Araştırma Makalesi

Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol'dan Alınan Sonuçlar

Cilt: 5 Sayı: 4-5 1 Aralık 1983
  • Ahmet Celep
PDF İndir
TR EN

Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol'dan Alınan Sonuçlar

Öz

Araştırmamızda Samsun Harasında Babesia enfeksiyonlarına karşı hastalığın yıllara göre en fazla görüldüğü mevsim ve aylarda sığırlarda Berenil, değişik dozlarda ;Berenil - Naganol uygulandı. Aynı ilaçların Babesiosis'e karşı koruyuculuk özeliklerinin mevcut olup olmadığına ve koruyuculuk sürelerinin tesbitine çalışıldı. Bu amaçla iki yıl içerisinde 3 kez toplam 222 baş sığır' a tahmini kilogram canlı ağırlığa 3,5 mg. Berenil, ı5o baş sığır' a ı mg/_ kg Berenil ı mg/kğ'a Naganol, 262 baş sığır'a 3,5 mg/kg Berenil · ı mg/kg'a Naganol tatbik edildi. Berenil adale içi Naganol deri altı kullanıldı . Her grupta eşit şartlarda şahit gruplar bırakıldı . Berenil uygula_p.~n grupta 34. cü günde enfeksiyon saptandığı halde Berenil - Naganol uygulanan gruplarda 45- 65 gün içerisinde enfeksiyona rastlanılmadı. İlaçların koruma süresi dışında hastalanan (7 baş) sığırlarda hastalığın klinik seyri ve patojenitesi yönünden farklılık görülmedi. Şahit gruplardan ll baş hastalığa ya.kalandı. Düvelerde her iki grupta da hastalığa rastlanılmadı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. CELEP, A., 1979-1981. Orta Karadeniz Bölgesinde sığırlarda görülen kan parazitleri ve vektörleri, Etlik V,eteriner Mikrobiyoloji Enstitüsü Dergisi 5, (1, 2, 3) 8-16.
  2. DUISHEEV, A.D. Sterilİ'zing action of azidin (Diminazoen) in bovine piroplasmosis. Trudy Vsesoyuznogo Instituta Experimental'noi Veterlnarii (1970) 38, 135-143. Ru. VIEV, Moscow Zh-472.
  3. .JOYNER, L.P.: Brocklesby, D.W. Chemotherapy of anaplasmosis, Babesiosis and theileıiosis. Advances'in Pharmocology and Chemothrapy (1970) 11, 321-355, En Central Vet. Lab. New Haw Weybridge,Surrey.
  4. KHITENKOVA- L.P., Povarova, L.N. (1968). Long-term chemoprophylaxis of piroplasmosis in Gattli and Babesi•clli:ısis in sheep under experimental condition. Ibid. 355-308.
  5. KOLABSKİİ, N.A.: Gaidukov, A. Kh; Vorob'ev, V.V.; Sivak, D . A. ;Voevoda, N.I. Combiend chemoprophylaxis of Babesia infection in cattle (Dimiınazenex plus suramin) , Kombiniro vannaya khimioprofilaktlka babesiasa krupnogo rogatogo skota. Veterinariya, Moskow 1973, No : 3, 71-73 Ru Veterinariyi Ins. Chernigouskaya m. 5. LeningradM. 6.
  6. MİMİOGLU. M., GÖKSU, K. SAYIN, F . 1959. Veteriner ve Tıbbi Protozooloji II. Ankara Üniverstesi Veteriner Fakültesi Yayınları No: 248.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Veteriner Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ahmet Celep Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 1983

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 1983

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1982 Cilt: 5 Sayı: 4-5

Kaynak Göster

APA
Celep, A. (1983). Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 5(4-5), 70-74. https://izlik.org/JA77FJ92MM
AMA
1.Celep A. Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar. Etlik Vet. Mik. Derg. 1983;5(4-5):70-74. https://izlik.org/JA77FJ92MM
Chicago
Celep, Ahmet. 1983. “Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 5 (4-5): 70-74. https://izlik.org/JA77FJ92MM.
EndNote
Celep A (01 Aralık 1983) Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 5 4-5 70–74.
IEEE
[1]A. Celep, “Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar”, Etlik Vet. Mik. Derg., c. 5, sy 4-5, ss. 70–74, Ara. 1983, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77FJ92MM
ISNAD
Celep, Ahmet. “Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 5/4-5 (01 Aralık 1983): 70-74. https://izlik.org/JA77FJ92MM.
JAMA
1.Celep A. Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar. Etlik Vet. Mik. Derg. 1983;5:70–74.
MLA
Celep, Ahmet. “Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, c. 5, sy 4-5, Aralık 1983, ss. 70-74, https://izlik.org/JA77FJ92MM.
Vancouver
1.Ahmet Celep. Samsun Karaköy Harası Sığırlarında Piroplasmosis ve Babesiosis (Babasidae) Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olarak Uygulanan Berenil ve Naganol’dan Alınan Sonuçlar. Etlik Vet. Mik. Derg. [Internet]. 01 Aralık 1983;5(4-5):70-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77FJ92MM


15430