BibTex RIS Kaynak Göster

YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ

Yıl 2010, Cilt: 19 Sayı: 1, 34 - 41, 01.03.2010

Öz

Bu çalışmanın amacı yumurta tavuğu rasyonlarına metiyonin ve magnezyum ilavesinin yumurta verimi ve kalitesine etkisini araştırmaktır. Bowans türü 28 haftalık yaşta 120 adet yumurta tavuğu her grupta 30 adet olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Tavuklar temel rasyon ile ya da temel rasyona 300 ppm magnezyum, %1 metiyonin ya da %1 metiyonin + 300 ppm magnezyum ilaveli rasyonlarla beslenmişlerdir. Çalışma süresi sonunda gruplar arasında canlı ağırlık değişimi farklı olmamıştır (P > 0.05). Benzer şekilde yem tüketimi (P > 0.05) yemden yararlanma (P > 0.05) ve yumurta verimi (Hen-day) (P > 0.05) gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Yumurta tavuk rasyonlarına ilave edilen metiyonin ya da magnezyum yumurta ağırlığına etki etmemiştir (P > 0.05). Yumurta kabuk kalınlığı metiyonin ve magnezyumu kombine halde içeren rasyonla beslenen tavuklarda diğer gruplara oranla artırmıştır (P ≤ 0.01). Ak genişliği değişmediği için (P > 0.05) ak indeksi de gruplar arasında benzerlik göstermiştir (P > 0.05). Haugh birimi deneme grupları arasında benzerlik göstermiştir (P > 0.05). Serum fosfor konsantrasyonu hariç bu çalışmada ölçülen serum parametreleri (Ca, Mg, Protein, uygulamalardan etkilenmemiştir (P > 0.05). Çalışma sonuçlarına göre, yumurta tavuk rasyonlarına National Research Council tarafından tavsiye edilen magnezyum ya da metiyonin düzeyinin fazlası katıldığında, canlı ağırlık, performans ve yumurta verimi ve kalitesinin etkilenmediği saptanmıştır

Kaynakça

  • Stadelman WJ. The preservation of quality in shell eggs. In: Stadelman WJ, Cotteril OJ (eds), Egg Science and Technology. Avi Pu- plishing Com Inc Westport, Connecticut USA 1986.
  • Yannakopoulos, AL and Tserveni-Gousi AS. Quality characteristics of quail eggs. Br Poult Sci 1986; 27:171-176.
  • SAS Institute. SASÒ User’s Guide: Statistics. SAS Institute Inc. Cary, NC 1996.
  • Atteh JO, Leeson S. Influence of increasing dietary calcium and magnesium levels on performance, mineral metabolism, and egg mineral content of laying hens. Poult Sci 1983; 62:1261-1268.
  • Atteh JO, Leeson S. Influence of increasing the calcium and magnesium content of the drinking water on performance and bone and plasma minerals of broiler chickens. Poult Sci 1983; 62:869-874.
  • Wideman RF, Ford BC, Dibner JJ, Robey WW, Yersin AG. Responses of laying hens to diets containing up to 2% DL-methionine or equimolar (2.25%) 2-hydroxy-4-(methylthio) butanoic acid. Poult Sci 1994; 73:259-267.
  • Koelkebeck KW, Baker DH, Han Y, Parsons CM. Research note: effect of excess lysine, methionine, threonine, or tryptophan on production performance of laying hens. Poult Sci 1991; 70:1651-1653.
  • Şenköylü, N. Modern Tavuk Üretimi. Anadolu Matbaası, İstanbul 2001.
  • Ensminger, WE. Poultry Science (2nd ed). The Interstate Printers and Publishers, Inc. Danville, Illinois USA 1980.
  • Rude RK. Magnesium deficiency: A cause of heterogeneous disease in humans. J Bone Miner Res 1998; 13:749-758.
  • Johansson M and Whiss PA. Weak relation- ship between ionized and total magnesium in serum of patients requiring magnesium status. Biol Trace Elem Res 2007; 115:13-21.
  • Tosiello L. Hypomagnesaemia and diabetes mellitus: a review of clinical implications. Arch Int Med 1996; 156:1143-1160.
  • Inoue I. Lipid metabolism and magnesium. Clin Calcium 2005; 15:65-76.

Effects of Supplemental Methionine and Magnesium on Live Performance, Egg Production and Egg Quality in Laying Hens

Yıl 2010, Cilt: 19 Sayı: 1, 34 - 41, 01.03.2010

Öz

investigate the effects of supplemental methionine and magnesium on egg production and quality in laying hens. Twenty eight-week old 120 laying hens (Bowans) were divided into 4 groups each containing 30. The hens were fed either a basal diet or basal diet supplemented with 300 ppm magnesium, 1% methionine, or 300 ppm magnesium + 1% methionine. Live weight changes were similar between groups (P >0.05). Similarly, feed intake (P > 0.05), feed efficiency (P > 0.05) and egg production (Hen-day) (P > 0.05) between groups were similar. Supplementing methionine or magnesium to laying hens did not change egg weights (P > 0.05). Egg shell thickness was greater in eggs from hens fed a combination of methionine and magnesium compared with that of other groups (P ≤ 0.01). Because albumin width did not change (P > 0.05) albumin index remained similar among treatments (P > 0.05). Haugh unit remained similar among treatments (P > 0.05). Except serum phosphorous concentrations, serum parameters measured in this study (Ca, Mg, protein, cholesterol, triglyceride, and glucose) upon methionine and magnesium supplementation remained similar among treatments (P > 0.05). In conclusion, greater magnesium and methionine concentrations in the diet of laying hens than National Research Council recommendations did not result in improvement in live performance and egg production and quality

Kaynakça

  • Stadelman WJ. The preservation of quality in shell eggs. In: Stadelman WJ, Cotteril OJ (eds), Egg Science and Technology. Avi Pu- plishing Com Inc Westport, Connecticut USA 1986.
  • Yannakopoulos, AL and Tserveni-Gousi AS. Quality characteristics of quail eggs. Br Poult Sci 1986; 27:171-176.
  • SAS Institute. SASÒ User’s Guide: Statistics. SAS Institute Inc. Cary, NC 1996.
  • Atteh JO, Leeson S. Influence of increasing dietary calcium and magnesium levels on performance, mineral metabolism, and egg mineral content of laying hens. Poult Sci 1983; 62:1261-1268.
  • Atteh JO, Leeson S. Influence of increasing the calcium and magnesium content of the drinking water on performance and bone and plasma minerals of broiler chickens. Poult Sci 1983; 62:869-874.
  • Wideman RF, Ford BC, Dibner JJ, Robey WW, Yersin AG. Responses of laying hens to diets containing up to 2% DL-methionine or equimolar (2.25%) 2-hydroxy-4-(methylthio) butanoic acid. Poult Sci 1994; 73:259-267.
  • Koelkebeck KW, Baker DH, Han Y, Parsons CM. Research note: effect of excess lysine, methionine, threonine, or tryptophan on production performance of laying hens. Poult Sci 1991; 70:1651-1653.
  • Şenköylü, N. Modern Tavuk Üretimi. Anadolu Matbaası, İstanbul 2001.
  • Ensminger, WE. Poultry Science (2nd ed). The Interstate Printers and Publishers, Inc. Danville, Illinois USA 1980.
  • Rude RK. Magnesium deficiency: A cause of heterogeneous disease in humans. J Bone Miner Res 1998; 13:749-758.
  • Johansson M and Whiss PA. Weak relation- ship between ionized and total magnesium in serum of patients requiring magnesium status. Biol Trace Elem Res 2007; 115:13-21.
  • Tosiello L. Hypomagnesaemia and diabetes mellitus: a review of clinical implications. Arch Int Med 1996; 156:1143-1160.
  • Inoue I. Lipid metabolism and magnesium. Clin Calcium 2005; 15:65-76.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85ER92UJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Atalay Kahraman Bu kişi benim

Osman Küçük Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kahraman, A., & Küçük, O. (2010). YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 19(1), 34-41.
AMA Kahraman A, Küçük O. YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ. JHS. Mart 2010;19(1):34-41.
Chicago Kahraman, Atalay, ve Osman Küçük. “YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 19, sy. 1 (Mart 2010): 34-41.
EndNote Kahraman A, Küçük O (01 Mart 2010) YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ. Sağlık Bilimleri Dergisi 19 1 34–41.
IEEE A. Kahraman ve O. Küçük, “YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ”, JHS, c. 19, sy. 1, ss. 34–41, 2010.
ISNAD Kahraman, Atalay - Küçük, Osman. “YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 19/1 (Mart 2010), 34-41.
JAMA Kahraman A, Küçük O. YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ. JHS. 2010;19:34–41.
MLA Kahraman, Atalay ve Osman Küçük. “YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 19, sy. 1, 2010, ss. 34-41.
Vancouver Kahraman A, Küçük O. YUMURTA TAVUĞU KARMA YEMLERİNE KATILAN METİYONİN VE MAGNEZYUMUN CANLI PERFORMANSA, YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİSİ. JHS. 2010;19(1):34-41.