Gıda kaynaklı patojen ve/veya dirençli bakterilerle kirlenmiş hayvansal ürünler, tedavisi zor enfeksiyonlara neden olur. Ancak doğal bitki esansiyel yağlarının icadıyla, tüketici güvenliğini sağlamak, kayıpları azaltmak ve sağlık risklerini hafifletmek için antibiyotikler, dezenfektanlar ve diğer kimyasalların yerine kekik özleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, kekik özlerinin antibakteriyel etkisini araştırmak ve ekstraksiyon verimlerinin miktarını belirlemektir. Çalışmada, kekik (Thymus vulgaris L.) özütlerinin çoklu ilaca dirençli Escherichia coli (EC) suşlarına karşı antibakteriyel aktivitesi araştırılmıştır. Özütlerin antibakteriyel aktivitesi disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Kekik özleri çözücü olarak metanol, etanol, aseton ve su kullanılarak hazırlanmıştır. Metanol ve su çözücülerinin ekstraksiyon verimleri, etanol ve aseton çözücülerinden daha yüksek (P=0,020) bulunmuştur. Ancak, etanol, metanol ve aseton özütlerinin antibakteriyel aktiviteleri EC1, EC3, EC4 ve EC6'ya karşı su özütünden daha yüksekti (sırasıyla P<0.001, P<0.001, P<0.001 ve P=0.009). Sonuçlar, kekiğin metanol, etanol ve aseton özütlerinin çoklu ilaca dirençli E. coli suşlarına karşı yüksek antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu gösterdi. Özütlerdeki metanol, hem daha fazla ürün elde etmek hem de daha yüksek antibakteriyel etki sağlamak için diğer çözücülere tercih edilebilir.
antibakteriyal aktivite, çoklu dirençli E. coli, kanatlı, kekik ekstraktları
An ethics committee report is not required.
We would like to thank Dr. Evrim GENÇ for her contributions to the identification and antibiogram studies of E. coli strains.
Animal products contaminated with food-borne pathogen and/or resistant bacteria cause infections that are difficult to treat. However, with the invention of natural plant essential oils, thyme extracts have been replaced to ensure consumer safety, reduce losses and mitigate health risks in place of antibiotics, disinfectans and other chemicals. The objective of this study was to investigate the antibacterial effect of thyme extracts and determine the quantity of extraction yields. In the study, the antibacterial activity of thyme (Thymus vulgaris L.) extracts against multidrug-resistant Escherichia coli (EC) strains was investigated. The antibacterial activity of the extracts was investigated by disc diffusion method. The thyme extracts were prepared by methanol, ethanol, acetone, and water as solvents. The extraction yields of methanol and water solvents were higher (P=0.020) than ethanol and acetone solvents. However, antibacterial activities of ethanol, methanol, and acetone extracts were higher than water extract against EC1, EC3, EC4, and EC6 (P<0.001, P<0.001, P<0.001 and P=0.009, respectively). The results showed that methanol, ethanol, and acetone extracts of thyme have higher anti- bacterial activity against multidrug-resistant E. coli strains. Methanol within the extracts can be preferred to other solvents for both yielding more product and higher anti-bacterial effect.
antimicrobial activity Escherichia coli poultry thyme extracts Thymus vulgaris L.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Veteriner Mikrobiyolojisi |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 1 Kasım 2024 |
| Kabul Tarihi | 7 Şubat 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 24 Temmuz 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 36 Sayı: 1 |