BibTex RIS Kaynak Göster

GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 3, 194 - 197, 01.12.2006

Öz

Bu çalışmada, Gemlik Garnizonundaki askeri birliklerde tüketime sunulan tavuk etleri ile kesimhanelerde kesilen tavuklardan alınan 100’er adet tavuk karkası ve bağırsak içeriğinde Listeria spp. bulunup bulunmadığı araştırıldı. Örneklerde Listeria spp. izolasyonu amacıyla, Buffered Listeria Selective Enrichment Broth ve PALCAM Agar Base kullanıldı. Elde edilen izolatların identifikasyonu ise klasik biyokimyasal testler ve Microbact 12 L Listeria İdentifikasyon Test Kiti ile gerçekleştirildi. Yapılan izolasyon çalışmalarında karkas örneklerinde 76 (% 76) adet Listeria spp. izole edildi. İdentifiye edilen Listeria’ların 24 (% 31,6)‘ünün L. monocytogenes, 43 (% 56,6)‘ünün L. innocua, 4 (% 5,3)’ünün L. murrayi, 3 (% 3,9)’ünün L. grayi ve 2 (% 2,6)’sinin L. welshimeri olduğu teşhis edildi. Bağırsak içeriğinden ise 12 (% 12) adet Listeria spp. izole edildi. Bunlardan 5 (% 41,6)’inin L. monocytogenes, 2 (% 16,7)’sinin L. murrayi, 2 ( % 16,7)’sinin L. welshimeri 2 (% 16,7)’sinin L. seeligeri ve 1 ( % 8,3)’inin L. innocuaolduğu teşhis edildi. Çalışmada elde edilen bulgulara göre kanatlı eti tüketiminin artması ve fast-food alışkanlığının yaygınlaşması nedeniyle; kanatlı hayvanların yetiştirme aşamasından kesimhanelere ve paketlemedondurma ünitelerinden tüketiminin yapıldığı yerlere kadar olan zincirde hijyenik koşulların yerine getirilmesinin büyük önem taşıdığı düşünüldü

Kaynakça

  • Taştan R. Tavuklarda Listeria spp. izolasyon ve identifikasyonu üzerine çalışmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ens- titüsü, Ankara 1995.
  • Şireli UT, Erol İ, Şahin S, Terzi G, Gürbüz OA. Tavuk kıyma köfte ve burgerlerinde Listeria türlerinin varlığı ve kontaminasyon düzeyinin belirlenmesi. Turk J Vet Anim Sci 2002, 26:1271-1276.
  • Cooper GL, Charlton B, Bickford A, et al. Listeriosis ın California broiler chickens. J Vet Invest 1992, 4:343-345.
  • Bailey JS, Fletcher DL. The carcasses the incidence of Listeria monocytogenes on fresh broiler carcasses. (Abst) Pou1t Sci 1987, pp 66; 59.
  • Skovgaard N, Morgen CA. Detection of Listeria spp. faeces from animals, in feeds and in raw food of animal origin. Int Food Microbiol 1988, 6:229-242.
  • Harrigan WF. Laboratory Methods in Food Microbiolgy 3rd Edition. Academic Press, San Diego, 1998, pp 236-532.
  • Al-Ghazali MR. Isolation procedure of Listeria species. J Infect 1988, 2:541-551.
  • Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji (9. Baskı), Fakülteler Kitabevi Barış Yayınları, İzmir, 1996, ss 425-504.
  • Seneviratna P, Robertson J, Robertson I D, Ampson D J. Listeria species in foods of animal origine. Aust J Vet 1990, pp 67:384.
  • Dijkstra, RG. Listeria monocytogenes in intestinal contens and feces from healthy broiler of different age in the litter and its potential danger for other animals including cattle. In: Ivanov, I. (Ed), Proc. 7th Inter Symp on Problems of Listeriosis. National Agroindustrial Union. Center For Scientific Information.1979, pp 289-294.

Isolation of Listeria spp. from Chicken Meat Consumed in Gemlik Garrison

Yıl 2006, Cilt: 15 Sayı: 3, 194 - 197, 01.12.2006

Öz

In this current study, Listeria spp. were isolated and identified from 100 samples taken from each of chicken carcasses (consumed in the garrison or slaughtered in abatoirs located in the region) and gastrointestinal contents. Listeria Selective Enrichment Broth and PALCAM Agar Base were used for the isolation of Listeria spp. from samples. The isolates were identified using biochemical tests and Microbact 12 L Listeria Identification Test Kit. Listeria spp. were isolated from 76 of 100 (76 %) carcass samples, identification of those indicated 24 (31,6 %) isolates as L. monocytogenes, 43 (56,6 %) as L. innocua, 4 (5,3 %) L. murrayi, 3 (3,9 %) L. grayi and 2 (2,6 %) L . welshimeri. Listeria spp. were isolated from 12 (12 %) samples taken from gastrointestinal tract. 5 (41,6 %) of those L. monocytogenes, 2 (16,7 %) L. murrayi, 2 (16,7 %) L. welshimeri, 2 (16,7 %) L. seeligeri, 1 (8,3 %) were L. innocua. Based on the findings of the current study, assurance of proper hygienic conditions along the food chain, from chicken house to slaughterpackaging plants, is essential because of the increased consumption of seen in poultry meat and fast-food

Kaynakça

  • Taştan R. Tavuklarda Listeria spp. izolasyon ve identifikasyonu üzerine çalışmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ens- titüsü, Ankara 1995.
  • Şireli UT, Erol İ, Şahin S, Terzi G, Gürbüz OA. Tavuk kıyma köfte ve burgerlerinde Listeria türlerinin varlığı ve kontaminasyon düzeyinin belirlenmesi. Turk J Vet Anim Sci 2002, 26:1271-1276.
  • Cooper GL, Charlton B, Bickford A, et al. Listeriosis ın California broiler chickens. J Vet Invest 1992, 4:343-345.
  • Bailey JS, Fletcher DL. The carcasses the incidence of Listeria monocytogenes on fresh broiler carcasses. (Abst) Pou1t Sci 1987, pp 66; 59.
  • Skovgaard N, Morgen CA. Detection of Listeria spp. faeces from animals, in feeds and in raw food of animal origin. Int Food Microbiol 1988, 6:229-242.
  • Harrigan WF. Laboratory Methods in Food Microbiolgy 3rd Edition. Academic Press, San Diego, 1998, pp 236-532.
  • Al-Ghazali MR. Isolation procedure of Listeria species. J Infect 1988, 2:541-551.
  • Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji (9. Baskı), Fakülteler Kitabevi Barış Yayınları, İzmir, 1996, ss 425-504.
  • Seneviratna P, Robertson J, Robertson I D, Ampson D J. Listeria species in foods of animal origine. Aust J Vet 1990, pp 67:384.
  • Dijkstra, RG. Listeria monocytogenes in intestinal contens and feces from healthy broiler of different age in the litter and its potential danger for other animals including cattle. In: Ivanov, I. (Ed), Proc. 7th Inter Symp on Problems of Listeriosis. National Agroindustrial Union. Center For Scientific Information.1979, pp 289-294.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA26BD65PY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gürsel Özmen Bu kişi benim

Hüseyin Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2006
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Özmen, G., & Kılıç, H. (2006). GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3), 194-197.
AMA Özmen G, Kılıç H. GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU. JHS. Aralık 2006;15(3):194-197.
Chicago Özmen, Gürsel, ve Hüseyin Kılıç. “GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU”. Sağlık Bilimleri Dergisi 15, sy. 3 (Aralık 2006): 194-97.
EndNote Özmen G, Kılıç H (01 Aralık 2006) GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU. Sağlık Bilimleri Dergisi 15 3 194–197.
IEEE G. Özmen ve H. Kılıç, “GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU”, JHS, c. 15, sy. 3, ss. 194–197, 2006.
ISNAD Özmen, Gürsel - Kılıç, Hüseyin. “GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU”. Sağlık Bilimleri Dergisi 15/3 (Aralık 2006), 194-197.
JAMA Özmen G, Kılıç H. GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU. JHS. 2006;15:194–197.
MLA Özmen, Gürsel ve Hüseyin Kılıç. “GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 3, 2006, ss. 194-7.
Vancouver Özmen G, Kılıç H. GEMLİK GARNİZONU’NDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNDENLİSTERİA SPP. İZOLASYONU. JHS. 2006;15(3):194-7.