Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara Piyasasında Satılan Paketlenmiş Kaşar ve Eritme Peynirlerinde Sorbik Asit Miktarının Saptanması

Yıl 1988, Cilt: 6 Sayı: 3, 33 - 46, 01.12.1988

Öz

Ankara piyasında tüketime sunulan paketlenmiş kaşar peynirlerinden 25 adet, ertime peynirlerinden de 25 adet olmak üzere toplam 50 adet numune, sorbik asit yönünden araştırıldı. Toplanan numunelerin spektrofotometrik analiz yönetmiyle 532 dalga boyunda okunan optikal dansitelerine tekabül eden sorbik asit miktarları tesbit edildi.
Kaşar örneklerinin %96'sında sorbik asit bulunamamış olup örneklerin %4'ünde 500 ppm düzeyinde tesbit edilmiştir. Deneye alınan eritme peynirlerininde %68'inde sorbik asit bulunamamış olup %32'sinde ise 34.5 - 1600 ppm sınırlarında tesbit edilmiştir.

Kaynakça

  • CHAKR1ABORTY. B.K. and T . KRISTOFERSEN (1963) «Evaluation of methods for improving the keeping Oua.iity of ereamed cottage cheese». J . Dairy Sci. 46: 603-604.
  • CHAKRABORTY, B.K. and T. KRISTOFFERSEN (1964) of ereamed cottage cheese». J. Dairy Sci 47: 931-936. «Keeping Quality
  • EMARD, L.O. and RH. VAUGHN (1952) : «Selectivity of Sorbic Acid Media for the catalose Negative Lactic Acid Bacteria and Clostridia.» J . Bacterial 63:. 487-494,
  • Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri Kitabı . Haziran 1983, Ankara, 62-105. s. 503.
  • Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı ilgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük.
  • KESKiN, H. (1982) : «Besin Kimyası » Fatih Yayınevi ve Matbaası, istanbul..................................................................................................................................................................................................................................
  • SKOOG, AD. and West, M.D. (1980) : '<'Principles of lnstrumental Analysis» Second Edition, 149-150.
  • T.C. Resmi Gazete «Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği» 4 Temmuz 1983, Sayı 18097. Başbakanlık Basımevi , Ankara.
  • ÜÇÜNCÜ, M. (1980) : « Gıda Dergisi» Sayı 4, Ankara....................................................................................................................................................................................................................................
  • YALÇIN, S. (1984) : «Süt ve Ürünlerinde Kullanılan Kimyasal Katkı Maddeleri.>> Doktora Tezi, A.Ü. Vet. Fak. Besin Kontrolü ve Teknolojisi Kürsüsü, Ankara.

(An investigatian on the amount of sorbic acid of packaged kaşar and ereanı cheese samples being said in Ankara marketing)

Yıl 1988, Cilt: 6 Sayı: 3, 33 - 46, 01.12.1988

Öz

The 25 packaged Kaşar and 25 Cream cheese samples being sold in Ankara marketing were investigated interms of sorbic acid content which they contain.
The samples picked up were analyzed by spectrobhotometric methods, their absorbance values were determind at 532 n.m. In 96 % of the Kaşar cheese samples, sorbic acid was not encountered. where as 4% of the Kaşar cheese samples contained sorbic acid as 500 ppm.
The content of sorbic acid in Kaşar cheese were found in accordance with the Food code.
In the Cream cheese samples sorbic acid was not encountered in 68% of these samples.
In 32% of the Cream cheese samples, however contained sorbic acid in the range beween 34,5 -1600 ppm.

Kaynakça

  • CHAKR1ABORTY. B.K. and T . KRISTOFERSEN (1963) «Evaluation of methods for improving the keeping Oua.iity of ereamed cottage cheese». J . Dairy Sci. 46: 603-604.
  • CHAKRABORTY, B.K. and T. KRISTOFFERSEN (1964) of ereamed cottage cheese». J. Dairy Sci 47: 931-936. «Keeping Quality
  • EMARD, L.O. and RH. VAUGHN (1952) : «Selectivity of Sorbic Acid Media for the catalose Negative Lactic Acid Bacteria and Clostridia.» J . Bacterial 63:. 487-494,
  • Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri Kitabı . Haziran 1983, Ankara, 62-105. s. 503.
  • Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı ilgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük.
  • KESKiN, H. (1982) : «Besin Kimyası » Fatih Yayınevi ve Matbaası, istanbul..................................................................................................................................................................................................................................
  • SKOOG, AD. and West, M.D. (1980) : '<'Principles of lnstrumental Analysis» Second Edition, 149-150.
  • T.C. Resmi Gazete «Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği» 4 Temmuz 1983, Sayı 18097. Başbakanlık Basımevi , Ankara.
  • ÜÇÜNCÜ, M. (1980) : « Gıda Dergisi» Sayı 4, Ankara....................................................................................................................................................................................................................................
  • YALÇIN, S. (1984) : «Süt ve Ürünlerinde Kullanılan Kimyasal Katkı Maddeleri.>> Doktora Tezi, A.Ü. Vet. Fak. Besin Kontrolü ve Teknolojisi Kürsüsü, Ankara.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yıldız Ayaz Bu kişi benim

Ahmet Akıllı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1988
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ayaz, Y., & Akıllı, A. (1988). Ankara Piyasasında Satılan Paketlenmiş Kaşar ve Eritme Peynirlerinde Sorbik Asit Miktarının Saptanması. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 6(3), 33-46.


15430