Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gazetecilikte Haberin Objektiflik Niteliği

Yıl 2021, Sayı: 9, 41 - 50, 01.07.2021

Öz

Gazetecilik ilkelerinin temelini oluşturan ve habercinin kişilere, kurumlara, olaylara ve kendi icra ettiği mesleğine bakışını etkileyen etik kodlar; gerçeklik, doğruluk, tarafsızlık, kamuoyunun bilgilendirilmesi, haber kaynağına saygı, özel yaşamın gizliliği, kişi hak ve özgürlüklerin korunması, mesleğin propaganda aracı olarak kullanılmaması, kamunun bilgilendirilmesi ve toplumsal faydanın özel çıkarların üzerinde tutulması, haberin tehdit ya da bireysel kazanç amacıyla kullanılmaması biçiminde sıralanabilmektedir.
Gazetecinin habercilik mesleğini yerine getirirken göz önünde bulundurması gereken etik ilkelerden biri de objektif olunmasıyla ilgilidir. Tarafsızlık ilkesiyle de ilişkilendirilebilen bu olgu, gazetecinin kişisel yorum ve düşüncelerini haberin dışında bırakmasını, haber bilgilerini olayın gerçekliğine bağlı olarak vermesini, okurda ani duygu değişimleri meydana getirebilecek, okuru coşturabilecek ve yönlendirebilecek nitelikte eğilimlere olanak tanımamasını gerektirmektedir.

Kaynakça

  • ÖZERKAN, Ş, (2012), Haberde Objektiflik, Marmara Ünv. İletişim Dergisi s.47-54
  • ATABEK,N, (1994), Gazetecilikte Tarafsızlık, Marmara Ünv. İletişim Dergisi Cilt 7 s.23-35
  • CHOAMSKY, N. (1993), Medya Gerçeği,İstanbul: Tüm Zamanlar Yayınevi.
  • ERDOĞAN, İ., ALEMDAR, K, (1990) İletişim ve Toplum, Kitle İletişim Kuramları, Tutucu ve Değişimci yaklaşımlar, Ankara: Bilgi Yayınevi
  • TUCHMAN, G,(1972), Objectivity as Strategic Ritüel, An Examination of News Men’s
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Filiz Dastan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 10 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Dastan, F. (2021). Gazetecilikte Haberin Objektiflik Niteliği. EURO Politika(9), 41-50.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.