Çalışmada Türkiye 'de üretilen veya ithal edilen soya fasulyesi unu
örneklerinde üreaz etkinlik düzeyi ve kanatlı kanna yemlerinde toplam yağ içeriği
ve bu yağlarda ölçülen peroksit değerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Bunun için, Nisan 1993-Nisan 1995 döneminde, Türkiye'nin 7 bölgesinde
faaliyette bulunan 48 yem fabrikasından düzenli aralıklarla 11 O'u soya fasulyesi
unu ve 286'sı kanatlı karma yeminden oluşan 396 örnek sağlanmıştır. Soya unu
örneklerinde üreaz etkinliği, kanatlı yemlerinde ise toplam yağ ve peroksit değeri
yönünden analiz yapılmıştır.
30°C'de inkübasyon sonucunda açığa çıkan amonyak azotunun nötralize edilmesiiçin harcanan 0.1 N hidroklorik asit hacminin ölçülmesi esasınadayanmaktadır;buna göre, örneklerin üreaz etkinliğinin 0.02-0.73 L.pH arasında belirlenmiştir.
Toplam yağ ölçümü için, yemlerdeki yağ sokselet ekstraksiyon tekniği
kullanılmıştır. Örneklerdeki toplan1 yağ içeriği %0.8-15 .6, peroksit değeri ise
1.4-42 mEq/kg olarak belirleruniştir.
Örneklerde belirlenen üreaz etkinlik düzeyleri ve peroksit miktarlarının
değerlendirilmesiyle, ülkemizde yem sanayii ve böylece tavukçuluk sektörünün
belli ölçüde ama sürekli şekilde kalitesiz-acılaşmış yağ ve yeterince işlemnemiş
soya fasulyesi unu kullanmakta olduğu sonucuna varılmıştır.
Olumsuzluk Faktörleri Yem Yem Hammaddeleri İşlemek Yıkımlama İşlemleri Ali BİLGİLİ Yusuf ŞANLI Sezai KAYA Hidayet YAVUZ Ferda AKAR Rauf AKKAYA Ayhan FİLAZİ 1996 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
In this study, it was aimed to acl1ieve the urease activity in soybean meals
samples which were imported or produced in Turkey and the total oil content
with their peroxide values in poultry feeds .
Of this, total 396 samples that 110 of them are soybean meal and 286 of
them are poultry feeds were provided from 48 feed factories which are found
at seven region of the Turkey in the years of April 1993-April 1995 .
Determ"ination of the urease activity levels in soybean meal samples were
based to cletennine volume of 0.1 N HCl exerted to notralize the ammonium
nitragen which is ariesed after ineubatian at 30°C, in return for urea added in
one gram soybean meal. According to this, it -vvas determin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 8 Sayı: 4 |