The objective of this study was to evaluate the effects of pyridoxine supplementation in an isocaloric diet containing varying level of corn oil on live performance and plasma concentrations of calcium (Ca), phosphorous (P), glucose, cholesterol, triglyceride, and total protein in Japanese quails (Coturnix coturnix Japanica). One hundred and twenty 10-day-old healthy quails were randomly assigned to 4 treatment groups. The experiment was designed in a 2 X 2 factorial arrangement using two levels of corn oil (3 and 6%) and two levels of pyridoxine (8 and 16 ppm). Except final body weights, live performance parameters were not influenced by either dietary corn oil or supplemental pyridoxine levels. Increasing dietary corn oil decreased final body weights of quails (P=0.012). Feed intake also tended to decrease with increasing dietary corn oil (P=0.06). Plasma P concentrations increased (P=0.02) as the dietary corn oil decreased from 6 to 3%. Plasma cholesterol concentrations decreased with increasing dietary corn oil (P=0.05). Low pyridoxine (8 ppm) supplementation tended to result in the lower plasma glucose concentrations concentrations tented to be lowest when the diet contained both low soybean oil and pyridoxine (P=0.10, interaction). The results of the present work indicate that pyridoxine, independent from the level of corn oil in the diet, does not influence the live performance and, except glucose, blood parameters in quails
Bu çalışmanın amacı, farklı düzeyde mısır yağı içeren ve izokalorik olan rasyonları tüketen Japon Japanica) performans ve plazma kalsiyum (Ca), fosfor (P), glikoz, kolesterol, trigliserit ve total protein konsantrasyonlarına etkisini araştırmak idi. On günlük yaşta toplan 120 adet bıldırcın 4 gruba ayrılmıştır. Deneme 2 X 2 faktöryal düzenekle 2 farklı mısır yağı (%3 ve %6) ve 2 farklı pridoksin düzeyi (8 ve 16 ppm) içermiştir. Deneme sonu canlı ağırlık hariç, canlı performans ne rasyondaki mısır yağından etkilenmemiştir. artmasıyla birlikte deneme sonu canlı ağırlık azalmıştır (P=0.012). Yem tüketimi rasyondaki mısır yağı oranının artmasıyla birlikte azalma eğilimi konsantrasyonu rasyondaki mısır yağı oranının azalmasıyla birlikte artmıştır (P=0.02). Plazma kolesterol konsantrasyonu rasyondaki mısır yağının artmasıyla birlikte azalmıştır (P=0.05). Rasyondaki düşük düzeyde kullanılan pridoksin (8 ppm) plazma glikoz oranını düşürme eğilimi göstermiştir (P=0.07). rasyonun düşük mısır yağı ve pridoksin içerdiği durumlarda en düşük seviyede seyretme eğilimi göstermiştir (P=0.10, interaksiyon). Çalışma sonuçları göstermiştir ki, pridoksin, rasyondaki mısır yağı oranına bağlı olmaksızın bıldırcınlarda canlı parametrelerini de etkilememiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Diğer ID | JA22FF47TM |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 21 Sayı: 1 |