This descriptive study was conducted to determine the status of elderly people to use herbal products during the COVID-19 pandemic. The sample group of the study comprised 268 individuals aged 65 years and over who were enrolled at Aşıkpaşa Family Health Center in the downtown of Kırşehir city. The data were collected using the “Data Collection Form” prepared by the researchers upon the relevant literature review. It was determined that 18.3% of the elderly people used herbal products for COVID-19 treatment, 64.6% to protect from COVID-19 and 77.2% for any reason outside COVID-19. The most frequently used herbal products before and during the the COVID-19 pandemic were citrus fruits, garlic, vinegar, mint, linden and rose hip and the frequency of using these herbal products increased during the COVID-19 pandemic. The rate of using herbal products was higher in employed elderly people than unemployed counterparts and in those having no problem in access to a health institution than those having a problem (p<0.05). The rate of using herbal products was higher in elderly adults with confirmed COVID-19 infection and those under quarantine at the hospital or at home as COVID-19 suspect (p<0.05). It is recommended for healthcare professionals to collect data concerning the use of herbal products during the COVID-19 pandemic and implement effective consultancy services for the use of herbal products.
Araştırma COVID-19 pandemi sürecinde yaşlıların bitkisel ürün kullanma durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Kırşehir il merkezinde bulunan Aşıkpaşa Aile Sağlığı Merkezlerinde kayıtlı 65 yaş ve üzeri 268 birey oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından ilgili literatür incelenerek oluşturulan “Veri Toplama Formu” kullanılarak toplanmıştır. Yaşlıların %18.3’ünün COVID-19 tedavisi için, %64.6’sının COVID-19’dan korunmak için ve %77.2’sinin COVID-19 dışında herhangi bir nedenden dolayı bitkisel ürün kullandığı belirlenmiştir. COVID-19 pandemi öncesinde ve sonrasında en çok kullanılan bitkisel ürünler turunçgiller, sarımsak, sirke, nane, ıhlamur ve kuşburnu olup bu bitkisel ürünlerin COVID-19 pandemi sürecinde kullanım sıklıklarının artığı belirlenmiştir. Çalışan yaşlıların çalışmayan yaşlılara göre, sağlık kurumuna ulaşımda sorun yaşamayan yaşlıların sorun yaşayanlara göre bitkisel ürün kullanım oranın daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Yaşlılardan COVID-19’a yakalananların ve COVID-19 şüpheli hasta olarak hastane veya evde karantinada kalanların bitkisel ürün kullanımları daha yüksek olarak belirlenmiştir (p<0.05). Sağlık profesyonellerinin COVID-19 pandemi sürecinde bitkisel ürün kullanımına yönelik veri toplaması ve bitkisel ürün kullanımı için etkili danışmanlık stratejileri uygulamaları önerilmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hemşirelik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 31 Sayı: 3 |