Obezite büyük bir oranda genetik bir hastalık olmakla birlikte, gelişimini sosyal, kültürel, bilişsel, biyolojik ve çevresel etmenler etkilemektedir. Obezite; tip II diabet, kalp hastalıkları, kanser, hipertansiyon, osteoartirit gibi sağlık sorunlarının oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Son yıllarda obezitenin tedavisinde diyet eklerinin kullanımı yaygınlaşmakta ve ağırlık kaybında hastalar tarafından sihirli bir güç olarak görülmektedir. Literatürde zayıflama amacıyla içlerinde konjuge linoleik asitin de bulunduğu yaklaşık 50 ek ve 125 ticari preparat olduğu belirtilmektedir. Konjuge linoleik asitler (KLAs), başta süt ürünleri olmak üzere besinlerde doğal olarak bulunan konjuge oktadekadionik asit isomerlerinin bir grubudur. Yapılan çalışmalarda çoklu doymamış yağ asitlerinin (ÇDYA) bir grubu olan KLA’nın metabolik ve antiobezite aktivitesine dikkat çekilmiştir. Deneysel çalışmalarda aterosklerozisi azaltıcı etkisinin yanı sıra, sıçanların diyetlerine ilave edilen KLA ile vücut ağırlıklarının % 60 oranında azaldığı gösterilmiştir. çalışmalarında ise KLA’nın kas dokusunu artırarak vücut yağını azalttığı, ancak bu etkisinin beklenenden daha az olduğu belirtilmiştir. Bu derlemede KLA’nın özellikleri anlatılmış ve obezitede KLA’nın etkisini gösteren çalışmalar özetlenmeye çalışılmıştır
Mostly a hereditary disease, the development of obesity is influenced by social, cultural, cognitive, biological and environmental factors. Obesity contributes to type 2 diabetes, coronary heart disease, cancer, hypertension and osteoarthritis. In recent years the use of dietary supplementations has become common and perceived as a magic power for weight loss by the patients. In literature, nearly 50 supplements and 125 commercial preparates are reported among which is also conjugated linoleic acid. Conjugated linoleic acids (CLAs) are a group of octadecadionic acid isomers which are naturally found in foods, especially in dairy products. In a number of studies, the metabolic and anti-obesity activity of CLA as a group of polyunsaturated fatty acids have been emphasized. In experimental studies, besides its decreasing effect on atherosclerosis, when added to the diets of mice, CLA caused weight loss by 60 %. In human studies CLA declined body fat by increasing muscle tissue, but the observed effect was less than the expected. In this review, the properties of CLA were described and the studies on the effects of CLA on obesity were summarized
Diğer ID | JA44YR42RT |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 2 |