Bu çalışmada, “Teoride Hazırlanan Rasyonların Pratik Uygulamadaki Varyasyonlarının Altı Sigma Metodolojisi İle Araştırılması” isimli çalışma kapsamında; dört farklı süt sığırı çiftliğinde hayvanların fizyolojik durum ve gereksinimlerine göre hazırlanan toplam karışım rasyonlarında (TMR) meydana gelen besin madde değişkenliklerinin incelenmesi ve hedef değerler ile uyumlu olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma ilk etapta ≈1.500 baş sağmal hayvan kapasitesine sahip bir süt sığırı işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Bu işletmede; sağmal, düve, ağır gebe, besi ve buzağı grupları için farklı günlerde toplanan TMR numunelerinde, besin madde kimyasal analizleri ve partikül büyüklüğü değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu kapsamda, sağmal TMR’den 130 diğer dört grup TMR’sinden 64 (4X16) adet numune değerlendirmeye tabi tutulmuştur ve TMR’lerde kullanılan hammaddelerin bireysel olarak besin madde analizleri de yapılmıştır. Yine bu çalışma içerisinde, üç farklı süt sığırı işletmesinde, farklı günlerde toplanan 30 adet (3X10) sağmal TMR numunesi aynı amaç için değerlendirilmiştir. TMR karışımlarında; hesaplanan besin madde değerleri ile kimyasal analiz sonuçlarının uyumu değerlendirilmiş ve analiz sonuçlarının değişkenlik gösterdiği bulunmuştur. Partikül büyüklükleri açısından değerlendirildiğinde, TMR numunelerinin kendi içerisindeki varyasyonlarının önemli seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle rasyon hazırlamada hesap yolu ile belirlenen besin madde değerleri ile kimyasal analiz sonuçlarının uyumlu olması, hem ekonomik anlamda hem de hayvan performansı açısından işletme verimliliğine ve karlılığına olumlu katkı sağlayacağı değerlendirilmiştir
The aim of this study is to investigate nutrient variations in TMR (Total Mixed Ration) rations prepared according to the physiological conditions and requirements of for different animals on dairy herd farm and to evaluate whether the nutrient components comply with the target values, within the scope of the study “Variation Comparison of Theoretically Prepared Diets to The Diets Practically Served to Cattle Using Six Sigma Methods”. The first stage of the study was carried out on a dairy farm with ≈1.500 heads milking cows capacity. Nutrient chemical analyzes and particle size assessments were carried out in the TMR samples collected in different days, including milking cows, heifers, close up cows, calfs, and beef cattle groups on this dairy farm. Within this scope, 130 TMR samples milking cows and other groups (heifers, close up cows, calfs, beef cattle) 64 (4x16) samples were analyzed. In addition to, nutrient analysis of the raw materials used for the preparation of TMR was carried out individually. In this study, on three different dairy farms, 30 milking TMR samples (3X10) collected on different days were evaluated for the same purpose. It was assessed that the nutrient values calculated in the TMR mixtures and the nutrient values determined in the chemical analysis were incompatible and nutrient values were found to vary with time. It was also found that the particle size of the samples taken at different times in the TMR samples important varied. For this reason, it is considered that the compatibility of the nutrient values determined by calculation with the chemical analysis results in the preparation of the ration can contribute positively to the productivity and profitability of the dairy farm in terms of both economic sense and animal performance
Diğer ID | JA89CK22MY |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 1 |