The objective of the present work was to investigate
how grass feeding in cattle influences the fatty acid
(FA) composition in marrow tissue. For a split plot
designed experiment, marrow was obtained from
the femur, humerus, radius and tibia of four crossbred steers slaughtered at 28 mo of age and fed o n
mixture of cool season grasses and legumes. There
were no bone type by location within bone interactions
(P > 0.42), and the only within bone effect was for
trans-vaccenic acid (TVA) where values for medial
bone were lowest (P = 0.03) and highest for distal and
proximal bone. Total monounsaturated FA and desaturation index were lower (P = 0.01) and total saturated
FA were greater (P = 0.01) for proximal vs. distal
bone marrow lipids. Marrow conjugated linoleic acid
(CLA) was greater (P = 0.02) for distal bones (1.32 %)
than for proximal bones (0.86 %). Overall, proportions
of 18:3 n-3, CLA, and TVA were 0.60 %, 1.09 % and
2.50 %, respectively. We conclude that the FA profile
of marrow in grass-fed cattle represents a healthy, nonatherogenic, animal-based fat source.
Bovine bone marrow n-3 Fatty acids Conjugated linoleic acid Grass-fed cattle Fatty acid composition
Bu çalışmanın amacı, merada beslenen sığırların kemik
iliği yağ asidi (YA) kompozisyonunu nasıl etkilediğini
araştırmak idi. Buğdaygil ve baklagil otlarından oluşan
bir merada otlayan ve 28 aylık yaşta kesime gönderilen
kısırlaştırılmış besi sığırlarından elde edilen femur,
humerus, radius ve tibia kemik ilikleri split plot deneme
düzeneğinde toplanmıştır. Kemik türü ve örnek alınan
kemik bölgesi arasında interaksiyon tespit edilmemiş
olup (P > 0,42), sadece trans-vaksenik asit (TVA) için
örnek alınan kemik bölgelerde distal ve proksimal kemikler için en yüksek ve medail kemikler için en düşük
(P = 0,03) değerler bulunmuştur. Proksimal kemik bölgelerindeki kemik iliğinde distal kemik bölgelerindekine
oranla desaturasyon indeksi ve toplam tekli doymamış
YA oranı daha düşük (P = 0,01) ancak total doymuş YA
oranı daha fazla (P = 0,01) tespit edilmiştir. Distal kemik bölgelerindeki ilikte bulunan konjuge linoleik asit
(CLA) proksimal bölgelerdeki iliklere oranla daha fazla
bulunmuştur (P = 0,02, %0,86’e karşı %1,32). Genel
olarak 18:3, n-3, CLA, TVA oranları sırasıyla %0,60, %
1,09 ve %2,50 olarak bulunmuştur. Çalışma sonuçlarına
göre merada beslenen sığırların kemik iliğinde bulunan
yağ asitlerinin sağlıklı, aterojenik olmayan hayvansal
kaynaklı yağlar olduğu sonucuna varılmıştır
sığır kemik iliği n-3 yağ asitleri konjuge linoleik asit merada beslenen sığır yağ asidi kompozisyonu
Diğer ID | JA85AD54RG |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 27 Sayı: 2 |