Araştırma Makalesi

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları

Cilt: 5 Sayı: 8-9 1 Aralık 1985
  • Meliha Canbazoğlu
PDF İndir
EN TR

Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları

Öz

Yurdumuzda antimikrobiel maddelerin kullanılmasında antimikrobiel maddelerin kalın'tıları ile kirlenmiş hayvansal menşeyli gıdaların tüketilmesinde büyük yanlışlıklar yapılmaktadır. Bu konuda alınacak önlemleri özetlem-ek istersek. 1 - Antibiyotiklerin kullanılması ve satışı sıkı bir ş:ekilde kontrol altına alınmalıdır. ilaçlar mutlaka reçete ile satılmalıdır. · · 2 - Hayvanlarda sağıtım ve gelişimi arttırmak amacıyla kullanılan antibiyotiğin yem ilavesi olarak katılmaması yani sağıltımda kullanılan antibiyotikle.rle yem ilavesi olarak kullanılan antibiyotikler birbirinden mutlaka ayrılmalıdır. 3 - Yürürlükteki yem konusunda bu yöiıde önlemler alnıoya gidilrnelidir. 4 - Hayvan yemine katılacak antibiyotiğin miktarı Svan rcıporuııda belirlendiği gibi milyanda 100 kısım olarak sınırlandırılmalıdır. 5 - Sağıltını arnacı ile verilen antibiyotikiBr, sağıtıcı ilaclara dirençli mikroorganizmaların sBieksiyonu ve çoğalmasını askariye indirecek şekilde seçilmelidirler. Mümüknse dirençlilik testlerinden sonra an'tibiyotil< seçimi yapılmalıdır . Bu belli bir zaman kaybına neden olacağı düşünülürse ,antibiyotik uygulamadan marazi madde alıp laboratuvara gönderilmeli, akla en uygun olan antibiyotik seeilmeli daha sonra laboratuvar neticesine bakılarak antibiyotiğe ya devarn edilmeli, yada değiştirilmelidir. 6 - Veri len antibiyoUğin dozu, alınma süresi çok dikkatli bir şekilde hesaplanmalıdır. Hastanın durumuna ve hastalığın çeşidine göre mümküns·e hucum dozda başlanmalı ve gittikce doz azaltılmalıdır. 7 - Toplum ·sağlığını tehdit eden hayvansal orjinli gıdalardaiçi antibiyotik kaJıntılarını tesbit edecek teknik ve yöntemler geliştirilmelidir. 8 - Hayvansal orjinli gıdaların tüketimini sıkı kontrol altına alan Fund Orak Adminisdrasyonun kaymuş olduğu yönerge her antibiyotik için farklı olan tolerans lirnitinin üzerind-e antibiyotik kali11tısı ihtiva eden gıdaların tüketiminin yasaklanması yoluna gidilrr. elidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1- Akman, M; Gülmezoğlu, E. (1976) : Tıbbi Mikrobiyoloii. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, A-15, Ankara.
  2. 2 - Archimbault, 'P; Aubert, A; Haas. P. 1978) : Re'sidus de Cloxacilline et de Neomycine dans le lait apres leur administration, en assaciation, par voie galactophore. Rec. Me'd. ve' t; 154 (11), 951-956.
  3. 3 - Archimbau.ıt. P; Bauti·er. C; Muscat, G. (1978) : L'ampicilline chez la volaill3. Etude des residus apıes admınıstrotion per os chez la poule pondeuse
  4. 4 - .Arda,,M. ,(1978) ; Genel Bakteriyoloji. A. ü. Vet. Fak. yayın 342. Ders kitabı : 242 A. ü. Basımevi. Ankara.
  5. 5 - Aydın, N. (1984) : Türkiye Hayvancılığında Enfeksiyöz ve Paraziter Hastalıkların Doğurduğu. Sorunlar ve Meydana· .Getirdikleri Ekonomik Kayıplar. TÜBiTAK - VHAG, viı .ihtisas Komisyonuna sunulan rapor ...
  6. 6 - Aydın. N. (1979) : Antibiyotik duyarlılık «Antibiyoğram » teknikleri, Pendik Vet. Kontrol ve Araştırma . Enst .. Eğt. Mer. Uygul. Hiz. içi Eğitim, 5- 17/.7/1979, 20 sayfo.
  7. 7 - Aydın. N; istanbulluoğlu, E; Aydın, N. (1984) : Yemlere ·katılan Çeşitli· anti· biyotiklerin .civciv ve piliçlerin barsak .. florasındaki koliform grubu bakterilerin direnç durumları .üzerine etkisi. Doğa Bilim Dergisi Seri D1, Cilt 8, Sayı 1, 5-16.
  8. 8 - Aydın, N. (1978) : Plazmidler. Epizomlar ve · Bunların Kalıtsal Olarak Antimikrobiyel Ajaniara Direnclilikteki Rolleri. Veteriner -Hekimler Derneği · Dergisi. Temmuz - Aralık, Cilt 84, Sayı 3-4. 6,)15.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Veteriner Cerrahi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Meliha Canbazoğlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 1985

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 1985

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1985 Cilt: 5 Sayı: 8-9

Kaynak Göster

APA
Canbazoğlu, M. (1985). Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 5(8-9), 139-158. https://izlik.org/JA85UH38BD
AMA
1.Canbazoğlu M. Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları. Etlik Vet. Mik. Derg. 1985;5(8-9):139-158. https://izlik.org/JA85UH38BD
Chicago
Canbazoğlu, Meliha. 1985. “Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 5 (8-9): 139-58. https://izlik.org/JA85UH38BD.
EndNote
Canbazoğlu M (01 Aralık 1985) Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 5 8-9 139–158.
IEEE
[1]M. Canbazoğlu, “Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları”, Etlik Vet. Mik. Derg., c. 5, sy 8-9, ss. 139–158, Ara. 1985, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85UH38BD
ISNAD
Canbazoğlu, Meliha. “Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 5/8-9 (01 Aralık 1985): 139-158. https://izlik.org/JA85UH38BD.
JAMA
1.Canbazoğlu M. Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları. Etlik Vet. Mik. Derg. 1985;5:139–158.
MLA
Canbazoğlu, Meliha. “Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, c. 5, sy 8-9, Aralık 1985, ss. 139-58, https://izlik.org/JA85UH38BD.
Vancouver
1.Meliha Canbazoğlu. Bilinçsiz Antibiyotik Kullanılmasının Zararları, Antibiyotik Kullanılmış Hayvansal Ürünlerin İnsan ve Hayvan Sağlığı Yönünden Sakıncaları. Etlik Vet. Mik. Derg. [Internet]. 01 Aralık 1985;5(8-9):139-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85UH38BD


15430