, E., Henzler, D, J. et al. Field observation with Salmonella enteritidis bacterins. Avian Dis 1999, 43: 664- 669.
  • Jordan, F, T, W and Pattison, M. Poultry Disease, W.B. Saunders Company Ltd., Fourth Edition London. 1996, pp 10-36.
  • Yurtalan, S., Ateş, M. Broyler civcivlerde de- neysel Salmonella enteritidis enfeksiyonu üze- rine bağırsak mikroflarasının ve laktozun etki- si. Vet Mikrobiol Derg İstanbul. 2002, 33:3- 20.
  • Miyamato, T., Kitaoka, D., Withanage, G, S. et al. Evaluation of the effıcacy of Salmonella enteritidis oil-emulsion bacterin in an intravaginal challenge model in hens. Avian Dis 1999, 43:497-505.
  • Craven S E., Williams, D, D. Inhibition of Salmonella typhimurium attachment to chicken cecal mukus by intestinal isolates of Enterobacteriaceae and Lactobacilli. Avian Dis 1997, 41:548-558.
  • Kalender, H., Muz, A. Elazığ bölgesindeki tavuklardan izole edilen Salmonella türlerinin tiplendirilmesi. Tr J Vet Anim Sci 1999, 23:297-303.
  • Gülyaz, V., Taştan, R. Erzurum ve Erzincan illerinde kanatlı mezbahalarının Salmonella yönünden taranması. Vet Mikrobiol Derg İstan- bul. 1996, 27:33-41.
  • Bekar, M., Yıldız, A., Akman, A. ve ark. Tavuk mezbahalarının Salmonella yönünden taranma- sı. Merk Vet Kont Arş Enst Yay Ankara. 1993, 4:1-24.
  • Özdemir, Ü. İstanbul ve çevresindeki tavukçu- luk işletmelerinde Salmonella enteritidis’in ELISA ile serolojik incelenmesi. Vet Mikrobiol Derg İstanbul. 1999, 30:31-35.
  • Saini, SS., Rampal, S., Kwatra, MS. Isolation and characterization of Salmonella gallinarum from fowl typhoid cases and in vitro drug sensitivity test. Indian Journal of Comparative Microbiology, Immunol and Infect Dis, 1989, 10:190.
  • Oliveira, S, D., Flores, F, S., Santos, L, R. et al. Antimicrobial resistance in Salmonella enteritidis strains isolated from broiler carcasses, food, human and poultry related samples. I J of Food Microbiol 2005, 97:297- 305.
  • Bauer, A. U., Kirby, W. M., S. Herris, J. C. et al. Antibiotic sensitibility testing by a standardized single disc method. Am J Clin Pathol 1966, 44:493-496.
  • Hernandez, T., Rodriguez C., Arevalo, M, P., et al. Antimicrobial-resistant Salmonella enterica serovars isolated from chickens in Spain. J Chemother 2002, 14: 346-350.
  • Carraminana, J, J., Rota, C., Herrera, A. High prevalence of multiple resistance to antibiotics in Salmonella serovars isolated from a poultry slaughterhouse in Spain. Vet Microbiol 2004, 104:133-139.

Antibiotic Susceptibility of Salmonella spp. Isolated Chicken from Poultry Enterprises in Kayseri Region

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 1, 35 - 41, 01.03.2006

Öz

In this study, Salmonella strains were isolated and identified from suspicious chicken with Salmonella infection in poultry establishment in Kayseri and susceptibility of these strains to antibiotic groups was determinated. In this study, a total of 578 chicken samples consisting of 473 chicken and 105 chicks, collected from 15 chicken enterprises in Kayseri region were examined for Salmonellosis. In the investigated samples 61 out of 578(10.5%) were diagnosed with Salmonella spp. Fourthsix (75.4 %) of isolated Salmonella spp. were found in D1 serogroup while 15(24.6%) were found in B serogroup. Thirteen (28.3%) of 46 strains in D1 serogroup were typed as Salmonella gallinarum, 33 of 46 were typed as Salmonella enteritidis. Fifteen strains in B serogroup were typed as Salmonella typhimurium. The susceptibility of isolates to 11 antibiotic was determined by standard disc diffusion test. Out of 61 strains, 12(20%), 14(23%), 58(95%) and 61(100%) of the strains were resistant to Ampicilline, Neomycin, Eritromycine and Penicilline respectively. In antibiotic susceptibility tests, most isolates were sensitivite to Enrofloxacin, Danofloxacin, Gentamycin, Trimetophrim+ Sulfamethoxazole, Kanamycin and Amoxicilline. It was concluded that salmonellosis, which is closely related to public health and poses a problem for poultry enterprises in Kayseri region, causes considerable economic losses treatment of the disease has to be made by determination of effective antibiotic groups and contaminated meat, eggs and egg products are risk factors for food poisining

Kaynakça

  • Arda, M., Minbay, A., Leloğlu, N., Akay, Ö., İzgür, M., ve ark. Özel Mikrobiyoloji. Medisan Yayınevi Ankara. 1997, ss 50-55.
  • Bekar, M. Enterobacteriaceae Mikroorganiz- maların Genel Karakterleri ve Tanı Yöntemle- ri. Merk Vet Kont Arş Enst Ankara. 1997, ss 38-99.
  • Krieg, N, R., Holt, J, G. Bergey’s Manuel of Systematic Bacteriology. Williams&Wilkins Battimore, MD 21202 U.S.A. 1984, pp 427- 458.
  • Davison, S., Benson, C, E., Henzler, D, J. et al. Field observation with Salmonella enteritidis bacterins. Avian Dis 1999, 43: 664- 669.
  • Jordan, F, T, W and Pattison, M. Poultry Disease, W.B. Saunders Company Ltd., Fourth Edition London. 1996, pp 10-36.
  • Yurtalan, S., Ateş, M. Broyler civcivlerde de- neysel Salmonella enteritidis enfeksiyonu üze- rine bağırsak mikroflarasının ve laktozun etki- si. Vet Mikrobiol Derg İstanbul. 2002, 33:3- 20.
  • Miyamato, T., Kitaoka, D., Withanage, G, S. et al. Evaluation of the effıcacy of Salmonella enteritidis oil-emulsion bacterin in an intravaginal challenge model in hens. Avian Dis 1999, 43:497-505.
  • Craven S E., Williams, D, D. Inhibition of Salmonella typhimurium attachment to chicken cecal mukus by intestinal isolates of Enterobacteriaceae and Lactobacilli. Avian Dis 1997, 41:548-558.
  • Kalender, H., Muz, A. Elazığ bölgesindeki tavuklardan izole edilen Salmonella türlerinin tiplendirilmesi. Tr J Vet Anim Sci 1999, 23:297-303.
  • Gülyaz, V., Taştan, R. Erzurum ve Erzincan illerinde kanatlı mezbahalarının Salmonella yönünden taranması. Vet Mikrobiol Derg İstan- bul. 1996, 27:33-41.
  • Bekar, M., Yıldız, A., Akman, A. ve ark. Tavuk mezbahalarının Salmonella yönünden taranma- sı. Merk Vet Kont Arş Enst Yay Ankara. 1993, 4:1-24.
  • Özdemir, Ü. İstanbul ve çevresindeki tavukçu- luk işletmelerinde Salmonella enteritidis’in ELISA ile serolojik incelenmesi. Vet Mikrobiol Derg İstanbul. 1999, 30:31-35.
  • Saini, SS., Rampal, S., Kwatra, MS. Isolation and characterization of Salmonella gallinarum from fowl typhoid cases and in vitro drug sensitivity test. Indian Journal of Comparative Microbiology, Immunol and Infect Dis, 1989, 10:190.
  • Oliveira, S, D., Flores, F, S., Santos, L, R. et al. Antimicrobial resistance in Salmonella enteritidis strains isolated from broiler carcasses, food, human and poultry related samples. I J of Food Microbiol 2005, 97:297- 305.
  • Bauer, A. U., Kirby, W. M., S. Herris, J. C. et al. Antibiotic sensitibility testing by a standardized single disc method. Am J Clin Pathol 1966, 44:493-496.
  • Hernandez, T., Rodriguez C., Arevalo, M, P., et al. Antimicrobial-resistant Salmonella enterica serovars isolated from chickens in Spain. J Chemother 2002, 14: 346-350.
  • Carraminana, J, J., Rota, C., Herrera, A. High prevalence of multiple resistance to antibiotics in Salmonella serovars isolated from a poultry slaughterhouse in Spain. Vet Microbiol 2004, 104:133-139.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA42EY47NK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ümüt Kılınç Bu kişi benim

Fuat Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2006
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kılınç, Ü., & Aydın, F. (2006). KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(1), 35-41.
AMA Kılınç Ü, Aydın F. KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI. JHS. Mart 2006;15(1):35-41.
Chicago Kılınç, Ümüt, ve Fuat Aydın. “KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 15, sy. 1 (Mart 2006): 35-41.
EndNote Kılınç Ü, Aydın F (01 Mart 2006) KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI. Sağlık Bilimleri Dergisi 15 1 35–41.
IEEE Ü. Kılınç ve F. Aydın, “KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI”, JHS, c. 15, sy. 1, ss. 35–41, 2006.
ISNAD Kılınç, Ümüt - Aydın, Fuat. “KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 15/1 (Mart 2006), 35-41.
JAMA Kılınç Ü, Aydın F. KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI. JHS. 2006;15:35–41.
MLA Kılınç, Ümüt ve Fuat Aydın. “KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 1, 2006, ss. 35-41.
Vancouver Kılınç Ü, Aydın F. KAYSERİ YÖRESİNDEKİ TAVUKÇULUK İŞLETMELERİNDEN TOPLANAN TAVUKLARDAN İZOLE EDİLEN SALMONELLA TÜRLERİNİN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI. JHS. 2006;15(1):35-41.