Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Anadolu Mandası Dışkılarından Enterekok Türlerinin İzolasyonu ve Antibiyotik Dirençliliklerinin Tespiti

Yıl 2018, , 40 - 45, 01.07.2018
https://doi.org/10.35864/evmd.512915

Öz

Enterokoklar normal sindirim sistemi florasında bulunmakla birlikte, özellikle Enterococcus faecalis ve E. faecium gibi türler, insan ve çok sayıda hayvan türünde önemli hastalıklar oluşturmaktadır. Mandaların diğer hayvanlarda olduğu gibi bazı hastalıkların duyarlı hayvan popülasyonlarına ve insanlara bulaştırılmasında rol oynadıkları bilinmektedir. Bu çalışmada Samsun ili ve ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan Anadolu mandalarına ait 1000 dışkı örneği enterokok türleri yönünden selektif zenginleştirme standart kültürel metodu ile incelendi. Örneklerin 100’ünden (%10) E. faecalis, 92’sinden (%9.2) E. faecium, 48’inden (%4.8) E. hirae ve 32’sinden (%3.2) de E. durans olmak üzere, toplam 272 (%27.2) enterokok izole ve identifiye edildi. İzolatlar vankomisin ve teikoplanine %2.9, trimetofrin-sülfamethaksole %3.7, ampisiline %5.1, penisiline %7.4, sefoperazone %8.8, basitrasine %15.4, streptomisine %19.9, amikasin ve gentamisine %20.6, tetrasikline %26.5 ve eritromisine %33.8 oranında dirençli bulundu. İzolatların 126’sında (%46.3) iki ve daha fazla antibiyotiğe direnç tespit edilmesi, çoğul antibiyotik dirençliliği açısından önemli olarak değerlendirildi. Bu araştırma ile bölgemizde ilk kez Anadolu mandalarına ait dışkı örnekleri enterokok türleri açısından incelendi. Araştırmadan elde edilen verilerin, yöremizde yapılacak benzer çalışmalara kaynak teşkil edebileceği kanısına varıldı.

Kaynakça

  • 1. Andrighetto C, Knijff E, Lombardi A, Torriani S, Vancanneyt M, Kersters K, Swings J, Dellaglio F, (2001). Phenotypic and genetic diversity of enterococci isolated from Italian cheeses. J Dairy Res. 68(2), 303-316.
  • 2. Anonim, (2018). Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Ocak 2018 Verileri, Erişim adresi: http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/ HAYGEM.pdf, Erişim Tarihi: 10.01.2018.
  • 3. Boynukara B, Ekin İH, Aksakal A, Gülhan T, (2002). İnsan, köpek ve kedi dışkılarından enterokokların izolasyonu ve antibiyotiklere duyarlılıkları. Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi. 2(1), 37-42.
  • 4. Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) (2013). Performance standards for antimicrobial susceptibility testing; twenty-third informational supplement M100-S23. Wayne, PA.
  • 5. Coppola S, Parente E, Dumontet S, Lapeccerella A, (1988). The microflora of natural whey cultures utilized as starters in the manufacture of Mozzarella Cheese from water-buffalo milk. Le Lait. 68(3), 295-309.
  • 6. Çiftci A, Diker KS, (2009). The role of enterococcal virulence factors on experimental amyloid arthropathy in chickens. FEBS J. 276, 305.
  • 7. Çiftci A, Fındık A, İça A, Baş B, Onuk EE, Güngördü S, (2009). Slime production and antibiotic resistance of Enterococcus faecalis isolated from arthritis in chickens. J Vet Med Sci. 71(6), 849-853.
  • 8. Enany ME, Riad EM, Wahdan A, (2012). Bacterial causes of pneumonia in buffalo calves. SCVMJ. 17(2), 27-38.
  • 9. Gelsomino R, Vancanneyt M, Condon S, Swings J, Cogan TM, (2001). Enterococcal diversity in the environment of an Irish Cheddar-type cheese making factory. Int J Food Microbiol. 71(2), 177-188.
  • 10. Gülhan T, Aksakal A, Ekin İH, Savaşan S, Boynukara B, (2006). Virulence factors of Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis strains isolated from human and pets. Turk J Vet Anim Sci. 30, 477-482.
  • 11. Gülhan T, Boynukara B, Durmuş A, Kiziroğlu I, Sancak YC, (2012). Enteric bacteria and some pathogenic properties of Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium and Escherichia coli strains isolated from wild ducks and gulls. Fresen Environ Bull. 21(7), 1961-1966.
  • 12. Hadimli HH, Pinarkara Y, Sakmanoğlu A, Sayin Z, Erganiş O, Uslu A, Al-Shattrawi HJ, (2017). Serotypes of Salmonella isolated from feces of cattle, buffalo, and camel and sensitivities to antibiotics in Turkey. Turk J Vet Anim Sci. 41, 193-198.
  • 13. Jahan M, Holley RA, (2016). Transfer of antibiotic resistance from Enterococcus faecium of fermented meat origin to Listeria monocytogenes and Listeria innocua. Lett Appl Microbiol. 62, 304-310.
  • 14. Katakweba AAS, Møller KS, Muumba J, Muhairwa AP, Damborg P. Rosenkrantz JT, Minga UM, Mtambo MMA, Olsen JE, (2014). Antimicrobial resistance in faecal samples from buffalo, wildebeest and zebra grazing together with and without cattle in Tanzania. J Appl Microbiol. 118, 966-975.
  • 15. Kim MC, Cha MH, Ryu JG, Woo GJ, (2017). Characterization of vancomycin-resistant Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium isolated from fresh produces and human fecal samples. Foodborne Pathog Dis. 14(4), 195-201.
  • 16. Mahanti A, Samanta I, Bandopaddhay S, Joardar SN, Dutta TK, Sar TK, (2014). Isolation, molecular characterization and antibiotic resistance of Enterotoxigenic E. coli (ETEC) and Necrotoxigenic E. coli (NTEC) from healthy water buffalo. Vet Arhiv. 84(3), 241-250.
  • 17. Nuhay Ç, Gülhan T, (2017). Samsun ili ve ilçelerinde yetiştirilen Anadolu mandalarının dışkı örneklerinde Escherichia coli O157:H7’nin tespiti. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 28 (1), 39-45, 2017.
  • 18. Olsen RH, Schønheyder HC, Christensen H, Bisgaard M, (2012). Enterococcus faecalis of human and poultry origin share virulence genes supporting the zoonotic potential of E. faecalis. Zoonoses Public Hlth. 59 256-263.
  • 19. Rahimi E, Momtaz H, Behzadnia A, Baghbadorani ZT, (2014). Incidence of Listeria species in bovine, ovine, caprine, camel and water buffalo milk using cultural method and the PCR assay. Asian Pac J Trop Dis. 4(1), 50-53.
  • 20. Rehman MU, Rashid M, Sheikh JA, Bhat MA, (2014). Molecular epidemiology and antibiotic resistance pattern of Enteropathogenic Escherichia coli isolated from bovines and their handlers in Jammu, India. J Adv Vet Anim Res. 1(4), 177- 181.
  • 21. Sharifi Y, Hasani A, Ghotaslou R, Naghili B, Aghazadeh M, Milani M, Bazmani A, (2013). Virulence and antimicrobial resistance in enterococci isolated from urinary tract infections. Adv Pharm Bull. 3(1), 197-201.
  • 22. Teixeira LM, Merquior WLC, Vianni MCE, Carvalho MGS, Fracalanzza SEL, Steigerwalt AG, Brenner DJ, Facklam RR, (1996). Phenotypic and genotypic characterization of atypical Lactococcus gawieae strains isolated from water buffalos with subclinical mastitis and confirmation of L. gawieae as a senior subjective synonym of Enterococcus seriolicida. Int J Syst Bacteriol. 46(3), 664-668.
  • 23. Thamacharoensuk T, Thongchul N, Taweechotipatr M, Tolieng V, Kodama K, Tanasupawat S, (2013). Screening and characterization of lactic acid bacteria from animal faeces for probiotic properties. Thai J Vet Med. 43(4), 541-551.
  • 24. Turanta F, Unluturk A, Goktan D, (1989). Microbiological and compositional status of Turkish white cheese. Inter J Food Microbiol. 8(1), 19-24.
  • 25. Villani F, Coppola S, (1994). Selection of enterococcal strains for water-buffalo Mozzarella cheese manufacture. Ann Microbiol Enzimol. 44, 97-105.
  • 26. Whitman WB, Goodfellow M, Kämpfer P, Busse HJ, Trujillo ME, Ludwig W, Suzuki KI, (2012). Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, 2nd ed., vol. 5, parts A and B, Springer-Verlag, New York, NY.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tam Sayı
Yazarlar

Sezen Ak Bu kişi benim

Timur Gülhan

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2018
Gönderilme Tarihi 13 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Ak, S., & Gülhan, T. (2018). Anadolu Mandası Dışkılarından Enterekok Türlerinin İzolasyonu ve Antibiyotik Dirençliliklerinin Tespiti. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 29(1), 40-45. https://doi.org/10.35864/evmd.512915


15430