Bu çalışmada, Gemlik Garnizonundaki askeri birliklerde tüketime sunulan tavuk etleri ile kesimhanelerde kesilen tavuklardan alınan 100’er adet tavuk karkası ve bağırsak içeriğinde Listeria spp. bulunup bulunmadığı araştırıldı. Örneklerde Listeria spp. izolasyonu amacıyla, Buffered Listeria Selective Enrichment Broth ve PALCAM Agar Base kullanıldı. Elde edilen izolatların identifikasyonu ise klasik biyokimyasal testler ve Microbact 12 L Listeria İdentifikasyon Test Kiti ile gerçekleştirildi. Yapılan izolasyon çalışmalarında karkas örneklerinde 76 (% 76) adet Listeria spp. izole edildi. İdentifiye edilen Listeria’ların 24 (% 31,6)‘ünün L. monocytogenes, 43 (% 56,6)‘ünün L. innocua, 4 (% 5,3)’ünün L. murrayi, 3 (% 3,9)’ünün L. grayi ve 2 (% 2,6)’sinin L. welshimeri olduğu teşhis edildi. Bağırsak içeriğinden ise 12 (% 12) adet Listeria spp. izole edildi. Bunlardan 5 (% 41,6)’inin L. monocytogenes, 2 (% 16,7)’sinin L. murrayi, 2 ( % 16,7)’sinin L. welshimeri 2 (% 16,7)’sinin L. seeligeri ve 1 ( % 8,3)’inin L. innocuaolduğu teşhis edildi. Çalışmada elde edilen bulgulara göre kanatlı eti tüketiminin artması ve fast-food alışkanlığının yaygınlaşması nedeniyle; kanatlı hayvanların yetiştirme aşamasından kesimhanelere ve paketlemedondurma ünitelerinden tüketiminin yapıldığı yerlere kadar olan zincirde hijyenik koşulların yerine getirilmesinin büyük önem taşıdığı düşünüldü
In this current study, Listeria spp. were isolated and identified from 100 samples taken from each of chicken carcasses (consumed in the garrison or slaughtered in abatoirs located in the region) and gastrointestinal contents. Listeria Selective Enrichment Broth and PALCAM Agar Base were used for the isolation of Listeria spp. from samples. The isolates were identified using biochemical tests and Microbact 12 L Listeria Identification Test Kit. Listeria spp. were isolated from 76 of 100 (76 %) carcass samples, identification of those indicated 24 (31,6 %) isolates as L. monocytogenes, 43 (56,6 %) as L. innocua, 4 (5,3 %) L. murrayi, 3 (3,9 %) L. grayi and 2 (2,6 %) L . welshimeri. Listeria spp. were isolated from 12 (12 %) samples taken from gastrointestinal tract. 5 (41,6 %) of those L. monocytogenes, 2 (16,7 %) L. murrayi, 2 (16,7 %) L. welshimeri, 2 (16,7 %) L. seeligeri, 1 (8,3 %) were L. innocua. Based on the findings of the current study, assurance of proper hygienic conditions along the food chain, from chicken house to slaughterpackaging plants, is essential because of the increased consumption of seen in poultry meat and fast-food
Diğer ID | JA26BD65PY |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 3 |