Bu çalışmada, Elazığ, Konya, Kayseri ve Ankara bölgelerinden
temin edilen 21 çeşit sucuk numunesinde oluşabilen nitrozamin düzeyleri araştırıldı. Gaz- kromatografik yöntemle flame ionization dedektör
(F.İ.D.) kullanılarak gerçekleştirilen analizler sonucunda NPyr tüm numunelerde belirlendi. Buna karşılık NDMA, NDEA ve NPip ise analizi
yapılan numunelerin yaklaşık %95 inde bulundu. Analizi yapılan sucuk örneklerinde belirlenen N-nitrozamin düzeyleri, NDMA için 5.1-370.0 ppb, NDEA için 2.5- 60.00 ppb, NPyr için 6.5 - 200.0 ppb ve NPip için ise 1.4 - 125.0 ppb arasında tesbit edildi. Dört çeşit nitrozamin için belirlenen değerlerin yoğunluk değer gruplarına göre dağılımının %41'nin 1.1-20.00 ppb, %17.95'nin 20.1-40.0 ppb, %10.26'nın 40.1-60.0 ppb, %6.4l'nin 60.1-80.0 ppb, %41'nin 80.1- 100.0 ppb, %6.4l'nin 100.1- 150.0 ppb, %7.69'nun 150.1-200.00 ppb, %2.56'nın 200.1- 400.0 pp b ve % 1.28'nin 400.1- 600.0 pp b arasında olduğu belirlendi.
Sonuç olarak, bazı numunelerde kanserojen etki oluşturabilecek nitrozamin
türevlerinin meydana gelmesinin, bu numunelere nitrat ve nitritli bileşiklerin katılmasından ileri geldiği söylenebilir.
In this study, the levels of nitrosamines which can occur in 21 sausage samples provided from Elazığ, Konya, Kayseri and Ankara
regions were investigated. NPyr was found in all that samples in the result of the analysis made by using gas chromatography with flame-ionization-detector. Whereas, NDMA, NDEA and NPip were determined in about 95% of samples analysed. The levels of nitrasamirres determined in the sausage samples analysed were 5.1- 370.0 ppb, 2.5- 600.0 ppb, 6.5- 200.0 ppb, and 1.4- 125.0 ppb for
NDMA, NDEA, NPyr and NPip respectively. According to the density groups, fourty- one %41, 17.95%, 10.26%, 6.41 %, 6.41%, 6.41 %, 7.69%, 2.56% 1.28% of the levels found for four nitrasamine derivatives were determined to be between 1.1- 20.0 ppb, 20.1- 40.0 ppb, 40.1- 60.0 ppb, 60.1- 80.0 ppb, 80.1- 100.0 ppb, 100.0- 150.0 ppb, 150.0- 2oo.o ppb, 2oo.1-400.0 ppb, 400.1- 600.0 ppb respectively. In conclusion, it can be said that the occurence of nitrasamine derivatives in the levels, which can produce canserogenic effect in same samples, is due to the adding of the compounds with nitrate nitrite to these samples.
Diğer ID | JA74KT44YS |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986 Cilt: 2 Sayı: 1 |