Derleme

Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar

Cilt: 7 Sayı: 1 1 Aralık 1990
  • Nejat Aydın
PDF İndir
EN TR

Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar

Öz

Aşılar, verildikleri canlıda immuniter sistemi uyararak vücudu hastalıklara karşı aktif bağışık hale getiren maddelerdir. ilk defa çiçek aşılaması ile başlayan ve daha sonra birçok hastalığa karşı uy- . gulamaya sokulan aşı ile bağışıklama yöntemleri ile günümüzde, her aşıdan olumlu sonuç alınmasa bile, hemen her hastalığın aşısının üretilmesi üzerinde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. ilerleyen teknik ve moleküler düzeydeki çalışmalar sonunda ileride hemen her hastalığa karşı etkin bir aşı elde edilebileceği mümkün görülmektedir. Gerek moleküler kimya ve gerekse gen mühendisliği dallarının hızla gelişmesi, aşı üretiminde yeni tekniklerin doğmasına yol açmıstır. Bu yolla elde edilen aşılar, aslında klasik aşılar olarak adlandırabileceğimiz (Tüm bakteri. virus, parazit ve toksinlerden attenuasyon veya inaktivasyon yoluyla hazırlanan aşılar) aşıların etkili olmadığı (Bazı viral, bakteriyel ve paraziter hastalıklar) · veya istenmeyen yan etkilerinin görüldüğü (Newcastle, kuduz, çiçek, vs.) hastaliklarla mücadele amacıyla hazırlanmaktadır. Birçoğunun üretimi şu anda deneme aşamasında olan ve geleceğin aşıları olarak tanımlanan bu aşılardan başarılı sonuçlar alındığı çeşitli araştirıcılar tarafından bildirilmiştir. Yeni teknikler ile elde edilmeye çalışılan aşıları beş grupta toplamak mümkündür. Buna göre; 1 - Rekombinant DNA aşıları, 2- Kimyasal yolla sentez edilen aşılar, 3- Rekombinant virus aşıları, 4- Mutant aşıları, 5- Antiidiotip antikor aşıları olarak adlandırabileceğimiz bu aşıların yakın bir gelecekte yaygın olarak kullanım alanı bulacağı şüphesizdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALOUF. J.E. (1985) : Vaccins anti-toxines. Ann. lnst. Pasteur/Microbiol., 136B: 309-321 .
  2. ARDA, M. (1985) : Rekombinant DNA teknolojisi (konferans). Etlik Vet. Kont. Araş.Enst. Ankara
  3. ARDA, M. (1985) : immunoloji. A.Ü. Vet. Fak. Yayın . , 404. A.Ü. Basımevi, Ankara.
  4. ARDA, M. (1986) : Tavukların önemli ·hastalıkları ve korunma· yolları. Afyon Yem Sanayi A.Ş. Eğitim Yayinları, I. RETMA Basımevi, Ankara.
  5. ARNON, R and SELA, M. (1985) : Synthetic vaccines: present and future. Ann. lnst. Pasteur/.lmmnunol . 136D: 271-282.
  6. AYDIN, N. (1978) : Adjuvantlar ve veteriner hekimlikte kullanımları. Vet. Hek. Dern. Derg., 48 (2) : 13-19.
  7. AYDIN, N. (1987) :İmmunoloj i ve seroloji ders notları A.Ü. Vet. Fak. Ankara.
  8. AYDIN, N. (1984) : Kanatlı enfeksiyonlarının serolojik teşhisi amacıyla kullanılan reaktiflerin standardizasyonu ·ve aşı kontrolu. Etlik Vet. Kont. Araş . Enst. .Derg., 5 (6-7): 138- 150

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Veteriner Cerrahi

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Nejat Aydın Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 1990

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 1990

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1990 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aydın, N. (1990). Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 7(1), 59-84. https://izlik.org/JA54BK97WW
AMA
1.Aydın N. Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar. Etlik Vet. Mik. Derg. 1990;7(1):59-84. https://izlik.org/JA54BK97WW
Chicago
Aydın, Nejat. 1990. “Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 7 (1): 59-84. https://izlik.org/JA54BK97WW.
EndNote
Aydın N (01 Aralık 1990) Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 7 1 59–84.
IEEE
[1]N. Aydın, “Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar”, Etlik Vet. Mik. Derg., c. 7, sy 1, ss. 59–84, Ara. 1990, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54BK97WW
ISNAD
Aydın, Nejat. “Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 7/1 (01 Aralık 1990): 59-84. https://izlik.org/JA54BK97WW.
JAMA
1.Aydın N. Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar. Etlik Vet. Mik. Derg. 1990;7:59–84.
MLA
Aydın, Nejat. “Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar”. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, c. 7, sy 1, Aralık 1990, ss. 59-84, https://izlik.org/JA54BK97WW.
Vancouver
1.Nejat Aydın. Veteriner Hekimlikte Aşılar ve Aşı Uygulamalarında Dikkat Edilecek Hususlar. Etlik Vet. Mik. Derg. [Internet]. 01 Aralık 1990;7(1):59-84. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54BK97WW


15430