Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Enflasyon ve Risk İlintilerinin Avrupa Birliği’ne Etkileri

Yıl 2022, Sayı: 12, 21 - 29, 01.01.2022

Öz

COVID-19, toplumun bütün varoluşsal süreçlerini derinden etkiledi; sağlık, eğitim, ulaşım, turizm, ekonomi, enerji ve yaşamsal tüm dengeleri alt üst etti. Panik havasının ve korku dolu eve kapanmanın sonrasında, yeni gelecek ve yeni gerçek ne olacak sorusu belirmeye başladı. 2019 biterken topu havaya atan dünya gündemi, 2020 senesini işaret ediyordu ve bahardan sonrası feraha çıkılır elbet deniyordu. Virüs yeni varyantları ile can alırken, herkes evine kapanmış yeni hobi dünyaları ile yaşama tutunmaya çalışıyordu. Derken 2021 geldi ve zaman hızlandırılmış bir teknikle bitti. Önümüzde kocaman bir 2022 senesi var ve görece daha az can alıcı iddia edilen yeni pek çok varyant bu sefer emek, iş gücü piyasaları, makroekonomik dengeler; üretim-tüketim, maliyet ve enerji sorununu gelecek tartışmamızın tam da odağına yerleştirmiş oldu.

Bu çalışmada öncelikle makroekonomik anlamda enflasyonun Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde incelenerek yeni seneye heybemizde neler bulabileceğimiz ele alınıp incelenecektir. Buna ek ülke bazlı etkileri ve dünyaya genel yansımaları tartışılacaktır.

Kaynakça

  • Eurostat(2021). https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=prc_hicp_manr&lang=en (Erişim 16.12.2021).
  • HICP: Harmonised Index of consumer Prices (Harmonize Edilmiş tüketici Fiyatları Endeksi; Avroyu kabul eden üye ülkelerin ağırlıklı fiyat endeksi kavramını yansıtmaktadır).
  • Miller, Rich, 2021, “Summers Slams Woke Fed for Risking Losing Control of Inflation,” Bloomberg, October 13.
  • Mishkin, 2007, “Headline versus Core Inflation in the Conduct of Monetary Policy,” Speech at the Business Cycles, International Transmission and Macroeconomic Policies Conference, HEC Montréal (Montréal: Canada).
  • Mishkin F. S. ve Posen A. S. (1997), “Inflation Targetting: Lessons from four Cauntries”, Federal Reserve Bank of Newyork Economic Policy Review, 1997.
  • NDRC: Çin’in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu
  • Shapiro, Adam Hale, 2020, “A Simple Framework to Monitor Inflation,” Federal Reserve Bank of San Francisco Working Paper 2020–29.
  • Vega J. L. ve Wynne M. A. (2001), “An Evaluation of Some Measures of Core Inflation for the Euro Area”, European Central Bank Working Paper Series, no.53.
  • Verbrugge, Randal, 2021, “Is It Time to Reassess the Focal Role of Core PCE Inflation?” Federal Reserve Bank of Cleveland Working Paper No. 21–10.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Medine Küçükkahyaoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2022
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Küçükkahyaoğlu, M. (2022). Enflasyon ve Risk İlintilerinin Avrupa Birliği’ne Etkileri. EURO Politika(12), 21-29.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.