BibTex RIS Kaynak Göster

KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI

Yıl 2007, Cilt: 16 Sayı: 2, 86 - 90, 01.06.2007

Öz

Okratoksin A (OA), fenilalanine peptid bağıyla bağlı izokumarin parçası içeren bir toksindir. Daha çok depolarda bulunan Penicillium (özellikle P. verrucosum) ve Aspergillus (özellikle A. alutaceus) türleri tarafından üretilmektedir. OA, Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika’daki gıda, yem, hayvansal dokular ve insanların kanında tespit edilmiştir. OA Balkan endemik nefropatisine (BEN) sebep olmaktadır. Çalışmada, Kayseri’deki farklı ambar ve farklı parti tahıl ürünlerinden alınan 25 adet buğday unu, 25 adet pirinç ve 25 adet bulgur numunesinde OA kontaminasyonları araştırıldı. Numunelerdeki OA düzeylerinin tespitinde ELISA testi kullanıldı. Çalışılan numunelerde OA seviyesinin 145.66 ppt ile 1011.84 ppt arasında olduğu saptandı. Sunulan çalışmada elde edilen sonuçların, Türkiye’de OA için belirlenen düzeyin (3000 ppt) altında olmasına rağmen, özellikle tahıl ürünlerinin çeşitliliğiyle ünlü Kayseri’de OA ile ilgili çalışmaların periyodik olarak yapılmasının sağlık açısından önemli olduğu vurgulanabilir

Kaynakça

  • Bennet J W, Klich M. Mycotoxins. Clin Micro- biol Rev 2003, 16: 497-516.
  • Searcy JW, Davis ND, Diener L. Biosythesis of Ochratoxin A. J Appl Microbiol 1969, 18: 622-627.
  • Marquardt RR, Frohlich AA. A review of re- cent advances in understanding ochratoxico- sis. J Anim Sci 1992, 70: 3968-3988
  • Zingerle M, Silbernagl S, Gekle M. Reab- sorbtion of the nefrotoxin ochratoxin A along the rat nefron in vivo. J Pharmacol Exp Ther1997, 280. 220-224.
  • Skaug MA. Levels of ochratoxin A and IGG against conidia of Penicillium verrucosum in blood samples from healthy farm workers. Ann Agric Environ Med 2003, 10: 73-77 .
  • Golinski P, Hult K, Szczesna J, Chelkowskki J, Szebiotko K. Spontaneus occurrence of ochra- toxin A in porcine kidney and serum samples in Poland. Appl Environ Microbiol 1985, 49 1014-1015.
  • Petkova-Bocharova T, Chernozemsky IN, Castegnaro M. Ochratoxin A in human blood in relation to Balkan endemic nephropathy and urinary system tumours in Bulgaria. Food Addit Contam 1988, 5: 299-301.
  • Xiao, H, Marquardt R R, Frohlich A, Philips G D, Vitti T G. Effect of hay and grain diet on the rate of hydrolysis of ochratoxin A in the rumen of sheep. J Anim Sci 1991, 69: 3706- 3714.
  • Ribelin W E, Fukushima K, Still P E. The tox- icity of ochratoxin to ruminants. Can J Comp Med 1977, 20: 172.
  • Düzgüneş O. İstatistik Metodları. Ankara üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 578 Ankara 1975
  • Bauer J, Gareis M. Ochratoxin A in food chain. J Vet Med 1987, 613-627.
  • Dorrenhaus A, et al. Induction of unscheduled DNA synthesis in primary human urothelial cells by the mycotoxin ochratoxin A 2000, 53; 271-277.
  • Krogh P, Hald B, Plestina R, Ceovic S. Bal- kan (endemic) nephropathy and food-borne ochratoxin A: Preliminary results of a survey of foodstuff. Acta Path Microbiol Scand 1977, 85: 238-240.
  • Kuiper-Goodman, T. Risk assessment of ochratoxin A residues in food. In Mycotoxins, Endemic Nephropathy and Urinary Tract Tumors. M. Castegnaro, R. Plestina, G. Dirheimer, I.N. Chernozemsky, and H. Bartsch, eds. (Lyon: IARC Scientific Publications), 1991, pp 307-320.
  • Hult K, Plestina R, Habazin-Novak V, Radic B, Ceovic S. Ochratoxin A in human blood and Balkan endemic nephropathy. Arch Toxi- col 1982, 51: 313-321.
  • Breitholtz AM, Olsen M, Dahlback ASA, Hult K. Plasma ochratoxin A level in three Swedish populations surveyed using an ion pair HPLC technique. Food Addit. Contam 1991, 8: 183.
  • Karagözlü N, Karapınar M. Bazı tahıl ürünlerinde Okratoksin A ve fungal kontami- nasyon. Tübitak Journal of Biol. 2000, 24: 561 -572.
  • Baydar T, Engin A B, Girgin G, Aydın S, Şa- hin G. Aflatoxin and ochratoxin in various types of commonly consumed retail ground samples in Ankara, Turkey. Ann Agric Environ Med 2005, 12: 193-197.
  • Birzele B, Parange A, Kramer J. Deoxyniva- lenol and ochratoxin A in German wheat and changes of level in relation to storage pa- rameters. Food Addit Contam 2000, 17: 1027- 1035.
  • Bacon C B, Sweeney J G, Robbins J D, Bur- dick D. Production of penicillic acid and ochratoxin A on poultry feed by Aspergillus ochraceus: temperature and moisture require- ments. J Appl Microbiol 1973, 26: 155-160.
  • Sonal S, Oruç H H. Bursa bölgesindeki tavuk çiftliklerinden sağlanan yemlerde mikotoksin düzeyleri. YYÜ Vet Fak Derg 2000, 11: 1-6.

The Quantities of Ochratoxin A of Some Cereal Products Consumed in Kayseri

Yıl 2007, Cilt: 16 Sayı: 2, 86 - 90, 01.06.2007

Öz

Ochratoxin A (OA) is a toxin that contains an isocumarin moiety linked by a peptide bond to phenylalanine. It is produced by certain Penicillium (mainly P. verrucosum) and Aspergillus (mainly A. alutaceus) species of storage fungi. OA has been detected in foods, feeds, animal tissue and human blood in Europe, Australia and North America. It has been implicated in the fatal human disease Balkan endemic nephropathy ( BEN). In this study, the contamination levels of OA have been investigated in the 25 wheat flour, 25 rice and 25 bulgur (boiled and pounded wheat) samples which were collected from different groups of grains and granaries in Kayseri. The determination of OA levels was performed by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). For studied samples, it was found that OA levels ranged between 145.66-1011.84 ppt. Although the presented results indicate that the levels of OA were under the permission limit of Turkey (3000 ppt), periodic measurements of OA in especially Kayseri, which is well-known variety of cereal meals, is important for human health

Kaynakça

  • Bennet J W, Klich M. Mycotoxins. Clin Micro- biol Rev 2003, 16: 497-516.
  • Searcy JW, Davis ND, Diener L. Biosythesis of Ochratoxin A. J Appl Microbiol 1969, 18: 622-627.
  • Marquardt RR, Frohlich AA. A review of re- cent advances in understanding ochratoxico- sis. J Anim Sci 1992, 70: 3968-3988
  • Zingerle M, Silbernagl S, Gekle M. Reab- sorbtion of the nefrotoxin ochratoxin A along the rat nefron in vivo. J Pharmacol Exp Ther1997, 280. 220-224.
  • Skaug MA. Levels of ochratoxin A and IGG against conidia of Penicillium verrucosum in blood samples from healthy farm workers. Ann Agric Environ Med 2003, 10: 73-77 .
  • Golinski P, Hult K, Szczesna J, Chelkowskki J, Szebiotko K. Spontaneus occurrence of ochra- toxin A in porcine kidney and serum samples in Poland. Appl Environ Microbiol 1985, 49 1014-1015.
  • Petkova-Bocharova T, Chernozemsky IN, Castegnaro M. Ochratoxin A in human blood in relation to Balkan endemic nephropathy and urinary system tumours in Bulgaria. Food Addit Contam 1988, 5: 299-301.
  • Xiao, H, Marquardt R R, Frohlich A, Philips G D, Vitti T G. Effect of hay and grain diet on the rate of hydrolysis of ochratoxin A in the rumen of sheep. J Anim Sci 1991, 69: 3706- 3714.
  • Ribelin W E, Fukushima K, Still P E. The tox- icity of ochratoxin to ruminants. Can J Comp Med 1977, 20: 172.
  • Düzgüneş O. İstatistik Metodları. Ankara üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 578 Ankara 1975
  • Bauer J, Gareis M. Ochratoxin A in food chain. J Vet Med 1987, 613-627.
  • Dorrenhaus A, et al. Induction of unscheduled DNA synthesis in primary human urothelial cells by the mycotoxin ochratoxin A 2000, 53; 271-277.
  • Krogh P, Hald B, Plestina R, Ceovic S. Bal- kan (endemic) nephropathy and food-borne ochratoxin A: Preliminary results of a survey of foodstuff. Acta Path Microbiol Scand 1977, 85: 238-240.
  • Kuiper-Goodman, T. Risk assessment of ochratoxin A residues in food. In Mycotoxins, Endemic Nephropathy and Urinary Tract Tumors. M. Castegnaro, R. Plestina, G. Dirheimer, I.N. Chernozemsky, and H. Bartsch, eds. (Lyon: IARC Scientific Publications), 1991, pp 307-320.
  • Hult K, Plestina R, Habazin-Novak V, Radic B, Ceovic S. Ochratoxin A in human blood and Balkan endemic nephropathy. Arch Toxi- col 1982, 51: 313-321.
  • Breitholtz AM, Olsen M, Dahlback ASA, Hult K. Plasma ochratoxin A level in three Swedish populations surveyed using an ion pair HPLC technique. Food Addit. Contam 1991, 8: 183.
  • Karagözlü N, Karapınar M. Bazı tahıl ürünlerinde Okratoksin A ve fungal kontami- nasyon. Tübitak Journal of Biol. 2000, 24: 561 -572.
  • Baydar T, Engin A B, Girgin G, Aydın S, Şa- hin G. Aflatoxin and ochratoxin in various types of commonly consumed retail ground samples in Ankara, Turkey. Ann Agric Environ Med 2005, 12: 193-197.
  • Birzele B, Parange A, Kramer J. Deoxyniva- lenol and ochratoxin A in German wheat and changes of level in relation to storage pa- rameters. Food Addit Contam 2000, 17: 1027- 1035.
  • Bacon C B, Sweeney J G, Robbins J D, Bur- dick D. Production of penicillic acid and ochratoxin A on poultry feed by Aspergillus ochraceus: temperature and moisture require- ments. J Appl Microbiol 1973, 26: 155-160.
  • Sonal S, Oruç H H. Bursa bölgesindeki tavuk çiftliklerinden sağlanan yemlerde mikotoksin düzeyleri. YYÜ Vet Fak Derg 2000, 11: 1-6.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83HH46HH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İ.murat Şeviktürk Bu kişi benim

Zafer Gönülalan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şeviktürk, İ., & Gönülalan, Z. (2007). KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(2), 86-90.
AMA Şeviktürk İ, Gönülalan Z. KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI. JHS. Haziran 2007;16(2):86-90.
Chicago Şeviktürk, İ.murat, ve Zafer Gönülalan. “KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 16, sy. 2 (Haziran 2007): 86-90.
EndNote Şeviktürk İ, Gönülalan Z (01 Haziran 2007) KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI. Sağlık Bilimleri Dergisi 16 2 86–90.
IEEE İ. Şeviktürk ve Z. Gönülalan, “KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI”, JHS, c. 16, sy. 2, ss. 86–90, 2007.
ISNAD Şeviktürk, İ.murat - Gönülalan, Zafer. “KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 16/2 (Haziran 2007), 86-90.
JAMA Şeviktürk İ, Gönülalan Z. KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI. JHS. 2007;16:86–90.
MLA Şeviktürk, İ.murat ve Zafer Gönülalan. “KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 16, sy. 2, 2007, ss. 86-90.
Vancouver Şeviktürk İ, Gönülalan Z. KAYSERİ’DE TÜKETİME SUNULAN BAZI TAHIL ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİN A MİKTARLARI. JHS. 2007;16(2):86-90.