Bu çalışmada Türkiye'de üretilen veya ithal edilen öneınli bazı yem
hammaddeleri ve karma yemlerde mikatoksin kalıntılarının ortaya konulması
amaçlanmıştır.
Bunun için, Nisan 1993- Nisan 1995 dönemi arasındaki Türkiye'nin 7
bölgesinde faaliyette bulunan 48 yem fabrikasından düzenli aralıklarla 1200 yem
ve yem hammaddeleri örneği sağlanmıştır. Bu maddeler İTK yöntemle aflakotsin, okratoksin A, sterigmatosistin, patulin, diasetoksiskirpenol_, zearalenon, sitrinin
kalıntıları bakımından analiz edilmişlerdir. Örneklerden %1.08 'inin mikatoksin
kalıntısı içerdiği belirlenmiştir. Bunlardan %0.41 'inin AFB1 %0.08 'inin AFB2
,%0. 16 'sınınAFGP %58' inin okratoksin A, %0.08 'inin zearelenon ve %0.08 ' inindiasetoksiskirpenol içerdiği hesaplanmıştır. Yan ince yem hammaddelerin çeşidine göre mikotoksinlerle kirlenme sıklığının mısır örneklerinde %1.8, ayçiçeği küspesinde %2.56, damızlık tavuk yeminde %1.2, yumurtacı tavuk yeminde %2.85, etlik piliç yeminde %1.29, besi yeminde %4.7, süt hayvanı yeminde %2olduğu belirlenmiştir. Kirlenme durumunun yıllara göre değişimi dikkatealındığında, kirlenme sıklığının 1993, 1994 ve 1995 yıllarında sırasıyla %2.27,0.43 ve 0.00 olduğu hesaplanmıştır. Kirlenme durumunun yıllar itibariyle
mevsimlere göre sıklığının kış 1993 'de %2.7 ve ilk bahar 1994 'de %1.1 olduğu
hesaplandı; diğer mevsimlerde elde edilen örneklerde mikatoksin kalıntısı .
bulunamamıştır. Mikotoksinlerle kirlenme sıklığının bölgelere göre dağılımının
Ege bölgesinde %1.42, İç Anadolu'da %1.2 ve Güneydoğu Anadolu'da %2.52
olduğu ve diğer bölgelerden sağlanan örneklerin mikatoksin kalıntısı içermediği
belirlenmiştir.
Çalışma bulgularının analiz edilen yem ve yem hammaddelerindeki mikatoksin
kirliliğinin çeşit, sıklık ve düzey olarak çok düşük olduğunu , insan ve hayvan
sağlığı için herhangi bir olumsuzluğa yol açacak boyutta olmadağını gösterdiği
sonucuna varılmıştır.
Hayvan Yetiştirici Yem Karma Yem Yem Hammaddeleri Mikotoksinler Sezai KAYA Yusuf ŞANLI Ender YARSAN Aysel ÖZSOY Rauf AKKAYA Ali BİLGİLİ 1996 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
This study was conducted to determine the levels of mycotoxin residues in
important feeds and feedstuffs, imported or produced in Turkey. 1200 feeds
and feedstuffs samples were obtained regulary from 48 factory working in 7
region of Turkey, between April ı993-April 1995. The samples were analyzed
by TLC method, to find out the aflatoxin, ochratoxin A, sterigmatosistin, patulin,
diacetoxyscirpenol, zearenalone and citrinin residues.
Of 1200 feeds and feedstuffs, 1.08 percent ofthe samples were contained
mycotoxin residues. The disribution ofmycotoxins were as follows; 0.4ı percent
AFBI' 0,08 percent AFGB2 , 0,16 percent AFGI' 0,58 ochratoxin A, 0,08
percent zearelone and 0.08 percent diacetoxiskirpenol.
Contamination ineidence of mycotoxin residues in feeds and feedstuffs sorts
were as follows; com samples 1.8 percent, broiler breeding feeds 1.2 percent,
sunflower bagasse 2.56 percent, laying hen feed 2.85 percent, fattened broiler
feed 1.29 percent, fattening feed 4.7 percent, milk producing feed 2 percent
According to the results ofinduvidual analysis, it was determined that the levels
ofmycotoxin residues as follows: AFB1 8-320 ppm, AFB2 240 ppm, AFG14-10
ppm, OA 80-7000 ppm and sterigmatosistin ıooo ppm. The variation of the
pollution ineidence by years calculated as follows; in 1993, 2.27 percent in 1994,
0.43 percent in 1995, 0.00 percent
The seasonal variation of the pollution by years was calculated as follows;
winter 1993, 2. 7 percent, sp ring 1994, 1.1 percent, and the samples provided in
the other seasons were not contained mycotoxin residues. The distribution of
the mycotoxin residues by regions were as follows; Aegean Region, 1.42 percent,
Interior Anatolia, 1.2 percent, South-Eastem Anatolia 2.52 percent, and
other regions were not containing mycotox.in residues.
The mycotoxin pollution in the analyzed feeds and feedstuffs were very
low as variety, ineidence and !eve!, and it was resulted that the !eve! of the
mycotox.in residues were not able to influence the human and animal health.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Gönderilme Tarihi | 31 Aralık 1899 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 8 Sayı: 4 |