This research was performed to investigate the relationship between whole wheat bread and chronic diseases and to determine knowledge levels of consumers in Kayseri. 1200 participants randomly selected were grouped as consuming and not consuming whole wheat bread and their characteristics were obtained by questionnaire form. The average age of participants was 33.0±1.0 years. While 43.4% of participants consumed whole wheat bread, 56.6 of them didn’t consume. It was detected that the consumption of whole wheat bread decreased as the ages of the participants increased (p <0.05). Although not significant, rate of undergraduate and postgraduate education level was higher in those who consume whole wheat bread than in those who non consume (51.3%). The differences between the groups in terms of income level were significant (p <0.05). The rate of diagnosed diseases were higher in those who don’t consume whole wheat bread (41.5%) than in those who consume (34.9%) and it was determined that there is a relationship between whole wheat bread consumption and presence of chronic disease (p<0.05). It was found that 66.4% of participants prefer whole wheat bread because of it is healthy and easily accessible (45.7%). In both of two groups, the ratio of those who know the difference between breads was higher than the ratio of those who don’t know (p<0.05). The rate of those who are not aware of the Ministry of Health's work was lower in those who consume whole wheat bread (43.6%) than in those who don’t consume (59.4%). While 50.3% of those who consume whole wheat bread read nutrition facts label, this rate was 26.4 in those who don’t consume (p<0.05).
Whole wheat bread consumption, knowledge level of consumer, chronic diseases
Bu araştırma; Kayseri’de tam buğday ekmeği tüketim durumu ile kronik hastalıklar arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve tüketicilerin bilgi düzeylerini belirlemek amacı ile yürütüldü. Rastgele seçilen 1200 (719 kadın, 481 erkek) katılımcı tam buğday ekmeği tüketenler ve tüketmeyenler olarak gruplandırıldı ve özellikleri anket formu ile elde edildi. Yaşları 33.0±1.0 yıl olan katılımcıların, %43,4’ü tam buğday ekmeği tüketirken, %56,6’sı tüketmemekteydi. Katılımcıların yaşları artıkça tam buğday ekmeği tüketiminin azaldığı saptandı (p<0.05). Anlamlı olmasa da, lisans ve lisansüstü eğitimi alanlarda tam buğday ekmeği tüketimi (%57.0) tüketmeyenlerden (%51.3) yüksekti. Gelir düzeyi açısından gruplar arasındaki farklıklar anlamlıydı (p<0.05). Tam buğday ekmeği tüketmeyenlerde tanı konulmuş hastalık oranı (%41.5) tüketenlerden (% 34.9) yüksekti ( p<0.05) ve kronik hastalık varlığı ile tam buğday ekmeği tüketimi arasında ilişki olduğu belirlendi (p<0.05). Katılımcıların %66.4’nün tam buğday ekmeğini sağlıklı olduğu ve kolay ulaşılabilir (%45.7) olması nedeniyle tercih ettikleri bulundu. Her iki grupta da ekmekler arasındaki farklılığı bilenlerin oranı bilmeyenlerden yüksekti (p<0.05). Tam buğday ekmeği tüketenlerde Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarından haberdar olmayanların oranı (% 43.6) tüketmeyenlerden (% 59.4) düşüktü. Tam buğday ekmeği tüketenlerin %50.3’ü besin etiketi okurken, bu oran tüketmeyenlerde %26.4’tü (p<0.05).
Tam buğday ekmek tüketimi, tüketici bilgi düzeyi, kronik hastalıklar
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 20 Eylül 2019 |
Başvuru Tarihi | 8 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Ağustos 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 28, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { eujhs376187, journal = {Sağlık Bilimleri Dergisi}, issn = {1018-3655}, address = {sagens@erciyes.edu.tr}, publisher = {Erciyes Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {28}, pages = {52 - 56}, doi = {10.34108/eujhs.376187}, title = {TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ}, key = {cite}, author = {Soylu, Meltem and İnanç, Neriman and Başmısırlı, Eda and Yaşar, Yağmur} } |
APA | Soylu, M. , İnanç, N. , Başmısırlı, E. & Yaşar, Y. (2019). TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ . Sağlık Bilimleri Dergisi , 28 (2) , 52-56 . DOI: 10.34108/eujhs.376187 |
MLA | Soylu, M. , İnanç, N. , Başmısırlı, E. , Yaşar, Y. "TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ" . Sağlık Bilimleri Dergisi 28 (2019 ): 52-56 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/eujhs/issue/48582/376187> |
Chicago | Soylu, M. , İnanç, N. , Başmısırlı, E. , Yaşar, Y. "TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ". Sağlık Bilimleri Dergisi 28 (2019 ): 52-56 |
RIS | TY - JOUR T1 - TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ AU - Meltem Soylu , Neriman İnanç , Eda Başmısırlı , Yağmur Yaşar Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.34108/eujhs.376187 DO - 10.34108/eujhs.376187 T2 - Sağlık Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 52 EP - 56 VL - 28 IS - 2 SN - 1018-3655- M3 - doi: 10.34108/eujhs.376187 UR - https://doi.org/10.34108/eujhs.376187 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Sağlık Bilimleri Dergisi TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ %A Meltem Soylu , Neriman İnanç , Eda Başmısırlı , Yağmur Yaşar %T TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ %D 2019 %J Sağlık Bilimleri Dergisi %P 1018-3655- %V 28 %N 2 %R doi: 10.34108/eujhs.376187 %U 10.34108/eujhs.376187 |
ISNAD | Soylu, Meltem , İnanç, Neriman , Başmısırlı, Eda , Yaşar, Yağmur . "TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ". Sağlık Bilimleri Dergisi 28 / 2 (Eylül 2019): 52-56 . https://doi.org/10.34108/eujhs.376187 |
AMA | Soylu M. , İnanç N. , Başmısırlı E. , Yaşar Y. TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ. JHS. 2019; 28(2): 52-56. |
Vancouver | Soylu M. , İnanç N. , Başmısırlı E. , Yaşar Y. TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019; 28(2): 52-56. |
IEEE | M. Soylu , N. İnanç , E. Başmısırlı ve Y. Yaşar , "TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ", Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 28, sayı. 2, ss. 52-56, Eyl. 2019, doi:10.34108/eujhs.376187 |