Bu çalışmada, 2015-2019 yılları arasında Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Su Ürünleri Hastalıkları Araştırma ve Teşhis Laboratuvarı’na gönderilen balık örneklerinden izole edilen bakteriyel etkenlerin dağılımı ve bu etkenlerin de bölgesel ve aylara göre dağılımı incelendi. Bu süreçte laboratuvara gönderilen balık örneklerinden etken izolasyonu ve identifikasyonu, konvansiyonel yöntemler ve hızlı teşhis kitleri (Vitek 2) kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışmada 60 adet balık örneği incelendi ve bunların 27’sinde bakteriyel etken izole edildi. İzole edilen etkenlerin dağılımının; Aeromonas sobria (%23,3), Aeromonas hydrophila (%6,7), Shewanella putrefaciens (%5), Aeromonas veroni (%3,3), Serratia rubidaea (%1,7), Kocuria rhizophila (%1,7 ), Streptococcus iniae (%1,7 ), Pseudomonas aeruginosa (%1,7 ) ve Proteus spp. (%1,7 ) oranında olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlar göre; 2015-2019 yılları arasında balıklardan en fazla izole edilen etkenin Aeromonas sobria olduğu görüldü. Yine balıklardan izole edilen bakteriyel etkenlerin bölgesel ve aylara göre dağılımı incelendiğinde; bu etkenlerin en yaygın Haziran, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında ve Ankara, Bolu, Kastamonu illerinde görüldüğü belirlendi.
In this study, the distribution of bacterial factors isolated from the fish samples sent to the Veterinary Control Central Research Institute Fisheries Diseases Research and Diagnosis Laboratory between 2015-2019 and the distribution of these factors by regional and months were examined. In this process, the isolation and identification of the causative agent from fish samples sent to the laboratory was carried out using conventional methods and rapid diagnostic kits (Vitek 2). In the study, 60 fish samples were examined and bacterial agents were
isolated in 27 of them. The distribution of the isolated bacteria; Aeromonas sobria (%23,3), Aeromonas hydrophila (%6,7), Shewanella putrefaciens (%5), Aeromonas veroni (%3,3), Serratia rubidaea (%1,7), Kocuria rhizophila (%1,7), Streptococcus iniae (%1,7), Pseudomonas aeruginosa (%1,7) and Proteus spp. (%1,7) was determined. According to the results obtained; A. sobria was observed to be the most isolated factor from fish between 2015-2019. When the distribution of bacterial species isolated from fish by regions and months is examined; It is determined that these bacteria are most common in June, August, September, October and in Ankara, Bolu, Kastamonu provinces.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 31 Sayı: 1 |