THE EFFECTS OF ORGANIZATIONAL CULTURE ON THE RELATIONSHIP OF ORGANIZATIONAL LEARNING AND INNOVATION: A RESEARCH IN A PRIVATE HEALTH INSTITUTION
Öz
Bu çalışma, örgüt kültürünün örgütsel öğrenmeye olan etkisini ve yenilikçilik kavramını açıklamayı amaçlamaktadır. Bu kavramlar karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve karşılaştırmalı çalışmalara dayanan geniş bir literatür araştırması yapılmıştır. Örgüt Kültürünün Örgütsel Öğrenme ve Yenilikçilik İlişkisi üzerine olan etkilerini belirlemek için üçgen ilişki kurulmuştur. “Ogbonna ve Harris (2000) organization culture, Calantone et al (2002)-organizational learning and Wang and Ahmed (2004)-innovativeness,” ölçeklerinden oluşan anket uygulaması yapılmıştır. Uygulama Bakırköy bölgesindeki bulunan bir özel hastanede gerçekleştirilmiştir. Hastanede yapılan anket çalışmasında örğüt kültürü,örgütsel öğrenme ve yenilikçilik kavramlarının yüksek oranda korelasyon gösterdiği ayrıca örgüt kültürüne hemde yenilikçilik unsuru ve örgütsel öğrenmeye de büyük etkisi olduğu tesbit edilmektedir.
Sonuç olarak örgüt kültürünün örgütsel öğrenme ve yenilikçilik sağlayabilmek için çok elzem olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acar, A. Zafer ve Pınar Acar, (2012), “The effects of organizational culture and innovativeness on business performance in healthcare industry”, Social and Behavioral Sciences, Vol. 58, pp. 683 – 692.
- Azadı, Aida, Maryam Eslami Farsani, Rezvan Mirsafaei Rizi, Shahram Aroufzad, (2013), “Relationship between organizational culture and organizational learning among employees in physical education organizations”, European Journal of Sports and Exercise Science, Vol. 2, No. 1, pp. 12-16.
- Calantonea, Roger J., S. Tamer Cavusgila and Yushan Zhao, (2002), “Learning orientation, firm innovation capability, and firm performance”, Industrial Marketing Management, Vol. 31, pp. 515– 524.
- Crossan, Mary M. Henry W. Lane and Roderick E. White, (1999), “An Organizational Learning Framework: From Intuition to Institution”, The Academy of Management Review, Vol. 24, No. 3, pp. 522-537.
- Eşki, H. (2009), “Stratejik Yönetim ve Örgüt Kültürü: İlişkisel Bir Analiz”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C. 24, ss. 165-172.
- Garrido, M. Jose´ ve Carmen Camarero, (2010), “Assessing the impact of organizational learning and innovation on performance in cultural organizations”, International Journal of Nonprofit and Voluntary Sector Marketing, Vol. 15, pp. 215–232.
- Gemlik, N., Manioğlu, Y., Çatar, Ö. (2015), “Geert Hofstede'in Örgüt Kültürü Modeline Göre Sağlık Meslek Gruplarının İncelenmesi ve Kamu ve Özel Hastanelerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma” Hacettepe Unıversıty Faculty of Health Sciences Journal, C. 1, S. 1, ss. 1-14.
- Güçlü, N., (2003). “Örgüt Kültürü”, Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C. 3, S. 6, ss. 147-159.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yazarlar
Gülay Tamer
*
0000-0002-7897-1603
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
18 Aralık 2018
Kabul Tarihi
23 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 4

