Bu çalışmanın amacı yumurta tavuğu rasyonlarına metiyonin ve magnezyum ilavesinin yumurta verimi ve kalitesine etkisini araştırmaktır. Bowans türü 28 haftalık yaşta 120 adet yumurta tavuğu her grupta 30 adet olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Tavuklar temel rasyon ile ya da temel rasyona 300 ppm magnezyum, %1 metiyonin ya da %1 metiyonin + 300 ppm magnezyum ilaveli rasyonlarla beslenmişlerdir. Çalışma süresi sonunda gruplar arasında canlı ağırlık değişimi farklı olmamıştır (P > 0.05). Benzer şekilde yem tüketimi (P > 0.05) yemden yararlanma (P > 0.05) ve yumurta verimi (Hen-day) (P > 0.05) gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Yumurta tavuk rasyonlarına ilave edilen metiyonin ya da magnezyum yumurta ağırlığına etki etmemiştir (P > 0.05). Yumurta kabuk kalınlığı metiyonin ve magnezyumu kombine halde içeren rasyonla beslenen tavuklarda diğer gruplara oranla artırmıştır (P ≤ 0.01). Ak genişliği değişmediği için (P > 0.05) ak indeksi de gruplar arasında benzerlik göstermiştir (P > 0.05). Haugh birimi deneme grupları arasında benzerlik göstermiştir (P > 0.05). Serum fosfor konsantrasyonu hariç bu çalışmada ölçülen serum parametreleri (Ca, Mg, Protein, uygulamalardan etkilenmemiştir (P > 0.05). Çalışma sonuçlarına göre, yumurta tavuk rasyonlarına National Research Council tarafından tavsiye edilen magnezyum ya da metiyonin düzeyinin fazlası katıldığında, canlı ağırlık, performans ve yumurta verimi ve kalitesinin etkilenmediği saptanmıştır
investigate the effects of supplemental methionine and magnesium on egg production and quality in laying hens. Twenty eight-week old 120 laying hens (Bowans) were divided into 4 groups each containing 30. The hens were fed either a basal diet or basal diet supplemented with 300 ppm magnesium, 1% methionine, or 300 ppm magnesium + 1% methionine. Live weight changes were similar between groups (P >0.05). Similarly, feed intake (P > 0.05), feed efficiency (P > 0.05) and egg production (Hen-day) (P > 0.05) between groups were similar. Supplementing methionine or magnesium to laying hens did not change egg weights (P > 0.05). Egg shell thickness was greater in eggs from hens fed a combination of methionine and magnesium compared with that of other groups (P ≤ 0.01). Because albumin width did not change (P > 0.05) albumin index remained similar among treatments (P > 0.05). Haugh unit remained similar among treatments (P > 0.05). Except serum phosphorous concentrations, serum parameters measured in this study (Ca, Mg, protein, cholesterol, triglyceride, and glucose) upon methionine and magnesium supplementation remained similar among treatments (P > 0.05). In conclusion, greater magnesium and methionine concentrations in the diet of laying hens than National Research Council recommendations did not result in improvement in live performance and egg production and quality
Diğer ID | JA85ER92UJ |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 19 Sayı: 1 |