Ankara'da tüketime sunulan yoğuı·tların bazı kimyasal özelliklerinin belidenmesi amacıyla tam yağlı, yağlı,
yarım yağlı, az yağlı ve yağsız tip yağurdardan 20'şer adet olmak üzere toplam 100 yağurt öı-neğinin yağsız kurumadde,
yağ ve titre edilebilir asitlik yönünden analizleri yapıldı. Kimyasal analizleri sonucu; yağsız kurumadde
miktannın ambalajında tam yağlı, yağlı, az yağlı yazanlarda ortalama olarak sırasıyla, %12,54, % 14,59, %13,37
olduğu ve tamamının Fermente Sütler Tebliği'ne uygun bulunduğu; ambalajında yarım yağlı ve yağsız yazanlarda
ise ortalama olarak sırasıyla % 13,06 ve % 12,28 olduğu, yarım yağlıların % 25'inin, yağsıziarın da % 40'ının
Tebliğe uygun bulunmadığı saptandı. Yağ miktarının, ambalajında tam yağlı ve yağsız yazanlarda ortalama olarak
sırasıyla,% 2, 7, %0.45 olduğu ve tamamının Tebliğe uygun olmadığı, ambalajında yağlı ve yarım yağlı yazanlarda
ortalama olarak sırasıyla% 2,6 ve% 1,8 olduğu, yağlı yazanlamı % 75'inin ve yanm yağlı yazanların %
30'unun Tebliğe uygun olmadığı, ambalajında az yağlı yazanlarda ise ortalama% 1,1 olduğu ve tamamının Tebliğe
uygun olduğu saptandı. Titre edilebilir asitliğin ortalama % 1,35 LA olduğu ve tamamının Tebliğe uygun olduğu
belirlendi.
Sonuç olarak, Ankara'da tüketime sunulan yoğurtlann bazı kimyasal özellikleri ve özellikle yağ miktarı yönünden
genel olarak Tebliğ'de belirtilen değerlere uygun olmadığı, tüketiciye her zaman aynı kalitede yoğurt sunulmadığı
saptandı.
Yusuf Ziya KAPLAN Belgin SARIMEHMETOGLU Yoğurt Yağ Kurumadde Asidite. 2003 Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
With the aim if the detection if some chemical properties if the yoghurts presented to the Ankara market, 20
sanıpfes from each off ullf atty,fatty, halff atty, low fatty yoghuı·t and n arifat yoghurt, as lotall 00 samples were analysed
to detect the amoımt of the noııfat drymatter, fat and titreab/e asidity. According to the chemical analyses, the
me an value of the nonfat dıymatter in full fatty,fatty and low fatty yoghurt samples was detected as 12,54 %, 14,59
%and 13,37 % respectively. These results are appropriate to the ı·elated regulation in Turkey. The detected !eve! of
nonfat dıymatterpercentage was 13,06% in half fatty yoghuı·ts and 12,28% in nonfat yoghurt. In spite of this, 25 % of half fotty yoghurts and 40 % of nonfot yoghurts weı·e not appropriated to the regulation. Fat amounts of samples
were determined as 2, 7% in full fatty yoghurt and 0,45% in nonfat yoghurts, and therefore these results didn't
appropriate to the Regulation. Als o, fat amouııts of fatty and half fotty yoghurt samples were determined as 2, 6 %
and 1,8 %, respectively. Asa ı-esults 75% of fotty and 30% of half fatty yoghurts samples didn't appı·opriaie to the
Regulation, l•. ;t for low fatty yoghurts, fat amoimts were detected the nı ean value as 1,1 % ; thus, all sanıpfes of low
fotty yoghurts were appropristed to the Regulation. Alsa, all ofsamples were appı·opriated to the regulatioıı for titreab/
e acidity as detected the me an value of 1,35 %LA.
As a conclusion, it was determined that commanly didn't appropriated to the Turkish Jermented Mi/k Products
Regulation for s ome chemical properties of yoghurts cosumed in Ankara especially for fat amounts, and so ıt didn't
offer the to consunıers with the same quality.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 14 Sayı: 1-2 |