BibTex RIS Kaynak Göster

AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 2, 91 - 99, 01.06.2006

Öz

Bu çalışmanın amacı, Amasya ilinde satışa sunulan beyaz peynir örneklerinde Aflatoksin M1 (AFM1) varlığının belirlenmesi ve rutubet ve asidite değerlerinin incelenmesidir. Bu amaçla Aralık 2005 – Ocak 2006 ayları arasında Amasya ilindeki büyük marketler ile semt pazarlarında satışa sunulan farklı markalardaki 50 adet beyaz peynir örneği analiz edilmiştir. Araştırmada Aflatoksin M1 seviyesini tespit etmek için Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi, rutubet ve asidite değerlerini saptamak için ise A.O.A.C (Association of Official Analytical Chemists) yöntemleri kullanılmıştır. İncelenen beyaz peynir örneklerinin tamamında Aflatoksin M1 saptanırken, 50 örnekten sadece 1 tanesinin (% 2) yönünden Türk Gıda Kodeksinde belirlenen değerin üzerinde diğerlerinin ise standarda uygun olduğu belirlenmiştir. Beyaz peynir örneklerinin 27 adedinin (%54) rutubet oranı, Türk Standartları Enstitüsü Beyaz Peynir Standardı’nda (TS 591) belirtilen maksimum limit değerin (%60) altında, 23 adedinin (%46) ise rutubet oranı bu değerin üzerinde bulunmuştur. Asidite değerleri bakımından, incelenen beyaz peynirlerin tamamının (%100), TS 591’de belirtilen maksimum limit değerin (% 3 LA) altında olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, numune olarak kullanılan peynir örneklerinin AFM1 düzeyi ile rutubet içerikleri arasında önemli bir ilişki bulunamazken (r=0,078), AFM1 miktarı ile asidite değerleri arasında yine istatistiksel açıdan önemsiz (r= -0,145) bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Amasya ilinde bir yıl içerisinde satışa sunulan beyaz peynirlerin toplum sağlığı açısından ciddi bir risk olarak değerlendirilen Aflatoksin M1 içeriği ile rutubet ve asidite değerleri açısından standartlara büyük ölçüde uygun olduğu belirlenmiştir

Kaynakça

  • Applebaum RS, Brackett RE, Wiseman DW, Marth EH. Aflatoxin : Toxicity to dairy cattle and occurrence in milk and milk products. J Food Protect 1982, 45:752-777
  • D’Mello JPF, Macdonald A.M.C. Mycotoxins. Anim Feed Sci Tech 1997, 69:155-166
  • Henry SH, Whitaker T, Rabbani I et al. Aflatoxin M1. Summary of Evaluations Performed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Report TRS 906-JECFA 56/8.2001
  • Peraica M, Radić B, Lucić A, Pavlović M. Toxic effects of mycotoxins in humans. Bulletin of the World Health Organization 1999, 77:754-766
  • Coulombe A R. Biological action of mycotoxins. J Dairy Sci 1993, 76:880-891
  • Bennett JW, Klich M. Mycotoxins. Clin Microbiol Rev 2003, 16:497-516 7. Bankole AS, Adebanjo A. Mycotoxins in food in West Africa: current situation and possibilities of controlling it. African Journal of Biotechnology 2003, 2:254-263 8. Galvano F, Galofaro V, Ritieni A, Bognanno M, Angelis A, Galvano G. Survey of the occurence of aflatoxin M1 in dairy products marketed in Italy: Second year of observation. Food Addit Contam 2001, 18:644-646.
  • Anonymous. Commission Regulation (EC) No.1525/98 of July 1998, Amending Regulation (EC) No.194/97 of 31 Jan. 1997, Setting Maximum Levels For Certain Contaminants in FoodStuffs. Official Journal of The European Communuties
  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddele- rinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviye- lerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ (2002/63). Resmi Gazete, Sayı 24908, 16.10.2002.
  • Anonim. Beyaz Peynir Standardı (TS 591) 1995. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara
  • Stroka J, Anklam E. New strategies for the screening and determination of aflatoxins and the detection of aflatoxin-producing moulds in food and feed. Trends in analytical chemistry 2002, 21:90-95
  • Association of Official Analytical Chemists, International. 2000. Official Methods of Analysis. 17th ed. AOAC, Arlington, VA
  • Zar JH.: Biostatistical Analysis. Prentice- Hall, Englewood Cliffs, NJ. 1984, 718 pp.
  • Prado G, Oliveira MS, Pereira ML et al. Aflatoxin M1 in samples of “Minas” cheese commercialized in the city of Belo Horizonte- Minas Gerais/Brazil. Ciênc Tecnol Aliment 2000, 20:398-400.
  • Finoli C, Vecchio A. Occurrence of aflatoxins in feedstuff, sheep milk and dairy products in Western Sicily. Ital J Anim Sci 2003, 2:191- 196
  • Trucksess MW, Page SW. Examination of imported cheeses for aflatoxin M1. J Food Protect 1986, 49:632-633
  • Gürses M, Erdoğan A, Çetin B. Occurrence of aflatoxin M1 in some cheese types sold in Erzurum, Turkey. Turk J Vet Anim Sci 2004, 28:527-530
  • Dağoğlu G, Keleş O, Yıldırım M. Peynirlerde aflatoksin düzeylerinin ELISA testi ile araştı- rılması. İstanbul Üniv Vet Fak Derg 1995, 21:313-317
  • Yaroğlu T. Türk Silahlı Kuvvetlerine Bağlı Askeri Birliklerde Tüketime Sunulan Peynir- lerde Aflatoksin M1 Düzeylerinin Araştırılma- sı, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bursa 2002
  • Yaroglu T, Oruc H.H, Tayar M. Aflatoxin M1 levels in cheese samples from some provinces of Turkey. Food Control 2005, 16:883-885
  • Günsen U, Büyükyörük İ. Aflatoxins in retail food products in Bursa, Turkey. Vet Human Toxicol 2002, 44:289-290
  • Oruç H.H, Sonal S. Determination of aflatoxin M1 levels in cheese and milk consumed in Bursa, Turkey. Vet Human Toxicol 2001, 43:292-293
  • Ayçiçek H, Yarsan E, Sarımehmetoğlu B, Çakmak Ö. Aflatoxin M1 in white cheese and butter consumed in İstanbul, Turkey. Vet Human Toxicol 2002, 44:295-296

An Investigation on Aflatoxin M1 Levels, Moisture Content and Acidity Values in White Cheeses Retailed in Amasya Province

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 2, 91 - 99, 01.06.2006

Öz

The aim of this study was to detect the presence of Aflatoxin M1 and to determine the moisture, acidity values in white pickled cheese samples retailed in Amasya city of Turkey. For this purpose, fifty white pickled cheese samples were collected from the local markets and bazaars in Amasya through December 2005-January 2006. ELISA test was used for the determination of Aflatoxin M1 (AFM1) levels of samples, also A.O.A.C. procedures were applied to detect moisture and acidity contents. Different levels of AFM1 were detected from all of the analysed cheese samples; only one sample (2%) exceeded the limits of Turkish Food Codex for AFM1 and 49 samples met the standards of concern. For moisture content; 27 out of 50 samples (54%) had moisture content under the limits established by Turkish Standards Institute whereas the moisture content of 23 samples (46%) exceeded that limit. The acidity value of all cheese samples (100%) found to be under the maximum limits (3% LA) laid down in quality standart of White Cheese Standart (T.S. 591). The statistical analyses of the data obtained in this study indicated no significant correlation between the AFM1 levels and moisture content (r=0.078) and between AFM1 levels and acidity (r=-0.145) of the cheese samples analysed. As a result, white cheeses retailed in Amasya province generally met the standards in respect to moisture contents, acidity values and especially AFM1 levels, which is considered to be a potential risk for public health

Kaynakça

  • Applebaum RS, Brackett RE, Wiseman DW, Marth EH. Aflatoxin : Toxicity to dairy cattle and occurrence in milk and milk products. J Food Protect 1982, 45:752-777
  • D’Mello JPF, Macdonald A.M.C. Mycotoxins. Anim Feed Sci Tech 1997, 69:155-166
  • Henry SH, Whitaker T, Rabbani I et al. Aflatoxin M1. Summary of Evaluations Performed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Report TRS 906-JECFA 56/8.2001
  • Peraica M, Radić B, Lucić A, Pavlović M. Toxic effects of mycotoxins in humans. Bulletin of the World Health Organization 1999, 77:754-766
  • Coulombe A R. Biological action of mycotoxins. J Dairy Sci 1993, 76:880-891
  • Bennett JW, Klich M. Mycotoxins. Clin Microbiol Rev 2003, 16:497-516 7. Bankole AS, Adebanjo A. Mycotoxins in food in West Africa: current situation and possibilities of controlling it. African Journal of Biotechnology 2003, 2:254-263 8. Galvano F, Galofaro V, Ritieni A, Bognanno M, Angelis A, Galvano G. Survey of the occurence of aflatoxin M1 in dairy products marketed in Italy: Second year of observation. Food Addit Contam 2001, 18:644-646.
  • Anonymous. Commission Regulation (EC) No.1525/98 of July 1998, Amending Regulation (EC) No.194/97 of 31 Jan. 1997, Setting Maximum Levels For Certain Contaminants in FoodStuffs. Official Journal of The European Communuties
  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddele- rinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviye- lerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ (2002/63). Resmi Gazete, Sayı 24908, 16.10.2002.
  • Anonim. Beyaz Peynir Standardı (TS 591) 1995. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara
  • Stroka J, Anklam E. New strategies for the screening and determination of aflatoxins and the detection of aflatoxin-producing moulds in food and feed. Trends in analytical chemistry 2002, 21:90-95
  • Association of Official Analytical Chemists, International. 2000. Official Methods of Analysis. 17th ed. AOAC, Arlington, VA
  • Zar JH.: Biostatistical Analysis. Prentice- Hall, Englewood Cliffs, NJ. 1984, 718 pp.
  • Prado G, Oliveira MS, Pereira ML et al. Aflatoxin M1 in samples of “Minas” cheese commercialized in the city of Belo Horizonte- Minas Gerais/Brazil. Ciênc Tecnol Aliment 2000, 20:398-400.
  • Finoli C, Vecchio A. Occurrence of aflatoxins in feedstuff, sheep milk and dairy products in Western Sicily. Ital J Anim Sci 2003, 2:191- 196
  • Trucksess MW, Page SW. Examination of imported cheeses for aflatoxin M1. J Food Protect 1986, 49:632-633
  • Gürses M, Erdoğan A, Çetin B. Occurrence of aflatoxin M1 in some cheese types sold in Erzurum, Turkey. Turk J Vet Anim Sci 2004, 28:527-530
  • Dağoğlu G, Keleş O, Yıldırım M. Peynirlerde aflatoksin düzeylerinin ELISA testi ile araştı- rılması. İstanbul Üniv Vet Fak Derg 1995, 21:313-317
  • Yaroğlu T. Türk Silahlı Kuvvetlerine Bağlı Askeri Birliklerde Tüketime Sunulan Peynir- lerde Aflatoksin M1 Düzeylerinin Araştırılma- sı, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bursa 2002
  • Yaroglu T, Oruc H.H, Tayar M. Aflatoxin M1 levels in cheese samples from some provinces of Turkey. Food Control 2005, 16:883-885
  • Günsen U, Büyükyörük İ. Aflatoxins in retail food products in Bursa, Turkey. Vet Human Toxicol 2002, 44:289-290
  • Oruç H.H, Sonal S. Determination of aflatoxin M1 levels in cheese and milk consumed in Bursa, Turkey. Vet Human Toxicol 2001, 43:292-293
  • Ayçiçek H, Yarsan E, Sarımehmetoğlu B, Çakmak Ö. Aflatoxin M1 in white cheese and butter consumed in İstanbul, Turkey. Vet Human Toxicol 2002, 44:295-296
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA34YK67AV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yaşar Alkan Bu kişi benim

Zafer Gönülalan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Alkan, Y., & Gönülalan, Z. (2006). AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(2), 91-99.
AMA Alkan Y, Gönülalan Z. AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. JHS. Haziran 2006;15(2):91-99.
Chicago Alkan, Yaşar, ve Zafer Gönülalan. “AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Sağlık Bilimleri Dergisi 15, sy. 2 (Haziran 2006): 91-99.
EndNote Alkan Y, Gönülalan Z (01 Haziran 2006) AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Sağlık Bilimleri Dergisi 15 2 91–99.
IEEE Y. Alkan ve Z. Gönülalan, “AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, JHS, c. 15, sy. 2, ss. 91–99, 2006.
ISNAD Alkan, Yaşar - Gönülalan, Zafer. “AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Sağlık Bilimleri Dergisi 15/2 (Haziran 2006), 91-99.
JAMA Alkan Y, Gönülalan Z. AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. JHS. 2006;15:91–99.
MLA Alkan, Yaşar ve Zafer Gönülalan. “AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 2, 2006, ss. 91-99.
Vancouver Alkan Y, Gönülalan Z. AMASYA İLİNDE SATIŞA SUNULAN BEYAZ PEYNİRLERDE AFLATOKSİN M1, RUTUBET VE ASİDİTE DEĞERLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. JHS. 2006;15(2):91-9.