Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Research on the quality of bowl yoghurts sold under various names in Ankara market **

Yıl 1966, Cilt: 3 Sayı: 1-2, 75 - 83, 01.06.1966

Öz

In this study we made invastigation for the chemical examination of the Turkish yoğurt samples sold in Ankara markest. The results were shown in the table.
CHEMICAL ANALYSIS:
We examined 50 glass scup of Turkish yoğurt samples for the chemical composation.
1 -Water:
We used Xylen distilation methode, 4 samples % 75 -79, 8 samples % 80- 82', 11 samples % 83- 84, 12 samples % 85-86, 16 samples % 87- 89, and ı samples % 90 water contained.
2 - Asidity:
We used for S. H. and Latktik asit methode for titration. ı sample 54 S. H. 49 samples laktik acide. 4 samples 0.28-88 L. A., 10 samples 0.9 L. A., 2 samples 0.99, 18 samples 1.008- 1.5, 10 samples 1.5 - 2, 3 samples 2.5 - 2.8.
3 - Total Solid :
ll samples % 10- 13, 21 samples % 14- 16, ll samples %
17- 19 5 samples, 20-21, 2 samples % 24-25.
4- Fat:
We tooked 20 grams of yoğurt. we made homogenized. We add
2 cc of Ammonium. We used Gerher methode as arnilk fat test. 10
% 0.9- 1.88 law fat 20 samples have % 2- 86 we cold half fat yoğurt.
20 samples % 3.00- 4.29. Izmen (1959) examined 16 yağurt samples
and founed % 4.00 -7.8.
5 - Total Solids Not Fat :
2 samples % 7- 67 and 16 samples % 9.26- ll,92, 15 samples
% 12 -13 10 samples % 14.00- 15.80, 5 samples % 7.50- 19.22 samples
% 21.00- 2.
6- Sturch:
There are no sturch in all of the 50 yağurt samples.

Kaynakça

  • 1 - Adam Rauf (1956) Türkiye süt ve mami.illerinin bileşimi Y.Z. sayı: 92
  • 2 - Aygün Süreyya T. (1939 Hayvanlardan elde edilen gıdalar Y.Z.E. 16
  • 3 - Begü Muammer (1965) Bornova Veteriner Araştırma Enst. Sayı: ll
  • 4 - Brochu S. (1935) The commercial Manifacture of yoğurt mill plant mothly.
  • 5 - Burkey L.A. (1947) How to makc yoğurt lLS. Dept. Agr. Bcl'ı Wash. D.C.
  • 6 - Güran R. ve Ergin (1957) Ti.irk yoğurt basili Mikrobioloji dergisi 3-4
  • 7 - Gölem Sait BiHil (1944) Hıfzısıhha ve tecri.ibi bioloji dergisi S. 4
  • 8 - Gürsel A. Fişek (1953) Türk hijien ve tecrübi Bioloji dergisi Vol. XIII
  • 9 - Gürsel A. Fişekli (1957) Türk Hijien ve Tecri.ihi Bioloji Dergisi Vol. XVII
  • 10 - Güresin H. (1962) Ders notları.
  • ll - Heupke (Yılmaz 1962)
  • 12 - İzmen E.R. (1959) Süt ve mamulleri Teknolojisi.
  • 13 - İzmen E.R. q~35) Silivri yoğurdunun terkibi.
  • 14 - Omurtag Cemal (1966) Türk Yoğurdunun Mikrobiolojisi.
  • 15 - Payzın Sabahattin (1949) Yiyecek ve içeceklerin kontrolu.
  • 16 - Toltay Z. (1964) Gıda Analizleri Kitabı.

Ankara piyasasinda muhtelif isimler altında satiimakta olan kase yoğurtlarının kaliteleri üzerinde bir araştırma

Yıl 1966, Cilt: 3 Sayı: 1-2, 75 - 83, 01.06.1966

Öz

Üzerinde çalışılan 50 adet yoğurdun analizi neticesinde
1- Su:
50 adet numunenin 4 adedi % 75- 79, 8 adedi % 80- 82, 11 adedi %83-84, 12 nümune % 85- 86, 13 nümune% 87- 89 ve 1 nümune % 90 su ihtiva etmektedir.
2 - Asidite:
1 nümunede yağurtta asidite soxelet Henkel cinsinden hesaplanmış S. H. 54 bulunmuştur. Diğer 49 adet yağurt Laktik asit cinsinden hesaplanmış 4 nümune 0.28-88, 10 nümune 0.9 L. A., 2 adedi 0.99, 18 adedi 1.008- 1.5 10 adedi 1,5- 2, 3 adedi 2.5- 2.8 olarak tesbit edilmiştir.
3 - Kuru Madde :
Kuru madde ll nümunede % 10- 13 arasında, 21 nümune % 14- 16 ll nümune % 17- 19 ve S nümune % 20-21, 2 nümune % 24- 25' arasında bulunmuştur.
4- Yağ:20 gram gram yoğurt alındı 2 cc. amonyak ilave edildi, karıştırıldı gerber metodu ile sütteki gibi yağ tayini yapıldı. 50 nümunenin 9 adedi % 0.9- 1.88 arasında düşük yağlı 21 adedi % 2.00-86 yarım yağlı 20 adedi tam yağlı % 3.00-4.28 arasında tesbit edilmiştir.
İzmen (1959) 16 yoğurtta % 4.00-7.8 arasında tesbit etmiştir.
5 - Yağsız Kuru Madde :
Muayenelerimizde 2 nümune % 7.67 ve 16 nümune % 9.26- 11.92 lS nümune % 12.00- 13.80 ve 10 nümune% 14 .00- 15 . 80, 5 nümune 7.5O- 19.12 2 nümune % 21.4- 22 bulunmuştur .
. 6 - Nişasta :
Muayene edilen 50 nümunede nişasta tesbit edilememiştir . .

Kaynakça

  • 1 - Adam Rauf (1956) Türkiye süt ve mami.illerinin bileşimi Y.Z. sayı: 92
  • 2 - Aygün Süreyya T. (1939 Hayvanlardan elde edilen gıdalar Y.Z.E. 16
  • 3 - Begü Muammer (1965) Bornova Veteriner Araştırma Enst. Sayı: ll
  • 4 - Brochu S. (1935) The commercial Manifacture of yoğurt mill plant mothly.
  • 5 - Burkey L.A. (1947) How to makc yoğurt lLS. Dept. Agr. Bcl'ı Wash. D.C.
  • 6 - Güran R. ve Ergin (1957) Ti.irk yoğurt basili Mikrobioloji dergisi 3-4
  • 7 - Gölem Sait BiHil (1944) Hıfzısıhha ve tecri.ibi bioloji dergisi S. 4
  • 8 - Gürsel A. Fişek (1953) Türk hijien ve tecrübi Bioloji dergisi Vol. XIII
  • 9 - Gürsel A. Fişekli (1957) Türk Hijien ve Tecri.ihi Bioloji Dergisi Vol. XVII
  • 10 - Güresin H. (1962) Ders notları.
  • ll - Heupke (Yılmaz 1962)
  • 12 - İzmen E.R. (1959) Süt ve mamulleri Teknolojisi.
  • 13 - İzmen E.R. q~35) Silivri yoğurdunun terkibi.
  • 14 - Omurtag Cemal (1966) Türk Yoğurdunun Mikrobiolojisi.
  • 15 - Payzın Sabahattin (1949) Yiyecek ve içeceklerin kontrolu.
  • 16 - Toltay Z. (1964) Gıda Analizleri Kitabı.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Hatipoglu Bu kişi benim

İlhan Süer Bu kişi benim

İnci Türk Bu kişi benim

Güner Özalp Bu kişi benim

Güner Asutay Bu kişi benim

Aysel Özsöy Bu kişi benim

Ülker Umut Bu kişi benim

Sami Konya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1966
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 1966
Yayımlandığı Sayı Yıl 1966 Cilt: 3 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Hatipoglu, M., Süer, İ., Türk, İ., Özalp, G., vd. (1966). Ankara piyasasinda muhtelif isimler altında satiimakta olan kase yoğurtlarının kaliteleri üzerinde bir araştırma. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 3(1-2), 75-83.


15430