Haber
BibTex RIS Kaynak Göster

“İsveç ve Finlandiya Krizinin” Gölgesinde NATO Zirvesine Doğru

Yıl 2022, Sayı: 14, 26 - 30, 01.05.2022

Öz

Rusya’nın Ukrayna başlattığı savaş, jeopolitik dengeleri alt üst etti. Rusya’nın sınır komşusu Finlandiya ile İsveç NATO’nun kapısını çaldı, 73 yıl sonra gelen bu üyelik talebi NATO’da büyük bir krize perde araladı.

NATO yani Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinin oluşturduğu 30 üyeli uluslararası bir ittifak olma özelliğini taşıyor. İttifakın kuruluşu 4 Nisan 1949’da imzalanan Washington Antlaşması'na dayanıyor. Bu ittifakın amacı, Sovyetler Birliği'nin askeri gücü ve yayılmacı politikasına karşı koymak ve üye ülkelerin bağımsızlığı ile güvenliğini korumaktı. Antlaşmaya ABD, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz ve İngiltere’den oluşan 12 ülke imza attı.

Merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO’nun genişlemesi 1952 yılında Türkiye ve Yunanistan’ın üyeliğiyle başladı. Bu genişleme 1955 yılında Almanya, 1982 yılında İspanya, Çekya, Macaristan, 1999 yılında Polonya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, 2004 yılında Slovenya, Arnavutluk, 2009 yılında Hırvatistan, 2017’de Karadağ ve 2020’de Kuzey Makedonya ile devam etti.
İttifak, kararlarını oy birliğiyle yani tüm üyelerin onayı ile alıyor ve her iki yılda bir de NATO Zirvesi düzenleniyor. İşte o zirve bu yıl 29-30 Haziran 2022 tarihlerinde İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek. Zirveye, Finlandiya ile İsveç’in üyelik başvurusuna ilişkin tartışmanın odağında gidiliyor.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Diğer
Yazarlar

Pınar Torlak

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2022
Gönderilme Tarihi 15 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Torlak, P. (2022). “İsveç ve Finlandiya Krizinin” Gölgesinde NATO Zirvesine Doğru. EURO Politika(14), 26-30.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.