Bu çalışmanın amacı bıldırcın karma yemlerine mısır yağı ve magnezyum (Mg) katılmasının performans ve bazı kan parametrelerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada 2x2 faktöriyel deneme dizaynı uygulanarak 10 günlük yaşta toplam 120 bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar, her grupta 30 bıldırcın ve her tekrar grubunda 10 bıldırcın olacak şekilde 3 tekrar gruplu 4 ana grup oluşturacak şekilde başlangıç canlı ağırlıklarına göre gruplandırılmıştır. Bıldırcınlar 40 günlük olana kadar, kontrol karma yemine iki farklı düzeyde (%3 ve 6) mısır yağı ya da iki farklı düzeyde (300 ve 600 ppm) MgSO4halinde Magnezyum (Mg) ilave edilen karma yemleri tüketmişlerdir. Karma yemlerde kullanılan mısır yağı veya Mg’un; yem tüketimi (P≥ 0.40), canlı ağırlık artışı (P≥ 0.23) ve yemden yararlanma (P≥ 0.22) üzerinde bir etkisi olmamıştır. Yağ oranı yüksek karma yemlerde yüksek Mg düzeyi daha fazla son canlı ağırlık (interaksiyon, P = 0.04) ve yemden yararlanma (interaksiyon, P= 0.02) sağlamıştır. Bıldırcın karma yemlerine katılan Mg ve mısır yağı, serum kalsiyum ve trigliserit konsantrasyonları üzerinde etkisiz olmasına rağmen (P≥ 0.26), Mg konsantrasyonlarını arttırmıştır (P≤ 0.02). Çalışmada bulunan sonuçlar yüksek yağlı bıldırcın karma yemlerinde National Research Council (NRC) tarafından tavsiye edilen magnezyum düzeyinin düşündürmüştür.arttırılmasının gerekebileceğini
The objective of this study was to investigate the effects of different levels of corn oil and magnesium (Mg) in diet of quails on performance and some blood parameters. One hundred and twenty 10-day-old healthy Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica) according to their initial body weights were randomly assigned to 4 treatment groups, 3 replicates of 10 birds each. The birds until 40thsupplemented with either two levels of corn oil (3 and 6%) or two levels (300 and 600 ppm) of Mg (MgSO4). Neither corn oil nor Mg itself resulted in changes in feed intake (P≥ 0.40), final weights (P≥ 0.23), and feed conversion ratio (P≥ 0.22). Diet containing high corn oil with greater dietary Mg concentrations resulted in greater final body weights (P= 0.04, interaction) and feed conversion ratios (P= 0.02, interaction). Adding corn oil or Mg to diets of quails resulted in no changes in serum concentrations of Ca and triglycerides (P≥ 0.26) but increased the serum concentrations of Mg (P≤ 0.02). Results of the present study suggested that greater dietary Mg concentrations than that of National Research Council (NRC) suggestions should be included when the diet of quails contains greater levels of corn oil
Diğer ID | JA69GZ68DF |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 1 |