Konferans Bildirisi

İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ

Cilt: 5 Sayı: 9 16 Aralık 2021
PDF İndir

İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ

Öz

Küreselleşme sürecindeki dünya üzerinde açık bir sistem olan işletmelerin, çevreye yönelik daha duyarlı olmalarının beraberinde tüm çevresel gelişmelerden az veya çok etkilendiği önemli noktalardan birisidir. Dolayısıyla, tüm işletmelerin potansiyel krizlere karşın her zaman hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu durumun aksi olduğunda ise krizi yönetemeyen işletmelerin yok olması gibi tehlikeler ortaya çıkabilmektedir. Covid 19 salgını ise insanlık tarihinde olduğu gibi işletmelerde de en büyük krizlere yol açmıştır. Salgın dünya üzerinde tüm işletmelerin kriz yönetimi planlaması açısından tekrar gözden geçirmenin önemli bir unsur olduğunu ortaya çıkarmıştır. Krize yönelik yeterli derecede tedbirleri almayan işletmeler bu süreçte oldukça zorluklar yaşamaktadır. Bu süreç içerisinde işletmelerin büyük bir çoğunluğu sosyal medya yolu ile pandemi süreci hakkında bilgi edinmişlerdir. Pandeminin özellikle bireylerin sağlıklarını ve yaşamlarını olumsuz yönde etkilemesi ve tüm dünyada sürekli gündem olması, yanlış bilgilerle birlikte sahte haberlerin artışında da etkili olmuştur. Yanlış ve sahte olan bu bilgilerin yayılmasıyla birlikte etki alanına giren her kurum, kuruluş ve işletme infodemiyle savaşmak durumunda kalmıştır. İşletmelerin ise bu sürecin yönetimini etkin yapabilmesi adına doğru bilgiyi elde etmelerinin yanı sıra işletme çalışanlarına da gereken doğru bilgiyi vermeleri önemli noktalardan birisi olmuştur. Özellikle yapılan çalışmalardaki bulgulara göre işletmelerin pandemi sürecinde infodemik bilgiler nedeniyle oluşan kaosun ortadan kaldırılabilmesi için etkili bir kriz yönetimi önem taşımaktadır. İnfodeminin de etkisiyle pandemi sürecinde yaşanan krizin yönetiminde öncelikli olarak doğru bilgi kaynaklarına ulaşma konusunda çalışanların eğitilmesi ve bilgilendirilmesi işletmeler için önem taşıyan bir unsur olmuştur. Yapılan çalışmanın amacı güncel kaynak taramaları yapılarak COVID- 19 sürecinde infodeminin de etkisiyle işletmelerde ortaya çıkan krizin olumlu olumsuz etkilerinin incelenmesi, krizin yönetilme süreci ve çözüm önerilerinin ortaya konulmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

EMI Kongresi Başkanı Sayın Prof. Dr. Himmet KARADAL olmak üzere, kongrede emeği geçen tüm hocalarıma teşekkür ederim. Saygılarımla.

Kaynakça

  1. Aslan, R. (2020). “Tarihten Günümüze Epidemiler, Pandemiler ve Covid-19”, Göller Bölgesi Aylık Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı, Cilt: 8 Sayı: 85, ss. 35-41
  2. Bilgimag (2020). İnfodemi Virüs Kadar Hazırlıklı Olmamız Gereken Bir Güvenlik Sorunu, https://mag.bilgi.edu.tr/tr/haber/infodemi-virus-kadar-hazirlikli-olmamiz-gereken-bi/ Erişim Tarihi: 11.09.2021
  3. Çırpan ve Güner (2021). Kaotik Durumlarda Hastane Yönetimi ve Liderlik. KOVID-19 Salgını, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2021, 12 (30), 449-465.
  4. Erdoğan, T., Aydemi̇r, Y., Aydın, A., İnci̇, M., Ekerbi̇çer, H., Muratdağı, G., & Kurban, A. (2020). İnternet ve televizyonda sağlık bilgisi arama davranışı ve ilişkili faktörler. Sakarya Tıp Dergisi, 10(special edition), 1–10.
  5. Eysenbach G. (2020). How to fight an infodemic: the four pillars of infodemic management, https://www.jmir.org/2020/6/e21820, Erişim Tarihi: 11.09.2021
  6. Eysenbach G. (2002). Infodemiology: The epidemiology of (mis)information. Am J Med , 15;113(9):763-765.
  7. Finney Rutten, L. J., Blake, K. D., Greenberg-Worisek, A. J., Allen, S. V., Moser, R. P., & Hesse, B. W. (2019). Online health information seeking among us adults: Measuring progress toward a healthy people 2020 objective. Public Health Reports, 134(6), 617–625.
  8. Huremović, D. (2019). Psychiatry of pandemics: a mental health response to infection outbreak. Springer.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

16 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

3 Kasım 2021

Kabul Tarihi

7 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Bayar, M., & Varışlı, N. (2021). İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ. EUropean Journal of Managerial Research (EUJMR), 5(9), 342-352. https://izlik.org/JA25BJ85KS
AMA
1.Bayar M, Varışlı N. İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ. Turkçe ve İngilizce. 2021;5(9):342-352. https://izlik.org/JA25BJ85KS
Chicago
Bayar, Münevver, ve Nuran Varışlı. 2021. “İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ”. EUropean Journal of Managerial Research (EUJMR) 5 (9): 342-52. https://izlik.org/JA25BJ85KS.
EndNote
Bayar M, Varışlı N (01 Aralık 2021) İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ. EUropean Journal of Managerial Research (EUJMR) 5 9 342–352.
IEEE
[1]M. Bayar ve N. Varışlı, “İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ”, Turkçe ve İngilizce, c. 5, sy 9, ss. 342–352, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25BJ85KS
ISNAD
Bayar, Münevver - Varışlı, Nuran. “İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ”. EUropean Journal of Managerial Research (EUJMR) 5/9 (01 Aralık 2021): 342-352. https://izlik.org/JA25BJ85KS.
JAMA
1.Bayar M, Varışlı N. İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ. Turkçe ve İngilizce. 2021;5:342–352.
MLA
Bayar, Münevver, ve Nuran Varışlı. “İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ”. EUropean Journal of Managerial Research (EUJMR), c. 5, sy 9, Aralık 2021, ss. 342-5, https://izlik.org/JA25BJ85KS.
Vancouver
1.Münevver Bayar, Nuran Varışlı. İŞLETMELERDE COVİD-19 SÜRECİNDE İNFODEMİ VE KRİZ YÖNETİMİ. Turkçe ve İngilizce [Internet]. 01 Aralık 2021;5(9):342-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25BJ85KS

download      18423    18421     18416    18417        18418  18419     18420       18422     download    ojop-index-Categorical-png.png



EUJMR Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Creative Commons Lisansı